Mestskí poslanci zverili cintorín mestskej časti

22.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Po takmer deväťročnom úsilí sa do rúk občanov mestskej časti Čunovo dostáva miestny cintorín, vecná argumentácia novej starostky Gabriely Ferenčákovej zrejme zabrala.

Posledným veľkým spoločným krokom Čunovčanov k tomuto cieľu bola (nik nevie povedať, koľká na túto tému v poradí) petičná akcia. Jej výsledok, podpisy takmer všetkých voličov, podopreli starostkinu argumentáciu. Tá v žiadosti o navrátenie cintorína do správy Čunova uvádza, že pri cenách centrálneho pohrebníctva sa niektorí pozostalí museli doslova zadlžiť.

Porovnanie bilancií nákladov a ziskov mestského pohrebníctva na jednej strane a Jaroviec, ktoré dostali svoj cintorín späť do správy v roku 1993, jednoznačne hovorí o lepšej efektívnosti takéhoto riešenia. Jarovce vydali na správu cintorína asi o dvadsať percent menej ako centrálne pohrebníctvo. Jarovce s Čunovom sú na tento účel absolútne porovnateľné obce.

Svoje možno zohral i fakt, že od tohto roku už Marianum nie je správcom cintorínov, ale ich má len v nájme, správa prešla do rúk mesta. Ak prevezme mestská časť na seba stratu z prevádzky cintorína, odľahčí mestský rozpočet.

Riaditeľ pohrebníctva Miloslav Hrádek akceptuje rozhodnutie poslancov a nehodnotí ho. Pripomína len, že vlani v Čunove Marianum investovalo do zámkovej dlažby a že teraz zostáva len, aby mestská časť vybavila všetky náležitosti potrebné na prevzatie správy cintorína. G. Ferenčáková vyjadrila nádej v korektnosť doterajšieho správcu cintorína a že sa Čunovu podarí zladiť vybavovanie agendy potrebnej na výkon správy cintorína s termínom formálneho prevzatia agendy.

Prevzatie cintorína mestskou časťou je svojím spôsobom precedens, takéto tendencie má viacero, najmä menších okrajových, mestských častí.

(gub)
Páčil sa vám článok?