Starosta Pavol Bielik: Chceme, aby sa zachoval vinohradnícky charakter Rače

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Ako by ste zrekapitulovali obdobie od komunálnych volieb na jeseň v roku 2002 po dnešok?

- Toto obdobie hodnotím jednoznačne pozitívne, počas neho sme nadväzovali na to, čo sa dialo počas predchádzajúceho volebného obdobia. Je tu určitá kontinuita v tom zmysle, že sme pokračovali v plnení úloh a cieľov, ktoré sme vytýčili ešte v rokoch 1998 - 2002. Povedal by som, že prikrývať sa môžeme len takou perinou, na akú máme. Kým v rokoch 1994 - 1998 rozpočet Rače neprekračoval sumu 50 miliónov korún, v súčasnosti je to už takmer 90 miliónov. Navyše sme zabezpečili nárast ďalších finančných zdrojov z asi 15 na vyše 25 miliónov korún. Prostriedky, ktoré máme k dispozícii, môžeme použiť na naše ciele v oblasti investícií, sociálnych vecí, kultúry a športu, územného rozvoja a v ďalších aktivitách, počnúc pomocou vinohradníctvu a končiac originálnymi i prenesenými kompetenciami, či už ide o školstvo, opatrovateľskú službu, stavebný úrad alebo matriku.

Ktoré z investícií na území Rače považujete za najvýznamnejšie?

- Medzi priority v oblasti investícií patrí schválenie urbanistickej štúdie Rinzle, ktorá rieši výstavbu na území vyše dvadsiatich hektárov. Ide o územie v Krasňanoch od Tramína až po ulicu Úžiny. Toto územie je určené na malopodlažnú a viacpodlažnú bytovú zástavbu a občiansku vybavenosť. Prerokováva sa tiež štúdia riešiaca vybudovanie nového centra Rače na Rustavelliho ulici, v priestore, ktorý v súčasnosti nie je využitý. Dnes je v štádiu, že ju vo forme ideového zámeru bude môcť prerokovať miestne zastupiteľstvo. Realizácia týchto zámerov je vecou budúcnosti. Z investícií, ktorých realizácia je oveľa bližšia, spomeniem rekonštrukciu jednej z najrozbitejších komunikácií v Rači - Zvončekovej ulice, ktorú budeme robiť v lete. Plánujeme aj rekonštrukciu Podbrezovskej ulice, na ktorú už je spracovaná projektová dokumentácia.

Aké služby alebo infraštruktúra ešte chýbajú obyvateľom Rače?

- Mienime rekonštruovať jeden objekt na dom služieb v lokalite Východné, kde sa prejavuje ich určitý nedostatok. Mala by tu byť zriadená pošta, lekáreň, kaderníctvo, oprava obuvi, odevov a iné služby. V Rači i v Krasňanoch tieto služby sú pokryté, aj keď nie v takom rozsahu, v akom by sa žiadalo. Ide o to, aby táto štruktúra bola správne rozvrstvená, treba zohľadniť aj to, že niekedy o tieto služby nie je dostatočný záujem.

Ktoré dopravné problémy v Rači považujete za najnaliehavejšie a ako ich riešite?

- Pokiaľ ide o dopravnú infraštruktúru, dôležitou stavbou je kruhový objazd na Detvianskej ulici, ktorý bude nadväzovať na kruhový objazd na Námestí Andreja Hlinku a prispeje k zvýšeniu bezpečnosti dopravy. Celkove sa dopravné problémy najvypuklejšie prejavujú v už spomenutej lokalite Východné. Podarilo sa nám presadiť, aby sa do rozpočtu mesta dostalo vybudovanie komunikácie spájajúcej ulice Na pántoch a Pri šajbách. Magistrát vyčlenil prostriedky na vypracovanie projektovej dokumentácie, realizácia tejto stavby je naplánovaná na budúci rok. Niektoré dopravné stavby sa nám už podarilo realizovať. V spolupráci s mestom sa nám už pred dvoma rokmi podarilo vybudovať cestnú svetelnú signalizáciu na Peknej ceste. Z Peknej cesty bolo predtým takmer nemožné odbočiť na Račiansku, či už išlo o smer do mesta alebo z mesta, a každý rok sa tam stal najmenej jeden smrteľný úraz. V spolupráci so spoločnosťou OMV a mestom sa nám tiež podarilo vybudovať ľavé odbočenie do Rače pri pumpe OMV na Hečkovej ulici. V budúcnosti mienime realizovať ešte cestnú svetelnú signalizáciu na Černockého ulici s cieľom dosiahnuť takzvanú zelenú vlnu.

Dá sa teda povedať, že dopravná situácia v Rači sa zlepšuje...

- Rači veľmi pomohlo vybudovanie diaľničného úseku Mierová - Senecká, ktorý miestnym obyvateľom využívajúcim napojenie cez Rybničnú aj v čase dopravných špičiek umožňuje, aby sa rýchlo dostali na ktorékoľvek miesto v meste a vyhli sa dopravným zápcham v centre. Niekdajšie ranné zápchy sa zmiernili, aj občania dochádzajúci do Bratislavy za prácou zo Svätého Jura, Limbachu, Modry či Pezinka už neprechádzajú Račianskou, ale idú do mesta po spomenutej diaľnici.

Na aké ďalšie činnosti sa najviac zameriava račianska samospráva?

- V Rači máme tri základné školy a sedem materských škôl. Nezatvorili sme ani jednu z nich a snažíme sa ich prevádzkovať najlepšie, ako vieme. Len na odstránenie havarijného stavu školských objektov je však potrebných vyše 30 miliónov korún. Tieto finančné prostriedky pôjdu nielen z rozpočtu našej mestskej časti, ale aj z mimorozpočtových zdrojov. Veľkú pozornosť venujeme sociálnej oblasti. Pravidelne organizujeme vítanie novonarodených detí, na každé z nich prispieva mestská časť sumou 1000 korún. Pre mamičky s deťmi sme vlani otvorili na Peknej ceste detské centrum Ráčik. Pre našich starších spoluobčanov mestská časť dvakrát ročne organizuje stretnutia spojené s občerstvením a kultúrnym programom, na ktorých im poskytuje príspevok vo výške 500, resp. 1000 korún. Nezabúdame ani na pomoc sociálne odkázaným spoluobčanom, pre ktorých vyčleňujeme z rozpočtu mestskej časti rôzne sumy od 500 až do 10-tisíc korún.

Aká je vaša vízia vzdialenejšej budúcnosti Rače?

- Netrpezlivo čakáme na schválenie územného plánu Rače, v ktorom by sa mali položiť základy smerovania mestskej časti na najbližších 20 rokov. Mesto by nám ho malo schváliť koncom tohto roka. Usilujeme sa o to, aby zostal zachovaný súčasný charakter Rače, jej vinohradnícky charakter (preto rozvíjame aj viaceré aktivity podporujúce vinohradníctvo v Rači), aj keď pôvodnú zástavbu už v značnej miere nahradili sídliská. Mestská časť je zásadne proti tomu, aby sa v územnom pláne neúmerne určovali na výstavbu ďalšie plochy. Sme skôr za to, aby sa dobudovalo to, čo bolo navrhnuté v pôvodnom územnom pláne.

Nemôžeme sa vyhnúť ani téme, ktorá sa priamo týka vašej osoby - máme na mysli obvinenie z korupcie. Chceli by ste uviesť niečo na margo tejto kauzy?

- Celá kauza je založená na veľmi zvláštnych tvrdeniach a obvinenie je postavené „na vode“. Vec, ktorú som mal podľa obvinenia vybaviť, sa totiž týka územného plánu. Ja by som jednoducho nemohol zabezpečiť v mestskom zastupiteľstve niečo, čo nie je v súlade s územným plánom, ide o záležitosť, ktorej riešenie ani nie je v kompetencii miestneho zastupiteľstva mestskej časti, ale mestského zastupiteľstva. Pokiaľ ide o reakcie môjho okolia, naďalej mám dôveru poslancov a svojho okolia. Potvrdzuje sa mi stará známa pravda, že človek v takýchto chvíľach spoznáva ozajstných priateľov.

Páčil sa vám článok?