Novým úverom mesto splatí staré dlhy

1.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Mesto Bratislava v súčasnosti intenzívne pracuje na získaní úveru v objeme 10,5 miliardy japonských jenov (asi 100 miliónov dolárov). Predpokladaný termín pripísania finančných prostriedkov na účet hlavného mesta je stanovený na druhú polovicu júla.

Koncom júna bratislavské mestské zastupiteľstvo schválilo novelu mestského rozpočtu, ktorá už počíta aj príjmami z tohto úveru.

Prostriedky z úveru, ktoré po odpočítaní nákladov na jeho získanie budú predstavovať 10,36 miliardy jenov, budú použité na splatenie emisie komunálnych obligácií z roku 1995 vo výške 6,767 miliardy jenov. Zostávajúca časť z tohto úveru bude použitá na reštrukturalizáciu dlhovej služby mesta a čiastočnú úhradu nezaplatených faktúr.

Mesto splatí úver Investiční a poštovní banke vo výške 487,9 miliónov korún, Prvej komunálnej banke vo výške 180 miliónov korún, Istrobanke za spoločnosť Siemens v objeme 210,2 miliónov korún. Z nového úveru bude Ďalej uhradený záväzok mesta voči Siemensu vo výške 200 miliónov korún a 87,2 milióna korún pôjde na dofinancovanie rekonštrukcie bratislavskej spaľovne.

Na splatenie úverov za Dopravný podnik mesta Bratislava sa použije 67,5 milióna korún a na krytie straty a kapitálových výdavkov Dopravného podniku 75 miliónov. Prostriedky vo výške 25 miliónov korún mesto uloží ako termínovaný vklad na vlastnom účte za účelom ručenia DPB voči BNP Dresdner Bank.

(brn)
Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie