VIDEO: Chcete sa stať „ľadovým medveďom“? Pozrite sa, ako správne otužovať

9.1.2022
otužovanie Ľadové medvede

Zdroj: facebook/ Ľadové Medvede Veľká voda

Páčil sa vám článok?

Otužovanie sa stáva čoraz obľúbenejším. Čím chladnejšie počasie, tým ideálnejšie podmienky pre ľadové medvede. Sociálne siete sú už mesiace zaplavené fotografiami ľudí plávajúcich v ľadovej vode, aby si posilnili imunitu.

Popularita otužovania stúpa už niekoľko rokov, ale pandémia koronavírusu ho rozšírila priam raketovo. Otužujú bežní ľudia aj známe osobnosti. Ak sa tiež chcete stať „ľadovým medveďom“, treba začať veľmi opatrne. Ako konštatoval Bratislavský kraj na svojom webe, so zimným plávaním je potrebné začať veľmi opatrne a platia určité pravidlá.

Ako teda začať? Pravidelná studená sprcha je dobrý začiatok, aby si telo zvyklo na teplotné šoky,
vhodné je začať s plávaním vonku už v lete a dodržať pravidelnosť. Pred vstupom do vody sa odporúča ľahké teplé jedlo, piť dostatok tekutín a rozcvička či krátky beh. Vo vode by ste mali mať čiapku, ideálne aj rukavice a špeciálnu obuv. "Vezmite si horúci nápoj, aby ste sa po kúpaní rýchlo zahriali zvnútra,
pred začatím otužovania by ste sa mali poradiť so svojím lekárom,"odporúča Bratislavský kraj na svojom webe.

V Bratislave ľadové medvede organizujú spoločné kúpanie na viacerých miestach, populárne sú napríklad  petržalské jazero Veľký Draždiak či Zlaté Piesky. Niektorí odvážlivci sa kúpu aj priamo v Dunaji.

Zdroj: Facebook/Ľadové Medvede Veľká voda

Ľadové medvede sa pravidelne stretávajú a otužujú

Na sociálnej sieti Ľadové medvede Veľká voda majú otužilci aj špeciálne pomenovanie. Je to skupina otužilcov z Dunajskej Lužnej, Šamorína, Hamuliakova, Kalinkova, Rovinky, Vlkov, Bratislavy, Miloslavova, Zálesia, Bernolákova, Ivanky pri Dunaji a okolia. Stretávajú sa každý týždeň na jazere Nové Košariská. Termínom „vodande“ označujú rande s vodou.

(nc)

Páčil sa vám článok?