Jozef Moravčík chce splniť svoje sľuby

28.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Krátko po tom, ako nový bratislavský primátor prevzal svoj úrad, požiadali sme ho o krátky rozhovor. Zaujímalo nás, s akými predsavzatiami Jozef MORAVČÍK prichádza na magistrát hlavného mesta.

- Svoje predsavzatia som už formuloval v programe, s ktorým som prichádzal pred Bratislavčanov a žiadal ich o podporu v komunálnych voľbách. Chcem splniť svoje sľuby a zameriam sa preto na riešenie dopravy, bezpečnosti a bytových problémov mesta. V žiadnej z týchto oblastí nemôže mesto existujúce problémy riešiť samotné a bez spolupráce s vládou a so štátnou správou. Za najdôležitejšie považujem, aby sa čo najskôr dostali na papier konkrétne a detailné riešenia a postupy. S vedením Dopravného podniku Bratislavy som sa napríklad už dohodol na vypracovaní konkrétneho projektu riešenia problémov mestskej hromadnej dopravy v horizonte nadchádzajúcich štyroch rokov tak, aby sme ho mohli do dvoch mesiacov predložiť na rokovanie mestského zastupiteľstva. Podobne chcem postupovať aj v oblasti bezpečnosti, kde sme sa už s ministrom vnútra dohodli na spoločnom postupe pri zvyšovaní bezpečnosti obyvateľov mesta. V bytovej otázke môže mesto len čiastočne prispieť k toľko žiadanému zintenzívneniu výstavby nových bytov. Mesto síce nemôže do výstavby bytov investovať, ale môže výrazným spôsobom pomôcť pri jej koordinácii.

Očakávate, že nová vláda bude k novému vedeniu Bratislavy štedrejšia a dá mu zo štátneho rozpočtu toľko peňazí, koľko si zaslúži?

- Bolo by veľmi neefektívne ísť a hneď žiadať od vlády paušálne zvýšenie dotácií. Potrebujeme rozpracovať konkrétne projekty s konkrétnymi opatreniami a jasne stanovenými cieľmi. Tie potom chceme prerokovať s príslušnými ministrami a získať také finančné prostriedky, ktoré budú zodpovedať potrebám mesta možnostiam štátu. Treba zmeniť aj doterajší systém prerozdeľovania prostriedkov zo štátneho rozpočtu tak, aby v mestách zostávala primeraná časť daní, ktoré štát od ich obyvateľov vyberie. Pohnúť s týmto problémom však bude možné až niekedy v polovici volebného obdobia. Dovtedy bude treba takúto zmenu systému financovania samospráv dôkladne pripraviť.

Zhováral sa Slavo Polanský
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?