Nový primátor Bratislavy sa ujal úradu

28.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

V pondelok 11. januára predpoludním sa ujal úradu nový bratislavský primátor Jozef Moravčík, ktorý v decembrových komunálnych voľbách kandidoval za koalíciu KDH, DU, DS, SDSS, SZS, SDK, SDĽ.

Slávnostný sľub zložil do rúk svojho predchodcu Petra Kresánka, ktorý bol primátorom mesta 8 rokov. Predpísaný sľub potom zložilo aj 80 nových poslancov mestského zastupiteľstva.

Na ustanovujúcom zasadnutí bratislavského mestského parlamentu potom poslanci zvolili námestníkov primátora. Štatutárnym zástupcom primátora a jeho 1. námestníkom sa stal Pavol Minárik (KDH). Ďalšími námestníkmi primátora mesta sa stali Roman Vavrík (DU), Jaroslav Jelšík (SDĽ) a Mária Demeterová (KDH). Tá je prvou ženou na tomto poste od roku 1990. P. Minárik by mal mať na starosti finančnú stratégiu a ekonomiku mesta, R. Vavrík oblasť mestskej legislatívy a ochranu verejného poriadku, J. Jelšík dopravu a výstavbu, M. Demeterová oblasť životného prostredia.

Mestské zastupiteľstvo zvolilo tiež členov mestskej rady. Okrem primátora, jeho námestníkov a 17 starostov mestských častí bol počet členov rady doplnený na 28 týmito poslancami: Milan Cílek (SDSS), František Dej (SDĽ), Peter Ďuračka (DU), František Hirja (DU), Peter Mattoš (DS) a Ján Žatko (KDH).

Mestské zastupiteľstvo potom zredukovalo počet svojich komisií z 19 na 11. Pri mestskom zastupiteľstve by tak mali pôsobiť komisie: mandátová, legislatívno-právna, finančnej stratégie, pre správu a podnikanie s mestským majetkom, územného a strategického plánovania, životného prostredia a výstavby, dopravy a informačných systémov, pre mládež a využívanie voľného času, kultúry a ochrany historických pamiatok, sociálnej starostlivosti a komisia ochrany verejného poriadku.

(brn)

Páčil sa vám článok?