Pekný projekt: Ružinovčanka Daniela hľadá náhradné babičky, záujem je veľký

2.12.2023
0

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

V Prahe či v Brne majú Náhradní babičku, vo Viedni Oma Dienst a Daniela Nemcová z bratislavského Ružinova vymyslela Babičku zo susedstva. Pekný program, ktorý obohacuje seniorky i rodiny s deťmi, rozbehla len v máji tohto roku, ale už prvé ohlasy ju milo prekvapili. Potvrdili, že mladým ľuďom chýbajú spoločné zážitky so staršou generáciou.

Ste mamina na materskej dovolenke a keďže pochádzate z Bratislavy, pre dcérku máte vlastné babičky. Čo teda bolo impulzom vyskúšať takýto projekt?

Pred materskou dovolenkou som pracovala v nadácii, kde sme navrhovali rôzne filantropické aktivity pre firmy a podporovali projekty neziskových organizácií, takže som mala celkom prehľad o tom, čo v našom meste funguje a čo chýba. Myšlienka „babičky zo susedstva“ sa mi od začiatku veľmi páčila. Keďže mám malú dcérku, vnímam, že starí rodičia sú pre rodiny s deťmi veľkým obohatením. No nie všetci ich majú v blízkosti, niektorí bývajú v inom meste, ďalší ešte pracujú... Tak som si povedala, že skúsim nájsť náhradné babičky.

Ako vie náhradná babička pomôcť?

Program Babička zo susedstva nie je o suplovaní starostlivosti o deti, ale o vytváraní vzťahu so staršou generáciou, medzigeneračné prepojenie je veľmi dôležité. Čiže ide o akési láskavé susedstvo – spoznáme sa, môžeme spolu tráviť čas, babička je u nás, kreslí si s deťmi a ja zatiaľ navarím... Alebo odvedie deti na krúžok, vezme ich na ihrisko či na prechádzku.

Do programu sa môžu zapojiť aktívne ženy po 50-tke, aj dôchodkyne. Ktoré sa prihlásili ako prvé?

Naše náhradné babičky sú väčšinou čerstvé dôchodkyne, ktoré majú zrazu veľa času a chceli by ho zaplniť niečím prospešným. Sú rady, že sa stretávajú s mladými ľuďmi a môžu byť stále užitočné. Pre obe strany je takéto priateľstvo nesmierne obohacujúce. Napokon, i štúdie potvrdzujú, že deti, ktoré majú blízky kontakt so starými rodičmi, sú spokojnejšie, šťastnejšie.

Funguje takéto spojenie bez problémov?

Možnou prekážkou pri spájaní mladých rodín s babičkami  môže byť malá dôvera, v bratislavských bytovkách je väčšia anonymita. V programe sa preto snažím spájať najmä susedov. Ideálne je, ak rodičia s deťmi a ich náhradné babičky bývajú blízko seba, vtedy sa aj prípadná nedôvera ľahšie prelomí.

Zdroj: Ilustračné, pixabay.com

​"Starí rodičia sú pre rodiny s deťmi veľkým obohatením," hovorí Daniela Nemcová.

Čo ďalšie je dôležité pri spájaní rodiny s náhradnou babičkou?

Je asi prirodzené, že nie vždy vyjde takéto prepojenie ideálne. Preto som na webstránke vytvorila formuláre pre rodičov i seniorky, v ktorých uvedú svoje preferencie, a podľa toho sa ich snažím zladiť. Babička si môže napríklad povedať, či je skôr na kočíkovanie, alebo sa chce venovať škôlkarovi a koľko hodín týždenne... Predovšetkým však ide o to, aby zafungovala „chémia“, skrátka, aby si navzájom sadli.

Projekt rozbiehate sama, popri mamičkovských povinnostiach. Stíhate všetko?

Vďaka mojej rodine mám naň potrebný čas aj priestor, ale, samozrejme, tento projekt som musela urobiť „udržateľne“, čiže som na webovej stránke vytvorila spomínané formuláre pre záujemcov. Táto aktivita ma napĺňa, verím, že prepojením generácií získajú všetci, ktorí sa zapoja. Od začiatku som však chcela, aby program zastrešila niektorá dlhodobo fungujúca proseniorská  organizácia, čo sa podarilo v septembri. Babička zo susedstva je už súčasťou občianskeho združenia Aktivitka, ktoré pôsobí v Ružinove.

Zdroj: Ilustračné, pixabay.com

​Náhradná babička môže vziať deti na ihrisko alebo na prechádzku...

Aký bol začiatok, kde ste prvýkrát predstavili Babičku zo susedstva?

Keďže bývame na Nivách, túto myšlienku som najskôr priblížila na Dni susedov, ktorý organizuje Vnútroblok TOK a spája susedov v okolí Trenčianska – Oravská – Košická. Hneď na začiatku sa mi prihlásilo veľa mladých rodín, ale menej senioriek. No povedala som si, že keď je taký záujem, stojí zato hľadať babičky ďalej. Takže som začala spolupracovať s viacerými proseniorskými organizáciami vrátane Univerzity tretieho veku na Ekonomickej univerzite a projekt sa začal rozbiehať.

Týka sa zatiaľ iba Ružinova?

Väčšinu náhradných babičiek a rodín s deťmi máme z Ružinova a zo Starého Mesta, postupne by som však chcela program rozšíriť do ďalších mestských častí. Aj preto pripravujeme s Aktivitkou stretnutie, na ktoré pozveme náhradné babičky, aby porozprávali o svojich skúsenostiach, a takisto rodiny, ktoré by chceli obohatiť svoj život o kontakt so seniorkami z okolia. Stretnutie bude 15. decembra o desiatej v priestoroch Aktivitky na Herlianskej ulici 45 a podobné plánujeme v petržalskej Klubovni aktívnych seniorov na Osuského 8 v spolupráci s Univerzitou tretieho veku Ekonomickej univerzity. Rodín s deťmi, ktorým chýba vzťah so staršou generáciou, je iste aj tam veľa. Radi by sme našli babičky, alebo i dedkov, ktorí im nahradia chýbajúce zážitky.

• Zoznámte sa s babičkou zo susedstva

Ste mladá rodina s deťmi a chceli by ste svoj život obohatiť o pravidelnú návštevu miestnej babičky? Alebo, naopak, ste Bratislavčanka nad 50 rokov a radi by ste dobrovoľne venovali pár hodín do týždňa rodine s deťmi vo svojom okolí? Na vyššie spomenutom stretnutí v Aktivitke sa dozviete o prvých skúsenostiach rodín a babičiek zo susedstva, ako aj ďalšie dôležité informácie. Ak vám to časovo nevychádza, môžete sa prihlásiť do programu cez www.babickazosusedstva.sk.

(ac)

Páčil sa vám článok?