Bratislavčan travelbloger Milan Bez Mapy: Ktorá krajina je najšpinavšia na svete a prečo má rád Južnú Ameriku

4.11.2021
0
milan bez mapy

Zdroj: Instagram/Milan bez mapy

Páčil sa vám článok?

Milan v roku 2013 založil cestovateľský blog Bez Mapy, ktorý trhá Slovákov z kancelárskych stoličiek. Dnes má jeho blog viac ako milión prečítaní ročne, nájdete na ňom stovky článkov a je pre neho zamestnaním na plný úväzok. Pred jeho ďalším výletom sme s ním stihli spoločný rozhovor, kde nám prezradil, ako cestoval cez pandémiu a čo má rád na našom hlavnom meste a či sa niekedy počas cestovania ocitol v naozajstnom nebezpečenstve..

Už deväť rokov ťa živí blog, ktorý plníš zážitkami z ciest po celom svete. Ako si sa dostal k tejto práci?

Bolo to ako slepé kura k zrnu. Študoval som v Estónsku, bol som tam na Erazme (program EÚ podporujúci zahraničnú mobilitu vysokoškolských študentov a pedagógov a spolupráci vo VŠ vzdelávania v Európe). V tom čase všetci chodili na Erazmus do miest ako Barcelona, Praha či Viedeň, Brno. Ja som študoval záhradnú architektúru na Fakulte architektúry STU a keď prišla ponuky zo školy ísť na Erazmus do Tartu do Estónska, pre mňa to bola veľmi exotická krajina, keďže tam nikto nechcel ísť, ja som sa rozhodol, že tam pôjdem. Všetci sa ma neskôr pýtali, ako vyzerá to Estónsko, hlavne mama a keď som jednu noc nemohol spať, rozhodol som sa, že založím cestovateľský blog s názvom Bez mapy,  a napísal tam pre mamu článok o tom, ako vyzerá Estónsko, nech si to vie predstaviť. Dnes o 10 rokov neskôr môj blog patrí k najznámejším cestovateľským blogom. Takže, je to taká náhodička, ako to celé vzniklo.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Milan Bez Mapy (@milan_bezmapy)

Plánuješ aj niekedy pracovať v odbore, ktorý si vyštudoval a venovať sa záhradnej architektúre?

Neplánujem, mám minimálnu prax v tejto oblasti. Ale nikdy nehovor nikdy, ktovie. V pláne to však nemám.

Ako vyzerala práca travelblogera počas pandémie?

Viacmenej rovnako ako pred pandémiou. Ja som s cestovaním nikdy neprestal, keďže som si nemyslel, že teraz zatvoriť sa doma, nevychádzať a báť sa všetkého je tá správna cesta. Ja som cestoval aj počas pandémie, čo bolo super, pretože bolo všade o dosť menej turistov, lietadlá prázdnejšie, takže som mal viac osobného priestoru. Samozrejme, že som dodržiaval všetky opatrenia, ale takú tú slobodu som si nechcel nechať vziať.

Tvoj instagramový profil pozná snáď každý cestovateľ, máš viac ako 50-tisíc sledovateľov. Ako vznikol názov Milan bez mapy? Cestuješ vždy bez mapy?

Cestujem s mapou, ten názov vznikol počas studenej estónskej noci, keď vonku snežilo a to bolo to prvé, čo mi napadlo. A keď sa blog dostal do povedomia širokej verejnosti, tak sa ľudia začali pýtať, čo znamená to bez mapy, tak som vedel, že si musím dodatočne vytvoriť nejaký príbeh, a tak som si dodatočne vymyslel, že ide o také slobodnejšie cestovanie bez toho,aby mi nejaký papier hovoril, kde mám byť v akom čase a skôr cestujem podľa pocitov.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Milan Bez Mapy (@milan_bezmapy)

Už sa to vrátilo do „normálu? Cestuješ ako predtým?

Tým, že som cestoval vždy ako predtým, nepociťujem nejaké zásadné rozdiely. Ale určite sa ľudia viac rozcestovali, bol som naposledy vo Fare v Portugalsku, (v krajine s najvyššou zaočkovanosťou v EÚ pozn.red.) a išiel som na výlet ľoďou po ostrovoch na juhu krajiny a bolo tam veľmi veľa ľudí a tam som si povedal, že asi som si zvykol cestovať s menej ľuďmi.Takže, už je to späť. Ľudia cestujú.

Čo sa zmenilo v rámci cestovania, je niečo, čo vidíš po pandémii inak? A bude to niekedy rovnaké ako pred pandémiou?

Nezmenilo sa nič, respektíve, zmenili sa náležitosti, ktoré treba vedieť a vybaviť pred cestou napríklad mať covid pass. Nikde sa život nezastavil a to, že je niekde menej ľudí, neznamená, že sa skončil svet, je potrebné nosiť rúško v lietadle a nosiť doklad o očkovaní či teste, podľa toho, čo daná krajina vyžaduje.

Koľko krajín si už stihol navštíviť?

Aktuálne ich je 60, posledná bola Andorra, ktorú som navštívil približne pred mesiacom, najbližšie idem na celý november do Argentíny. V januári idem  s mamou do Mexika na takú minidovolenku a čerstvo som si kúpil letenku do Brazílie. Prirástla mi v poslednej dobe k srdcu Južná a Stredná Amerika, tak tam teraz chodím rád.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Milan Bez Mapy (@milan_bezmapy)

Z ktorých krajín si si odniesol najlepšie zážitky? A aký máš úplne najkrajší zážitok, ktorý ti priniesol cestovanie?

Tých zážitkov je neuveriteľne veľa. Ak by  som mal vybrať krajinu, z ktorej mám najviac zážitkov, tak je to určite moja obľúbená Argentína, kde som už pobudol v minulosti nejakú dobu a teraz sa tam idem vrátiť. Napríklad si pamätám intenzívny zážitok, keď som sa rozhodol oživiť konšpiračnú teóriu o tom, že Adolf Hitler emigroval do Argentíny, keďže vtedajší prezident Juan Perón sympatizoval s nacistickým režimom v Európe a dával nacistom azyl. Na základe toho vznikli tieto konšpiračné teórie, napríklad že v meste Bariloche na severe Patagónie je taký starý opustený dom Casainalco a ževraj tam žil Hitler a skrýval sa a tam aj zomrel. Ja som ten dom uprostred lesa našiel a navštívil a bol to naozaj zážitok. Samozrejme, tento príbeh je hlúposť, je dokázané na základe DNA, kde Hitler zomrel, ale je to pre mňa taký zážitok, ktorý sa spája s Argentínou.

K akej krajine máš najbližšie?

Je to Južná a Stredná Amerika, najviac Argentína a je to aj kvôli obľúbenej  španielčine.

Dostal si sa niekedy do naozaj nebezpečnej situácie v rámci cestovania?

Musím trikrát zaklopať na drevo, našťastie som sa neocitol v naozaj nebezpečnej situácii. Asi najviac nebezpečná situácia, do ktorej som sa dostal, bol pokazený motor lietadla, keď som mal letieť z LA do Bostonu, ale našťastie sme sa vrátili naspäť na letisko a motor opravili. Mali sme meškanie, ale neboli tam žiadne explózie či núdzové pristátie, len ten motor nešiel, a nikomu sa nič nestalo.

Je nejaká krajina, do ktorej by si sa nevrátil?

Je to určite India, na ňu mám veľmi ťažké srdce a hovorí sa, že Indiu si buď človek buď zamiluje alebo ju nenávidí, ja bohužiaľ patrím do tej druhej kategórie. Strávil som tam mesiac a prešiel ju celú dookola a na tu ich kultúru som si naozaj nevedel zvyknúť. Indovia sú síce veľmi milí ľudia, ale sú takí, že sa veľmi často snažia príliš priblížiť ľuďom veľmi blízko k ich osobnému priestoru a ja som typ, ktorý potrebuje svoj priestor. A čo sa týka ich hygienických návykov, napríklad, čo sa týka odpadkov, pre nich je prirodzené zjesť balík čipsov a vyhodiť ho von z okna vlaku. India je naozaj najšpinavšia krajina na svete, akú som kedy videl a ani som nemal pocit, že by ich to trápilo. Takže Indiu na svojom blogu neodporúčam, aj keď treba uznať, pamiatky a prírodu majú nádherné, ale ja sa skôr zameriavam na to, ako sa v danej krajine cítim a v Indii to nebolo dobré.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Milan Bez Mapy (@milan_bezmapy)

Aké benefity či nevýhody podľa teba prinášajú organizované cestovanie cez cestovnú kanceláriu alebo na vlastnú päsť?

Koľko ľudí, toľko chutí. Poznám veľa ľudí, ktorým organizované cestovanie vyhovuje, pretože si potrebujú oddýchnuť, sú to manažéri veľkých firiem, ktorí nemajú čas vyhľadávať na internete letenky a pozerať si ubytko  a porovnávať ceny, tak zaplatia viac a všetko to za nich vybaví agentúra či cestovka. Oni prídu, nastúpia do  lietadla a užívajú si dovolenku. Cestovanie na vlastnú päsť je úplne pre iné typy ľudí, ja som tak niečo medzi tým, že mám momenty, že som rád, keď za mňa niekto niečo vybaví, ale na druhej strane ma baví aj hľadať letenky a plánovať kadečo. Takže, obe majú výhody aj nevýhody, neuprednostňoval by som jedno viac a iné menej.

Nedávno si krstil knihu Influencer, o čom je kniha?

Paradoxne, kniha nie je o cestovaní. Keď som prvýkrát na Facebooku zverejnil, že idem písať knihu, tak všetci si mysleli, že bude o cestovaní a boli prekvapení, že nie je. Kniha je o hľadaní hraníc medzi internetovou osobnosťou a človekom z mäsa a kostí, hovorím o sebe, o Milanovi bez mapy a niekedy o ňom hovorím v tretej osobe. Kniha je vlastne takým súborom zážitkov z ciest z celého sveta, sú tam desiatky príbehov, ale hlavná myšlienka a téma knihy teda nie je cestovanie, ale to, čo s nami robia sociálne siete a ako vnímame ľudí, ktorých vnímame cez sociálne siete a do akej miery sú títo ľudia autentickí.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Milan Bez Mapy (@milan_bezmapy)

Cestuješ najradšej sám alebo s niekým?

Záleží od toho, kam idem a na ako dlho. Odvíja sa to od toho konkrétneho výletu.

Čo ťa vie najviac nahnevať pri cestovaní?

Ani veľmi nič, ja som taký, mňa nevie nejak niečo nahnevať. Ale v tej Indii ma hnevali také veci... všetko im vždy dlho trvalo, napríklad pri kúpe lístka na vlak z nového Dílí do Tačmahálu som sedel v cestovnej kancelárii 45 minút a traja ľudia sedeli pri počítači a riešili to. Ale, treba sa na to vždy pozerať s nadhľadom, je to iná krajina.

Máš vytetovanú dráhu bratislavského letiska, ako vznikol tento nápad?

Pochádzam z Bratislavy, veľa lietam a cestujem a dráhy bratislavského letiska tam mám symbolicky, pretože z Bratislavy sa lieta minimálne. Pre mňa je to však symbolicky letisko, na ktoré v úvodzovkách môžem odletieť a vrátiť sa naspäť z každého kúta sveta, nech som kdekoľvek. Vždy sa sem viem vrátiť a pamätám si, odkiaľ som prvýkrát „vzlietol“.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Milan Bez Mapy (@milan_bezmapy)

Si rodený Bratislavčan. Teraz ťa zacitujem "Bratislava je mesto, v ktorom kráčam okolo kaviarní, po prechodoch, okolo zmrzlinárne a narážam na spolužiakov, kamarátov či staré lásky. Bratislava, miesto, ktoré je stredom môjho vesmíru. Ktoré miesta máš v Bratislave najradšej a v ktorej mestskej časti bývaš?

Bývam v Novom Meste a klasika, mám rád Staré Mesto kvôli sociálnemu životu a podnikom. Ale určite by som si vedel predstaviť život v Rusovciach či Čunove, tam je nenormálne krásna príroda, lužné lesy, chránené oblasti, je tam ticho, dá sa tam behať. Okrem týchto dvoch ešte Devín. Niekedy v budúcnosti si predstavujem, že tam budem žiť.

Čo by si turistom ako ty odporučil navštíviť v našom hlavnom meste?

Asi by som sa vyhol klasikám typu Bratislavský hrad a možno by som im odporučil previezť sa člnom po Dunaji z centra Bratislavy dole do Čunova, tam sú také pekné maríny, dobré reštaurácie a stráviť čas na vode, keďže Bratislava je mesto na vode. Nejaké aktivity ako rafting a podobne, poňal by som to tak športovo.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Milan Bez Mapy (@milan_bezmapy)

Kam cestuješ najbližšie a s akými inými krajinami máš cestovateľské plány?

Ako som už spomenul, budúci týždeň na mesiaxc Argentína, potom krátky čas Mexiko, do Brazílie - Ria de Janeiro, chcel by som tam navštíviť aj Amazonský dažďový prales a mojou srdcovkou je Grónsko, po ktorom pozerám už dlhšie, ale čakám, kým zlacnejú letenky.

 (nc)

Páčil sa vám článok?