ROZHOVOR: ZOO Bratislava museli zo dňa na deň zatvoriť. Presvedčia hygienikov tieto argumenty riaditeľky?

21.2.2021
0

Zdroj: Tomáš Hulík/ZOO Bratislava

Páčil sa vám článok?

Nemilo zaskočení zostali Bratislavčania, ktorí spolu s deťmi aj v týchto dňoch radi navštevovali zoologickú záhradu v Mlynskej doline. Hoci ešte pred týždňom ste sa mohli prechádzať v uličkách medzi výbehmi či v lesoparku, teraz sú už brány zoo pre pandémiu zatvorené. Riaditeľka Júlia Hanuliaková (na úvodnej foto) je však presvedčená, že pobyt v ich areáli je bezpečnejší ako napríklad na Kolibe či v centre mesta. V našom rozhovore prezradila aj to, aké fascinujúce príbehy sa tu stále odohrávajú a na čo nové sa môžeme tešiť.

Úrad verejného zdravotníctva nariadil zatvoriť ZOO Bratislava pre verejnosť od soboty 13. februára až do odvolania. Aké sú vaše skúsenosti, koľko ľudí sa zišlo v areáli v jednej chvíli v tých najnavštevovanejších dňoch?

Návštevnícka časť areálu ZOO Bratislava má rozlohu 35 hektárov, pričom v januári nás navštívilo vyše 13 500 obyvateľov Bratislavy. Počas dňa s najvyššou návštevnosťou sme zaznamenali 620 ľudí, takže po vydelení rozlohy areálu počtom návštevníkom pripadlo na jedného približne 560 štvorcových metrov. Z hľadiska rozptylovej plochy na návštevníka je teda prechádzka po areáli zoo bezpečnejšia ako prechádzka na frekventovaných miestach bratislavského lesoparku, Kolibe, Železnej studničke či v centre Bratislavy.

Čo všetko ste podnikli, aké opatrenia prijali, aby bol pobyt u vás čo najbezpečnejší?

Zoologická záhrada je ako mesto v meste. Má svojich obyvateľov, zamestnancov, ktorí sa o ňu starajú, aj návštevníkov. Tak ako mesto, zatvorili sme všetky prevádzky a vnútorné priestory.  Aj v ZOO Bratislava sa návštevníci museli riadiť platnými nariadeniami a opatreniami vlády a regionálneho úradu verejného zdravotníctva s cieľom spomaliť šírenie COVID19 – teda nosiť rúško alebo respirátor, dezinfikovať si ruky pri vstupe do zoo či zachovávať odstup od ostatných osôb. Zatvorili sme vnútorné priestory a pavilóny, zrušili hromadné podujatia, programy pre školy a prírodovedné krúžky... Aby sme sa vyhli koncentrácii návštevníkov pri pokladni, predávali sme vstupenky a ročné permanentky online.

Až do minulej soboty bol vstup do zoo otvorený denne od 10. do 15. hodiny, teraz sa dnu nedostaneme, no snáď čoskoro bude možnosť. Kedy, v akom čase odporúčate návštevu?

V doobedňajších hodinách, keď zvieratá vychádzajú zo svojich spální, sú zvedavé a aktívne. My sme veľmi vďační za každého hosťa, ktorý k nám zavíta a podporí nás svojou návštevou. Ľudia nemusia mať obavy, naša zoologická záhrada ponúka veľkorysý, rozľahlý priestor a prechádzka u nás je príjemným aj zmysluplným časom, stráveným v krásnej prírode a s prírodou.

Ktoré zvieratá môžeme najlepšie pozorovať počas chladných zimných dní?

V zime je návšteva v zoo veľmi zaujímavá. Keďže na stromoch nie sú listy, mnohé zvieratá sú lepšie viditeľné a v areáli sa veľmi dobre fotí. Otvárajú sa aj nezvyčajné výhľady a priehľady do krajiny zoo a okolia. Mnohé zvieratá zimu a chlad znášajú výborne a vyslovene sa z nej tešia – napríklad panda červená, belaňa tundrová, vlky a medveď, zubry a ďalšie karpatské kopytníky, ťavy, kulany či rysy. Máme tiež rysov kanadských aj ostrovidov... A keď sneží, návšteva je naozaj romantická. Čisto napadnutý sneh je aj krásnou čítankou našich divoko žijúcich obyvateľov. Po areáli sa pohybujú voľne žijúce muflóny, srnce, množstvo vtákov, netopiere. Z času na čas k nám zavítajú diviaky aj líška.

Zdroj: ms

Najlepšia šanca vidieť veľké mačkovité šelmy je ráno.

Exotickým zvieratám však zima asi veľmi nevyhovuje.

Veľké mačkovité šelmy, nosorožce, zebry aj žirafy chodia do exteriérových výbehov na skrátený čas. Najlepšia šanca vidieť ich je ráno alebo okolo obeda. Naše exotické antilopy – oryxy, adaxy, sitatungy, lamy, ťavy, aj malé opice – lemury, vari, saimiri, mačiaky však znášajú zimu relatívne dobre. Ak sa rozhodnú, že by radšej boli dnu, dvere do ich vyhrievaných chovných zatriedení sú vždy otvorené, s výnimkou krátkeho času ich čistenia.

Začiatkom februára ste museli uspať vlka Amisa, ktorý mal agresívne nádorové ochorenie. Bol jedným zo štyroch vlčích bratov mušketierov, po jeho úhyne zostali traja - Dogos, D´Artacan a Pontos. Príde nový vlk do štvorice?

Žiaľ, najnovšie sme sa museli rozlúčiť aj s ďalším z našich vlkov, veľmi sme za ním smútili. Ale zoo je život a život prináša aj smutné udalosti. Príbeh tejto vlčej svorky sme nedávno uverejnili na našom facebooku. Všetci štyria bratia sa narodili v ZOO Bratislava, ešte v starých kotercoch, kde sú dnes umiestnené hyeny. Pri narodení ich bolo deväť. Po pobyte v niekoľkých európskych zoologických záhradách sa vrátili k nám, už do nového krásneho prírodného výbehu v karpatskom lese.

Naši vlčí bratia, aj ich polovičná sestra, sú v pokročilom veku, v ktorom si už nové vzťahy nevytvárajú. Po ich dochovaní však máme v pláne obnoviť chov vlkov. V priebehu roka či dvoch chceme zabezpečiť novú chovnú svorku, a tešíme sa aj na nové bratislavské vĺčatá.

Zdroj: FB ZOO Bratislava

​Štyria vlčí bratia - mušketieri v roku 2017: Dogos, D´Artacan, Pontos a Amis.

Aké sú tie veselé príbehy z posledných dní?

Samozrejme, je ich mnoho. Napríklad minulý piatok, v deň, keď sa nad zoo zbiehali tmavé mraky, sa nám narodilo klbko surikát. Zatiaľ ich nerušíme, čakáme, kým nám matka dovolí, aby sme sa na jej mladé pozreli. Asi o dva týždne by sme chceli dať na sociálne siete oznam o tejto udalosti aj fotky. V pondelok sme zase úspešne previezli dvojročnú Eliyu, našu mladú samičku leoparda, do zoo v Španielsku. Bola už vo veku, keď potrebovala svoju vlastnú sociálnu skupinu. Tešíme sa, že bude v dobrej spoločnosti. Radosť máme aj z toho, že sa dobre darí našej mladej zubrici Prémii, ktorá bola na jeseň reintrodukovaná (vypustená do divočiny) v bulharskom pohorí Rodopy. Nadviazala priateľstvo s divým býčkom a úspešne sa zaradila do jeho divokého stáda.

Z iného súdka: založili sme neziskovú organizáciu Priatelia ZOO a tešíme sa na naše partnerstvo. Chceme zlepšiť komunikáciu s verejnosťou, vybudovať lepšiu zoo a získať podporu verejnosti pri ochrane divokých zvierat a prírody.

Dvadsaťšesťročný medveď Félix, jeden z najznámejších obyvateľov bratislavskej zoo, si určite zaslúži nový výbeh. Čo je najväčšou brzdou? Chýbajúce peniaze?

Nový výbeh pre medvede je našou prioritou. Už máme prvé plány a ilustrácie, riešime infraštruktúru a povolenia. Naši návštevníci nájdu medvede v priestrannom, prírodnom výbehu, v susedstve  vlkov. Deň otvorenia je reálny počas letnej sezóny 2022. Áno, financie sú našou najväčšou výzvou. Dúfame, že s Priateľmi ZOO sa nám podarí získať podporu verejnosti aj sponzorov a spolu pripravíme medveďom dôstojný a príjemný nový domov. Súčasťou projektu je tiež nová reštaurácia a ihriská pre deti aj dospelých a ďalšie zlepšenia prevádzky zoo.

Aké novinky chystáte v najbližšom čase, aby sa návštevníci a, samozrejme, aj zvieratá cítili v zoo komfortnejšie?

Zatiaľ tak svojpomocne :-). Čistíme výbehy, inštalujeme nové menovky na výbehy, prehodnocujeme zmluvy s gastroprevádzkami s cieľom zlepšiť kvalitu občerstvenia v zoo, zlepšujeme oddychové miesta pre návštevníkov. V krátkom čase budeme inštalovať stojany na bicykle pred zoo aj smetné koše na triedený odpad v areáli. Odkrývame riečku Vydricu, ktorá tečie dolnou časťou zoologickej záhrady, čistíme ju od vizuálneho smogu. Pred otvorením sezóny, ak Covid dovolí, by sme radi zorganizovali dobrovoľníkov na natieranie plotov a ďalšie jarné prace.

Cena vstupného zostane zachovaná?

V týchto dňoch prehodnocujeme aj našu cenovú politiku. Porovnávame hodnotu lístka do zoo s hodnotami podobných atrakcií v regióne. Hlavnou zmenou, ktorú chceme, je  zníženie ceny ročnej permanentky na približne 2,5-násobok ceny jednorazového lístka. V súčasnosti je cena permanentky približne 7-násobkom ceny jednej vstupenky. Radi by sme týmto spôsobom finančne sprístupnili častú návštevu ZOO Bratislava väčšej skupine návštevníkov. Tešíme sa na vás všetkých!

(ac)

Páčil sa vám článok?