ROZHOVOR Keď mu korona vzala takmer všetko, začal pre ľudí stavať samoobslužné sauny a plniť si svoj sen

16.1.2022

Zdroj: archív L. K.

Páčil sa vám článok?

Vonku fúka nepríjemný vietor, na brehu Draždiaka sa stále drží sneh a vy máte na toto dianie luxusný výhľad z pohodlia horúcej sauny. „Vnímate len pokoj, myšlienkové neutrálno, ktoré vás nabíja neskutočnou energiou,“ hovorí Lukáš Kubica, ktorý počas pandémie začal budovať samoobslužné mobilné kontajnerové sauny. Originálny wellness uprostred prírody si môžete v Bratislave dopriať na dvoch miestach.

Stálu prácu a kanceláriu ste vymenili za stávku na neistotu... Donútila vás pandémia, alebo ste to takto chceli?

Projekt kontajnerovej sauny som mal v hlave dlhšie, som totiž veľkým nadšencom saunovania. Výpoveď zo zamestnania som však dal práve počas pandémie. Pracoval som dovtedy ako vedúci operačného strediska v nadnárodnej firme a popri tom som cez platformu airbnb prenajímal zahraničným turistom apartmány v meste. Bavilo ma to, mal som aj výbornú odozvu, lenže potom prišla korona. V piatok 13. marca 2020 sa zrušili všetky lety, ekonomika sa zatvorila...

Čo to pre vás znamenalo?

Okamžite som išiel do veľkej straty, všetko, čo som dovtedy vybudoval bolo v okamihu preč. Zostal mi len príjem zo zamestnania, no tam som nebol spokojný. Do toho prišiel nepríjemný úraz, pre ktorý som bol vyše tri mesiace imobilný. Jednoducho, pokazilo sa všetko, čo sa pokaziť dalo. Nezostalo mi nič, len bezradnosť. A tak som sa rozhodol, že si vyvetrám hlavu.

Ako?

Práve tak, že som začal stavať kontajnerovú saunu. Vlastnými rukami a bez akýchkoľvek skúseností. Okolie bolo skeptické, akú hlúposť som vymyslel, nič ma však neodradilo.

Nepotrebovali ste poradiť?

Nebol som úplne mimo témy, som vyštudovaný stavebný inžinier, takže nejaké know-how som mal. Ale, samozrejme, radil som sa aj s odborníkmi, i keď nie všetky ich odporúčania som prijal. Vedel som presne, čo chcem - nielen vybudovať saunu, ale vytvoriť jedinečný produkt, mobilný a energeticky sebestačný. Výsledkom je kontajnerová sauna s pieckou na drevo. Navyše, keďže funguje úplne samoobslužne, je vhodná pre širokú verejnosť.

Zdroj: ac

​Kontajnerová sauna na petržalskom Draždiaku.

Kedy ste ju dokončili?

V tom prvom pandemickom roku 2020. Presne 6. decembra na Mikuláša som už relaxoval vo svojej vlastnej saune. Popritom som vytvoril webstránku, vymyslel rezervačný systém, aj prezentáciu na sociálnych sieťach... Všetko sám. No a napokon som premýšľal, kam ju dať.

Bolo ťažké nájsť záujemcu, ktorý poskytne pozemok?

Nebolo to jednoduché, oslovil som rôzne mestské i štátne inštitúcie, no všade ma odmietli. Nevedeli si fungovanie takejto sauny predstaviť, nemali tú víziu, ktorú som mal ja.

Čo nakoniec zabralo?

Rozposlal som doporučené listy všetkým možným vlastníkom pozemkov pri jazerách a vyšlo to. Dohodol som sa s istým  pánom a od februára 2021 sa sauna nachádza na Zlatých pieskoch. O pár mesiacov, v septembri, pribudla ďalšia na Veľkom Draždiaku v Petržalke. V tomto prípade však mám len dohodu do apríla 2022, potom pôjde sauna preč.

Zdroj: archív L. K.

​Sauna má piecku na drevo.

Takže otázka: Aký zážitok ponúka kontajnerová sauna?

Tvrdím, že kto ju vyskúša, na moment sa prenesie do Fínska a okúsi to pravé saunovanie s ochladzovaním sa v jazere a oddychom na čerstvom vzduchu. Schladenie v takejto vode vám nenahradí žiadna sprcha ani kaďa. Prírodná voda pôsobí na telo ako akupunktúra. Navyše, vďaka tomu, že je sauna mobilná, dokážem ju dať k tomu najkrajšiemu výhľadu, ktorý vás neskutočne nabije energiou.

Čo dáva saunovanie vám?

Najmä pokoj, myšlienkové neutrálno. Pri teplote 100 °C a pohľade von cítim, že som na tom správnom mieste, kde dokážem ustáliť myseľ a vidieť svet akoby z iného, objektívnejšieho uhla. Je to moje miesto regenerácie tela i mysle.

Zdroj: ac

Záujemca o saunovanie dostane presné inštrukcie vrátane tej, ako kontajner odomkne.

Máte aj ďalší plán?

Mám celkom jasný plán. Teraz som v bode 1, ktorým bolo vytvoriť dokonalý produkt, kontajnerovú samoobslužnú saunu. Do piatich rokov by už mala vzniknúť energeticky sebestačná kontajnerová dedinka s ubytovaním a saunami. Viem si predstaviť akoby kúpeľné pobyty v kontajnerovom prevedení s dôrazom na alternatívnu liečbu, kam prídete s istými problémami, návykmi a zlozvykmi, a odchádzať budete ako nový človek, ktorému ukážeme zdravšiu a dlhodobo udržateľnú cestu pre život.

(ac)

Páčil sa vám článok?