ROZHOVOR Grösslingová na jeden záber: Kapela Billy Barman si pre svoje klipy vybrala úžasné miesta Bratislavy

20.4.2024
0

Zdroj: elaflows

Páčil sa vám článok?

Bratislavská skupina Billy Barman je aktuálne na turné s novým albumom Galéria duševného zdravia, posledný koncert odohrajú v Bratislave. Gitarista a hudobník kapely Jozef Vrábel v rozhovore prezradil proces jeho vzniku aj nakrúcanie bratislavských videoklipov.

Váš nový album Galéria duševného zdravia má zaujímavý cover, obal. Kde vznikol nápad, čo vyjadruje a kto je dievča na obale?

Autormi artworku sú grafik Damián Pastirčák a fotograf Lousy Auber, s ktorými spolupracujeme dlhodobo. Pôvodná idea bola mať na obale nejakú slávnu osobnosť, po ktorej sa budeme my ako liliputáni štverať, ale napokon sa tam objavila obyčajná žena z Bratislavy. Nechcem nejak popisne vysvetľovať, čo ten výjav znamená, každý by si mal za tým nájsť vlastnú interpretáciu. Ja svoju mám.

Dávnejšie ste sa ako kapela vyhranili voči otváraniu politických tém. Teraz však spievate o červenom hadovi...

To stále platí. Nikdy sme nechceli robiť angažované umenie, k politike sa normálne nevyjadrujeme. Nikdy sme nepodporili žiadnu politickú stranu a podobne. Faktom je, že skladba Had je asi naša najangažovanejšia. Tá skladba vyjadruje v prvom rade naše obavy, rozčarovanie, možno až strach z toho, ktorým smerom sa táto krajina uberá. Nebol za tým žiadny zámer, jednoducho takto sme to cítili.

Zdroj: Billy Barman

Obal albumu Galéria duševného zdravia.

Hosťom turné, na ktoré ste vyrazili teraz v apríli,  je The Curly Simon, s ktorým ste aj nahrali spoločný singel. Ako ste sa dali dokopy, ako vznikla spolupráca?

Už presne neviem, kedy vznikol ten nápad, každopádne sa so Simonom poznáme dlho a veľmi sa nám páči, čo spolu s Matejom Turcerom, jeho producentom, robia. Preto to bola pre nás prirodzená voľba zobrať ich kapelu s nami na turné a tým pádom dávalo zmysel urobiť aj spoločnú pesničku. Tá inak vznikla veľmi spontánne na chalupe pri jazere Vojka počas jedného októbrového víkendu.

Singel Karamel ste nakrúcali na Grösslingovej v Starom Meste. Prečo ste si vybrali práve toto miesto a ako vznikal videoklip?

Je to natočené na jeden záber a ešte k tomu zrýchlene, takže zbehnúť celú skladbu trvalo jeden a pol minúty. Zopakovali sme to asi osemkrát a vybrali sme najlepšiu verziu. Grösslingova asi preto, že je to ulica v našom “hoode” a že je skrátka fotogenická.

VIDEO (Karamel):

Videoklip k aktuálnemu singlu Hory medzi nami sa nakrúcal v Bratislave v Dome kultúry Ružinov. Zahrali si v ňom známi realizačného tímu. Jednu z postáv stvárnil priamo aj režisér klipu. Prezradíte k nemu viac?

Áno, režisér Juraj Mráz zobral jednu rolu, keď mu na poslednú chvíľu vypadol herec. Myslím, že sa toho zhostil skvele, keďže má už nejaké skúsenosti s hraním. Inak až vďaka tomu klipu sme si uvedomili, aká krásna budova je DK Ružinov. V závere klipu sa inak objaví aj naše dievča z coveru albumu.

Turné Galéria duševného zdravia vyvrcholí v Bratislave v Starej tržnici, kde prebehne aj samotný krst albumu. Máte pripravené aj nejaké prekvapenie pre bratislavských fanúšikov?

Vystúpi s nami ako hosť speváčka Laura Weng, ktorá nám nahrávala vokály na album. Samozrejme, tiež The Curly Simon. Budú tam krásne svetlá a dobrý zvuk, a hlavne bude to posledný koncert turné, takže kapela bude skvele zohratá. Bude to parádna šou. Krstný otec bude prekvápko, na to si musíte počkať.

Je to prvý album, v ktorom už nie ste čisto mužský kolektív, doplnila vás basgitaristka Laura Jašková. Ako tento krok vnímate časom, ako sa vám s Laurou pracuje?

Bolo to naše najlepšie rozhodnutie. Laura je fantastická hudobníčka aj človek, skvele medzi nás zapadla.

VIDEO (Hory medzi nami, klip nakrútený v DK Ružinov):

Ktorá skladba bola pre vás historicky prelomová v zmysle, že najviac odštartovala vašu kariéru?

Dovolím si tvrdiť, že nie sme skupinou jedného výrazného hitu. Ani naše najznámejšie skladby ako Vrkoče neboli hitmi hneď, ale stali sa nimi postupne. V minulosti nás totiž komerčné rádiá takmer nehrali. Ale už náš úplne prvý singel Introvert mal celkom slušný ohlas. Dosť výrazne a rýchlo sa uchytila naša skladba Mladým chýba vojna, ktorou doteraz končíme naše koncerty.

Nemali ste v kapele chvíle, keď ste rozmýšľali o jej konci?

Nie nikdy.

Dávnejšie ste vraveli, že aj vaša tvorba sa časom zmenila, že ste do nej viac dospeli. Čo vaše publikum, zmenilo sa časom? Ako to vnímate?

Samozrejme, všetci sme starší a dospelejší, aj naši skalní fans. Ale publikum sa mení konštatne, dorastajú noví mladí ľudia. Inak nezriedka nás objavujú aj ľudia v stredných rokoch. Pritom ako kapela hráme už 16 rokov.

Môžu sa fanúšikovia na turné tešiť aj na piesne zo starších albumov?

Áno, určite. Na turné hráme okrem nových skladieb aj prierez zo všetkých albumov. Sú to už také naše klasiky, ktoré ľudia majú radi a stále fungujú, ako sú Vrkoče alebo Mladým chýba vojna.

Ako kapela ste súčasťou kultúry na Slovensku. Ako vnímate aktuálne to, čo sa deje na Slovensku v tejto oblasti?

My sme našťastie od rezortu kultúry úplne nezávislí. K ministerke sa nejdem vyjadrovať. Čo sa týka stavu kultúry všeobecne, niečo sa tu za tých dajme tomu 20 rokov vybudovalo, mám na mysli kultúrne centrá najmä v krajských mestách ako je napr. Stanica v Žiline, Záhrada v Banskej Bystrici, Wave v Prešove alebo Tabačka v Košiciach. Teraz naposledy sme hrali v Trenčíne v krásne zrekonštruovanom kultúrno-kreatívnom centre Hviezda. Veľmi nám chýba dôstojný koncertný priestor v Bratislave.

(nic)

Páčil sa vám článok?