Návrh zákona o Bratislave pred dokončením

1.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Už niekoľko mesiacov starostovia bratislavských mestských častí spoločne s magistrátom pripravujú nový zákon o Bratislave. Posledný vývoj naznačuje, že napriek rozdielnym názorom primátora a starostov sa podarí do parlamentu predložiť spoločný návrh zákona o Bratislave.

Pracovné skupiny ustanovené primátorom, resp. klubom starostov mestských častí sa v posledných týždňoch dokázali dohodnúť na takmer všetkých doteraz sporných bodoch. Jedinou nevyriešenou zostáva otázka deľby príjmov medzi mesto a mestské časti zo štátneho rozpočtu.

Z poslednej verzie návrhu zákona už vypadli niektoré ustanovenia centralizačného charakteru najmä v otázkach finančného hospodárenia mesta. Daň z nehnuteľností by naďalej mala zostať príjmom mestských častí. K dohode sa dospelo aj v počte poslancov mestského zastupiteľstva, ktorý by sa mal zredukovať zo súčasných 80 na 40.

„Zjednotili sme sa tiež v podpore vytvorenia Bratislavského kraja v rámci súčasných hraníc hlavného mesta, v ktorom bude úlohy vyššieho územného celku plniť samospráva hlavného mesta, zatiaľ čo samosprávy mestských častí budú v dvojstupňovej samospráve vykonávať originálne i prenesené funkcie obcí,“ povedal nám starosta Starého Mesta Andrej Ďurkovský.

Starostovia bratislavských mestských častí sa preto obrátili na predkladateľov novely ústavy, aby do článku 67 doplnili, že zákon ustanoví konkrétne rozdelenie pôsobnosti orgánov obcí a orgánov ich samosprávnych častí v prípade, že sa obec delí na samosprávne časti.

„Očakávam, že takéto znenie má väčšiu šancu na úspech, pretože sa týka všetkých miest, ktoré by sa v budúcnosti rozhodli členiť na samosprávne časti, nie len Bratislavy a Košíc, ako tomu bolo doteraz,“ dodal A. Ďurkovský.

(brn)
Páčil sa vám článok?