ROZHOVOR Starosta Jaroviec Uhler: V tomto roku chceme postaviť bezpečnú cyklotrasu do Rusoviec

12.6.2024
0

Zdroj: BN

Páčil sa vám článok?

Do budúcnosti chce zachovať vidiecky charakter Jaroviec. Za päť rokov vo funkcii sa mu podarilo zrekonštruovať športoviská, cesty, materskú školu a má ďalšie veľké plány. Jarovčanom podľa jeho slov chýbajú trasy pre cyklistov, preto chce v tomto roku postaviť cyklotrasu do Rusoviec s napojením na hrádzu a pripraviť novú do Petržalky. O plánoch, spolupráci so susednými mestskými časťami aj o problémoch s developermi sme sa rozprávali so starostom Jaroviec Jozefom Uhlerom.

Jarovce sú pomerne malá časť Bratislavy. Pýšite sa novým workoutovým ihriskom. Čo ďalšie sa vám podarilo vybudovať za posledné roky?

Odkedy som starostom, v oblasti športu sme zrevitalizovali areál nášho futbalového klubu, kde pribudlo multifunkčné ihrisko a v blízkosti aj spomínané workoutové ihrisko. Okrem futbalového ihriska sme zrekonštruovali aj hokejbalové ihrisko. Naši futbalisti majú k dispozícii sedem nových šatní, ktoré si veľmi cenia, bežný človek ich však nevidí. Pre workoutové ihrisko sa nám podarilo vysporiadať 24-árový pozemok, ktorý nebol náš.

Koho to bol pozemok?

Pozemok patril štátu a okresnému úradu. Dlhé roky sme sa ho snažili kúpiť a v roku 2022 sa to podarilo. Rovnako sa nám podarilo zrevitalizovať areál základnej školy, kde už nebola viditeľná pôvodná antuková bežecká dráha. Dnes tam stojí moderná dráha s novým futbalovým ihriskom a umelým zavlažovaním. Tieto veci v oblasti športu sme výrazne posunuli ďalej. Naším ďalším plánom je vybudovať veľké futbalové ihrisko.

Zdá sa, že v Jarovciach hrajú všetci futbal.

U nás je futbal veľmi silný, len detí máme takmer 200, a tie sú pre nás prioritou. Snažíme sa ich finančne a materiálne podporovať, starať sa o areál, ktorý majú. Máme toľko futbalistov, až je problém, aby sa stihli na tréningoch počas dňa vystriedať. Preto by sme chceli vybudovať tréningové ihrisko, alebo súčasné využiť ako tréningové a postaviť nové. Bude to chcieť veľkú snahu pri vysporiadaní pozemkov, čo nás ešte len čaká.

Spomenuli ste, že máte dvesto malých futbalistov. Máte však dosť miest na umiestnenie detí do škôlok a školy?

Miest nie je dosť ani v materskej škole, ani v základnej škole. Vieme to už dávno. Pred pár dňami sme kolaudovali novú materskú školu, čím sme zvýšili kapacitu o 50 detí. Budova bola pôvodne postavená ako jasle a dnes máme po jej rekonštrukcii modernú škôlku so šiestimi triedami. Plánujeme sem presťahovať aj väčšinu detí zo starej škôlky, a tú zároveň zrekonštruovať pre triedy základnej školy. Rovnako sa snažíme na dvore základnej školy vysporiadať pozemky, pri takmer polovici sa nám to už podarilo. Chceme tiež postaviť novú telocvičňu, jedáleň a knižnicu, už máme aj stavebné povolenie, ideme zháňať peniaze.

Odkiaľ chcete zohnať peniaze?

Z eurofondov, tak sme postavili aj materskú školu. Verím, že peniaze na to získame. Medzitým však narástli ceny. Odhadovali sme, že nám na telocvičňu s jedálňou bude stačiť 1,5 milióna eur, teraz to vyzerá na 2,2 milióna eur. Ešte plánujeme drobné zmeny v projekte, čo by malo byť hotové v priebehu leta. Bude sa meniť stavebné povolenie.

Koľko detí ste nevedeli umiestniť do školy?

V tomto roku sa nám do základnej školy hlási o 12 detí viac, ako vieme umiestniť. Nie je to úplná katastrofa, mnohé z nich pôjdu do súkromných škôl, takže tie, ktoré ostanú, pravdepodobne umiestnime všetky. Do materskej školy sme aj v minulom roku nevedeli viaceré deti umiestniť, no postupne sme ich brali, keďže sa niektorí rodičia rozhodli pre inú škôlku alebo si nechali deti doma. Teraz budeme vedieť zobrať aj deti mladšie ako tri roky. Uvidím, aký bude záujem. Kapacity by však mali byť dostatočné.

Vzácny barokový most v Jarovciach sa rozpadá, nikomu nepatrí. Čo ďalej s týmto skvostom?

Pred 300 rokmi toto miesto rád navštevoval syn Márie Terézie a neskorší cisár Jozef II. Poľoval na bažanty a inú zver. Jarovská Bažantnica je v súčasnosti chránený areál, ktorý ročne navštívia stovky turistov. Okrem prírody obdivujú aj unikátny barokový most, ktorý sa pred očami návštevníkov rozpadá. Zdá sa, že zastavenia devastácie a očakávanej obnovy sa tak skoro nedočká. Zistili sme prekvapujúci fakt.

Pred viac ako rokom ste riešili spor týkajúci sa developerského projektu, kde sa dvaja majitelia rozhádali a noví obyvatelia bytov boli rukojemníci týchto sporov. Už sa tento problém vyriešil?

V prípade projektu Dve sýpky je už väčšia časť skolaudovaná. Menšia časť, kde ešte nie sú byty, zatiaľ skolaudovaná nie je. Vyzerá to však tak, že v najbližších týždňoch bude problém vyriešený.

Aký bol problém pri tomto projekte?

Išlo o finančné spory medzi dvomi stavebníkmi, ktoré si riešili cez náš stavebný úrad. Viackrát som im povedal, že my nie sme súd. Náš úrad môže posudzovať len veci z pohľadu stavebného zákona. Zaťažovali nás natoľko, až nám vyštvali dvoch zamestnancov stavebného úradu obštrukciami, neustálym nahliadaním do spisov, snažili sa donútiť ich, aby im vydali kolaudáciu. Môžeme ju však vydať len vtedy, keď stavebník splní podmienky. Ľudia boli dlho rukojemníkmi tohto sporu, na ktorý doplatili. Mali prísľub bánk na hypotéky za nízke úroky, no kým sa všetko vyriešilo, úroky z jedného percenta stúpli na 4 percentá.

Riešili ste problém aj s iným developerom?

Mali sme spor s developerom, ktorý dostal stavebné povolenie na projekt Opál v roku 2016. Nebolo to však zverejnené na internete, čím sa porušil zákon, takže stavebné povolenie nebolo právoplatné. Neviem to však preukázať. Keďže sme boli v dôkaznej núdzi, nechali sme to tak. Projekt sa podľa mňa esteticky nehodí do Jaroviec, ale už je to postavené a skolaudované. Nechceli sme z ľudí robiť rukojemníkov.

V susedných Rusovciach sa plánuje rozsiahla výstavba. A v Jarovciach?

Starostom som päť rokov a na žiadny bytový dom som ešte stavebné povolenie nepodpísal. Zatiaľ len na rodinné domy a nebytové priestory.

Nemáte rád bytové domy?

Nemyslím si, že príliš veľa bytových domov patrí do vidieckej zástavby. Máme schválený územný plán zóny Jarovce sever. Je to takmer posledná zóna, kde územný plán povoľuje výstavbu. Schválili sme si ho veľmi detailne, aby nevznikali úzke uličky, kde aj hasiči majú problém prejsť. Navrhli sme veľkorysejšie cestné koridory. Spravili sme to pekne, iné mestské časti by si mohli zobrať z nás príklad. Ak sa toho chytí väčšia firma, bude mať dosť práce, kým vysporiada pozemky. Chceme do budúcna zachovať vidiecky charakter Jaroviec.

Čo Jarovciam chýba a chcete riešiť?

Chystá sa denný stacionár pre seniorov. Je to súkromný projekt, ale sme radi, že bude. Jarovčanom chýbajú cyklotrasy. Chceme cyklo­trasu, ktorá nebude vyznačená len na ceste, ale skutočnú. Máme už stavebné povolenie a realizačný projekt, najbližšie dni vyhlásime súťaž o dodávateľa. Ide o cyklotrasu z Jaroviec do Rusoviec, odkiaľ sa už dá napojiť na hrádzu. Verím, že ju dostaviame v tomto roku. Pozemok vedľa cesty nie je široký, tak bude jednosmerná na jednej aj na druhej strane. Pôjde o dve 1,5-metrové bezpečné cyklotrasy. Peniaze chceme využiť z Plánu obnovy. Pripravujeme aj ďalšiu cyklotrasu v smere do Petržalky, teraz sa snažíme vysporiadať pozemky. Takmer 80 percent má jedného majiteľa, tak predpokladám, že sa dohodneme na zámene pozemkov. V tomto volebnom období by som chcel pripraviť projektovú dokumentáciu na stavebné povolenie a mať vysporiadané pozemky.

Ako sa vám spolupracuje s okolitými mestskými časťami?

Mne výborne. Mám veľmi dobré vzťahy so starostom Rusoviec, ktorý je môj dlhoročný priateľ. Rovnako to platí aj na starostku Čunova. Jarovce a Čunovo sú rodinne prepojené. So starostom Petržalky máme tiež nadštandardné vzťahy. Je ochotný pomáhať nám ako menším mestským častiam. Má výborné strojové vybavenie, ktoré kúpil pre svoju mestskú časť, aby boli sebestační. Keď potrebujeme stroj a majú ho voľný, nemá žiadny problém nám ho požičať. Veľmi si to vážime.

(lb)

Páčil sa vám článok?