Vzácny barokový most v Jarovciach sa rozpadá, nikomu nepatrí. Čo ďalej s týmto skvostom?

9.6.2024
0

Zdroj: BN

Páčil sa vám článok?

Pred 300 rokmi toto miesto rád navštevoval syn Márie Terézie a neskorší cisár Jozef II. Poľoval na bažanty a inú zver. Jarovská Bažantnica je v súčasnosti chránený areál, ktorý ročne navštívia stovky turistov. Okrem prírody obdivujú aj unikátny barokový most, ktorý sa pred očami návštevníkov rozpadá. Zdá sa, že zastavenia devastácie a očakávanej obnovy sa tak skoro nedočká. Zistili sme prekvapujúci fakt.

Jarovská Bažantnica je od 30. júla 1992 vyhlásená ministerstvom kultúry za pamiatkový objekt. V druhej polovici 18. storočia bol v areáli z kameňa vybudovaný cestný most, ktorý je súčasťou nehnuteľnej pamiatky. Barokový most sa posledné roky rozpadáva. Keďže ide naozaj o unikátny objekt, je aj zapísaný v Ústrednom zozname pamiatkového fondu SR. Koncom júna 2022 preto Krajský pamiatkový úrad Bratislava vydal rozhodnutie k obnove mosta. Štátny podnik Lesy SR, ktorý má areál zapísaný v katastri (od roku 2008), pristúpil okamžite k ohradeniu mosta, aby nebola ohrozená bezpečnosť turistov. Dva roky je most oplotený a svieti pri ňom tabuľa, že lesníci plánujú pamiatkový objekt obnoviť. Skutočnosť je však iná.

„Štátny podnik Lesy SR môže svoje finančné prostriedky použiť iba na majetok vo svojom vlastníctve, čo tento pamiatkový objekt nespĺňa. Z nám aktuálne dostupných zdrojov nie je v listinách evidencie katastra nehnuteľností záznam o vlastníctve predmetného mosta ako stavby na pozemku,“ reagovala organizácia pre Bratislavské noviny.

Zdroj: BN

Most je už dva roky oplotený.

Hoci im most podľa ich vyjadrenia nepatrí, nechali si vypracovať projektovú dokumentáciu na obnovu tejto kultúrnej pamiatky. „Obnova nosnej konštrukcie bola v roku 2023 nakalkulovaná na vyše 74-tisíc eur,“ uviedli Lesy SR. Po zohľadnení všetkých parametrov dodali, že suma potrebná na finálnu rekonštrukciu presiahne hodnotu 150-tisíc eur, čo z pohľadu ich organizácie, ako aj s prihliadnutím na fakt, že objekt nie je ich, je v aktuálnej situácii nerealizovateľné. 

Zdroj: abn

Vzácny chatrajúci most.

Starosta Jaroviec Jozef Uhler si uvedomuje vážnosť celej situácie. Sám bol prekvapený, keď sme ho oboznámili s aktuálnym stavom. Nechápe, prečo s ním Lesy SR nekomunikujú. Nie raz im totiž písal a žiadal o stretnutie v záujme zachovania barokového mosta. Žiadnu odpoveď do dnešného dňa nedostal. Rovnako Lesy SR nekomunikovali ani s jeho predchodcom.

Zdroj: BN

Podľa oznamu plánujú lesníci objekt obnoviť, realira je však iná.

Pred dvomi rokmi ho potešilo, keď na prechádzke po Jarovskej Bažantnici narazil s rodinou na oplotenie, kde visela tabuľa s prísľubom obnovy mosta. Nebolo a nie je mu ľahostajné, že pamiatka chátra vplyvom počasia, prírody aj ľudskou rukou, keď si návštevníci berú domov tehličky ako suvenír. V aktuálnej situácii a stave, ktorý sme zistili, je podľa jeho slov len jedno riešenie - samospráva je pripravená prevziať most do svojho vlastníctva a s pomocou eurofondov zachrániť túto výnimočnú pamiatku.

Zdroj: abn

Takto vyzerá kultúrna pamiatka. 

„Kultúrne pamiatky si ceníme a snažíme sa ich udržiavať pre budúce generácie. Keby nám Lesy SR darovali pozemok okolo mosta, tak most si majetkovo doriešime. Takto by sme pamiatku získali do vlastníctva. Existujú rôzne eurofondové výzvy na opravu kultúrnych pamiatok a trúfam si povedať, že na toto by sme určite peniaze získali. Je to obrovský skvost na území Bratislavy. Iný taký nie je,“ vyhlásil starosta Jaroviec.

Nevie si predstaviť, čo by si o nás pomysleli iné krajiny, keby sme nechali schátrať viac ako 300-ročný barokový most, kde sa prechádzal aj syn Márie Terézie. „Radi by sme do toho išli,“ uzavrel Jozef Uhler.

(lb)

Páčil sa vám článok?