Viete, ako prežívajú zimu teplomilné zvieratá v bratislavskej ZOO?

23.12.2020
0

Zdroj: ZOO Bratislava

Páčil sa vám článok?

Zima je pre mnoho zvierat, ktoré žijú v bratislavskej zoologickej záhrade, neprirodezným obdobím. Zisťovali sme, ako ju prežívajú tie teplomilné a zároveň vám môžeme priniesť pohľad na priestory, kam sa bežne nedostanete.

"Príprava na zimné obdobie začína u nás v ZOO ešte počas jesene, pretože zvieratá, rovnako ako ľudia, sa musia na chladné počasie včas pripraviť. Tým, ktoré sú počas zimy aktívne, narastie hrubšia, dlhšia a teplejšia srsť. Ich telo si z výživnejšej potravy, ktorú prijímajú už počas jesene, vytvorí tukové zásoby. Všetky tieto opatrenia majú zabezpečiť, aby organizmus nestrácal drahocenné teplo. Vďaka takýmto prípravám môžu byť celoročne vonku napríklad zubry, lamy či vlky," vysvetlila nám Zuzana Chaluová z oddelenia marketingu zoologickej záhrady.

V ZOO však chovajú aj také zvieratá, ktorá sa na zimu vyslovene tešia a chladné počasie im vôbec neprekáža. Ide napríklad o pandu červenú, rysa kanadského alebo belaňu tundrovú.

Iné zvieratá, ako sú plazy, obojživelníky, ale aj niektoré cicavce, prečkajú zimu v tzv. hibernácii (zimnom spánku), pretože nemajú dostatok potravy počas zimy alebo by jednoducho vplyvom nízkych teplôt zamrzli. "U nás celú zimu prespia najmä plazy, pretože sú to chladnokrvné živočíchy a aj vo voľnej prírode sa na jeseň sťahujú do nôr a brlohov, kde hibernujú. Naše plazy ako korytnačky, užovku či koralovku zazimovávame – to znamená, že sa im vypne kúrenie, poskytne zemina či lístie, v ktorom sa daný živočích schová a v spánku prečká zimu," informuje Chalupová.

Aj teplomilné cicavce, ktoré prirodzene nepochádzajú z našich prírodných podmienok, ako žirafy, zebry, levy, tigre či primáty chodia do vonkajších priestorov expozície podľa aktuálneho počasia – zvyčajne ide o pár hodín v prípade priaznivého počasia. Keď je chladno, dážď alebo sneh, sú umiestnené vo vnútorných, vykurovaných priestoroch ubikácií.

Von chodia i nosorožce. Na úvodnej foto môžete vidieť nosorožca vo vnútornej maštali.

Zdroj: ZOO Bratislava

Maštaľ pre nosorožce.

"Napríklad u žiráf treba dávať veľký pozor, aby neprišli do príliš veľkého chladu. Žirafy sa vedia skôr prispôsobiť vysokým teplotám ako nízkym. Preto treba na nich v zime stále dávať pozor. Avšak väčšinou sa tieto teplomilné živočíchy do veľkej miery už aklimatizovali na život v našom prírodnom pásme," priblížila Chalupová.

Zdroj: ZOO Bratislava

Tu sú počas zimy ubytované hrošíky liberijské.

Čo sa týka napríklad hrošíkov, šimpanzov a orangutanov, tie v zime musia ostať vnútri. Studený zimný vzduch by mohol spôsobiť ich prechladnutie a iné následné zdravotné komplikácie.

(ms)

Páčil sa vám článok?