Šéfkuchár Andrea Ena: Pri Štedrej večeri v Taliansku sa niekedy za stolom zíde až 25 členov rodiny!

8.12.2021

Zdroj: FB A.E.

Páčil sa vám článok?

Adventný čas zostávajúci do Vianoc odpočítavame prostredníctvom rozhovorov s ľuďmi pracujúcich v profesiách ťažko skúšaných pandémiou, ale najmä a s ňou súvisiacich obmedzení. Patrí k nim aj majiteľ dvoch známych bratislavských reštaurácií zameraných na taliansku kuchyňu - šéfkuchár Andrea Ena (1978) zo Sardínie, ktorého sme sa spýtali ako asi bude tráviť nadchádzajúce sviatky...

Čím ste chceli byť ako dieťa?

Sníval som o tom, že raz bude zo mňa futbalista. Ale nakoľko som sa narodil 11. novembra, tak na svoje prvé Vianoce som vraj bol doma súčasťou živého Betlehemu. 

Zdroj: koláž abn - Instagram a FB A.E.

​Malý Andrea v otcovej náruči a ako začínajúci futbalista (v spodnom rade druhý sprava)...

Kedy a ako ste sa dostali k svojmu súčasnému povolaniu?

Asi to bolo pravdepodobne počas vojenčiny, keď ma poslali na výpomoc do kuchyne, kde som varil s profesionálnymi kuchármi pre celú armádu. 

V čom vidíte jeho prínos pre spoločnosť? Viete si predstaviť, čo by sa stalo, ak by zrazu prestala vaša profesia existovať?

Neviem si to predstaviť, veď predsa bez jedla a bez lásky nie je možné žiť.

Čo vám vie urobiť v práci alebo v súvislosti s ňou najväčšiu radosť?

Jednoznačne je to spokojnosť zákazníkov s našou kuchyňou.

Koho považujete za najdôležitejšieho človeka vášho života a prečo?

Je to celkovo moja rodina. Boli mi oporou vždy, keď som to potreboval.

Zdroj: FB E.E.

S rodičmi a bratom Alessiom Alexom (vpravo), ktorý je takisto kuchárom a žije na Slovensku...

Ktoré najvzdialenejšie miesto na svete ste doteraz navštívili a čím vás zaujalo, respektíve čo sa vám tam najviac páčilo?

Asi najďalej som bol na Seychelských ostrovoch, ktoré sú naozaj zaujímavé a krásne. Najviac sa mi tam páčili miestni obyvatelia, ktorí sa vedeli neskutočne zabávať a tešiť sa aj z úplných maličkostí...

Vďaka čomu si uvedomujete, že sa začalo obdobie adventu - hrozí vám, že budete pracovať aj cez sviatky?

Uvedomím si to vždy vtedy, keď v uliciach mesta nainštalujú výzdobu a na námestiach svietia vianočné stromčeky a na domoch sa objavia svetielka. Každý, kto podniká v gastro biznise vie, že neexistuje veľa voľných dní a to dokonca ani počas sviatkov,  kedy sme v minulosti zvykli zažívať najlepšie obdobie. Ale bohužiaľ už druhý rok po sebe to tak nie je a reálne nám hrozí, že všetky naše prevádzky budú nielen na Vianoce, ale aj pred nimi a po nich zatvorené.

Zdroj: koláž abn - FB A.E.

Už druhý rok po sebe je jeho reštaurácia na Krížnej v čase adventu síce vianočne vyzdobená, ale prázdna...​

Kto sa vo vašej rodine nevie dočkať Ježiška a na čo sa v súvislosti s Vianocami tešíte vy?

Aj keď som už vyrástol z toho - veriť na Ježiška, tak vždy je to prijemné, keď si ľudia dávajú darčeky a sú k sebe milí. Aj ja sa najviac teším, že aspoň dva dni, teda konkrétne 24.12. a 25.12. budem môcť byť doma s rodinou a tráviť vianočné sviatky v absolútnom pokoji, keďže vtedy žiadnu robotu nemám.

S kým všetkým sa zvyknete stretávať na Štedrý večer pri jednom stole a čo na ňom nesmie chýbať?

Keď som ešte žil a býval v Taliansku, tak sme sa počas Vianoc stretávali s veľkou časťou našej rodiny. Nebolo nič výnimočné, že sa nás na Štedrý večer zišlo pri spoločnom stole až 25 ľudí. A takisto to bolo aj na prvý, respektíve druhý sviatok vianočný. My sme skrátka veľká rodina a najviac to bolo vidno pri takýchto príležitostiach.

Zdroj: FB E.E.

​Časť jeho talianskych príbuzných v kostole na krste najmladšieho prírastku do rodiny...

Našli ste si niekedy pod stromčekom taký darček, že ste naň dodnes nezabudli?

Ako malý chlapec som vždy mal rád autíčka a vláčiky, takže tie mi vždy vedeli urobiť najväčšiu radosť, keď som si ich našiel vo forme darčeku pod stromčekom. Mnohé z nich mám ešte dodnes doma - v Taliansku, teda aspoň myslím, že mi niečo z týchto vzácnych hračiek dodnes zostalo. 

Aké želanie by ste mali, ak by boli Vianoce naozaj časom zázrakov?

Želám každému krásne Vianoce a prajem si, aby boli ľudia k sebe aspoň počas sviatkov viac milí.

Máte nejaké obľúbené vianočné pesničky alebo filmy – ktoré sú to?

Každá jedna pesnička vo všeobecnosti dotvára vianočnú atmosféru a mám rád všetky tie romantické a teda klasické vianočné filmy. 

(ars)

Páčil sa vám článok?