V Lamači možno bude Národný cyklistický štadión

22.12.2007
0
Páčil sa vám článok?

V mestskej časti Lamač možno postavia multifunkčnú halu za približne 200 miliónov korún, ktorá by slúžila aj ako Národný cyklistický štadión. Hala by mala byť umiestnená v priestoroch terajšieho areálu futbalového ihriska na ulici Na barine a financovaná by bola Slovenským zväzom cyklistiky a spoločnosťou WYNN, s.r.o.

Takýto návrh investičného zámeru na vybudovanie športového komplexu schválili lamačskí poslanci s podmienkou, že investor vypracuje aj zastavovaciu štúdiu, z ktorej bude zrejmé konkrétne umiestnenie jednotlivých objektov. Ako uviedla lamačská starostka Oľga Keltošová, investor si vybral tento areál práve preto, že sa mu zdal najvhodnejší a najdostupnejší.

"Je tu množstvo cyklotrás v prírode, teda je tu možnosť založenia športových tried, tiež je to blízko centra, či už po diaľnici alebo železnicou, akokoľvek. Čiže dostupnosť pre divákov aj pre športovcov bude lepšia než v iných mestských častiach," konštatovala. Keltošová si zároveň myslí, že výstavbou multifunkčného komplexu sa kvalitatívne zlepší možnosť organizovania športových a kultúrnych podujatí v Lamači a tiež že to prispeje k jeho zviditeľneniu.

Základ komplexu by tvorila multifunkčná hala s cyklistickým oválom z drevenej podlahovej krytiny, v ktorého vnútornom priestore by boli umiestnené vymeniteľné kobercové plochy v závislosti od potreby jednotlivých športov, či už pre tenisové, volejbalové, basketbalové ihrisko, atletickú dráhu a iné.

Celková potrebná plocha na výstavbu haly je 7000 štvorcových metrov a výška haly by bola deväť až dvanásť metrov, teda siahala by maximálne do výšky tretieho až štvrtého poschodia. V objekte by sa nachádzali aj sociálne zariadenia, priestory pre sídlo športových zväzov a ubytovacie zariadenia pre športovcov vrátane reštaurácie.

"Súčasťou haly by mali byť aj regeneračné linky ako posilňovňa či fitnes, a ďalšie veci, ktoré investor považujú za potrebné k vrcholovému športu, čo budú môcť rovnako používať aj naši cyklisti a iní športovci," konštatovala Keltošová. Podľa nej by sa však hala dala využiť aj na rôzne kongresy, koncerty či kultúrne podujatia.

Kapacita haly by bola 400 miest na sedenie. Na to poslanec Ľudovít Lučenič povedal, že hoci to nie je veľkokapacitný štadión, už to stačí na to, aby sa tam mohli konať nejaké športové európske podujatia. Predpokladaný čas výstavby by bol šesť až desať mesiacov.

Podľa Keltošovej poukázali záujemcovia aj na možné rozšírenie tejto haly napríklad o BMX dráhu, prípadne o krytú plaváreň, či o možnosť zriadenia športovej triedy v existujúcom areáli Základnej školy na Malokarpatskom námestí. "My sa snažíme získať investorov sem k nám a tiež vyrokovať pre Lamačanov nejaký benefit. V tomto prípade ho sľúbili v podobe bezplatného hradenia BMX dráhy a tiež máme od nich prísľub, že zrekonštruujú horolezeckú stenu. Všetko to urobia v rámci svojich nákladov," dodala.

(sita)

Páčil sa vám článok?