Vydrica, a.s., ďalšie pozemky v Podhradí nezískala

13.12.2007
0
Páčil sa vám článok?

Mestskí poslanci na zasadnutí zastupiteľstva 13. decembra schválili predaj pozemkov spoločnosti Bratislavské podhradie. Predajom pozemkov spoločnosti Vydrica a domu na Ventúrskej ulici 4 sa napokon nezaoberali.

Predaj pozemku v Podhradí v prospech spoločnosti Vydrica s rozlohou viac ako 4000 štvorcových metrov predkladateľ stiahol z rokovania na návrh poslanca Valentína Mikuša (SDKÚ-DS). Podľa V. Mikuša v súvislosti s kritikou týkajúcou sa projektov výstavby v Podhradí by bolo potrebné, aby mal primátor pri rokovaní s investorom, ktorý zadával verejnú súťaž a ktorá bola aj vyhodnotená, voľné ruky.

„Myslíme si, že pre pána primátora je práve tento bod takým odrazovým mostíkom, aby s investorom rokoval,“ uviedol. Dodal, že v súvislosti s názormi na architektonickú súťaž nového riešenia územia bývalej Vydrice ide podľa neho o to, aby mal primátor pri rokovaní s investorom inú východiskovú pozíciu ako v prípade, že by mesto nehnuteľnosť nevlastnilo.

Primátor Andrej Ďurkovský (KDH) informoval, že prvé rokovanie s investorom o architektonickom riešení Vydrice sa už uskutočnili „...a investor je ochotný v tomto zmysle robiť isté kroky,“ uviedol primátor. Podľa vlastných slov má vzniknúť ucelený materiál, ktorý predloží poslancom a verejnosti s tým, aby sa celá situácia vyriešila k všeobecnej spokojnosti. V prípade spoločnosti Vydrica vlastniacej parcelu, na ktorej má stáť nová mestská časť, ide o časť z pozemku s rozlohou viac ako 10-tisíc štvorcových metrov.

Predajná časť sa týka zastaviteľného územia s rozlohou 4208 štvorcových metrov. Väčšia časť predstavuje regionálny biotop (hradné bralo), na ktorom nie je možné stavať. Navrhovaná cena bola 17 100 Sk za štvorcový meter, čo je celkovo viac ako 72 miliónov korún. Z celkového pozemku mesta, ktoré doposiaľ vlastní celé územie hradného brala, by tak mestu zostalo už len asi 6000 štvorcových metrov.

Predkladateľ stiahol aj predaj domu na Ventúrskej ulici 4 s pozemkom, kde bola pôvodne známa reštaurácia Kotva a nad ktorou v minulosti sídlil Zväz protifašistických bojovníkov. Ponúknutá suma spoločnosťou INTER - REAL bola 20 miliónov korún. Starosta Starého Mesta Andrej Petrek (SDKÚ-DS) však s predajom tejto spoločnosti nesúhlasil.

Mestskí poslanci schválili predaj pozemkov spoločnosti Bratislavské podhradie za 14,5 milióna korún. Pozemky sú pod budovou parlamentu a spolu majú 968 štvorcových metrov. Okolité pozemky tam už spoločnosť vlastní. Za spoločnosťou stojí developerská skupina J&T Real Estate. V Podhradí plánuje postaviť polyfunkčné mestské centrum Zuckermandel. Ide o výstavbu hotela, bytov i administratívnych priestorov. Malo by tu vzniknúť mestské prostredie s kaviarničkami a butikmi.

(rob)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie