ADVENTNÝ ROZHOVOR č.23: Speváčka Dominika Mirgová dodnes verí, že jej v detstve doniesol bicykel Ježiško...

23.12.2020

Zdroj: koláž abn - archív D.M.

Páčil sa vám článok?

Spoznali sme ju v roku 2007 ako 15-ročné dievča z Trnavy, ktoré ukázalo svoj spevácky talent a potenciál v súťaži Slovensko hľadá SuperStar a dnes je Dominika Mirgová nielen vychytenou speváčkou, ale aj vydatou pani, žije spolu s rodičmi a manželom Petrom Zvolenským v dome, kde dávajú pozor nielen na svojho päťročného syna Peťka, ale aj ich nový prírastok...

Spomeniete si na svoje prvé Vianoce v detstve, teda aspoň, kde ste ich prežívali a s kým?

Doma s našimi. Bývali sme prvé tri roky môjho života v dome u babky v Trstíne, ale na tie Vianoce u nej si už nepamätám. Potom sme sa presťahovali do paneláka na sídlisku Linčianska v Trnave, kde sme mali 1-izbový byt. Bývali sme v ňom veľmi dlho traja - tatino, mamina a ja a neskôr k nám pribudol ešte náš pes. 

Deti vnímajú sviatky predovšetkým cez darčeky - dostali ste aj vy taký, na ktorý ste dodnes nezabudli - buď vás veľmi potešil alebo ste po ňom túžili?

Určite som dostala veľa darčekov, ktoré ma potešili a dodnes si na niektoré spomínam. Viacero z nich mám na povale odložených či už sú to rôzne bábiky alebo nejakí plyšáci. Ale bol jeden darček, ktorý bude asi až do konca života pre mňa nezabudnuteľným. Vôbec neviem ako sa k nám dostal, ale zrazu naši otvorili dvere na balkón a stál tam bicykel. Naozaj som si nevšimla, že by v tom mali prsty rodičia a doteraz som presvedčená, že mi ho naozaj priniesol Ježiško.

Zdroj: koláž abn - archív D.Z.

Možno chcela byť Dominika ako malé dievčatko gymnastkou, ale spevácky mikrofón sa k nej hodil akosi viac...

Čo pre vás znamenajú Vianoce dnes - ako ich vnímate a kde a s kým ich budete tráviť tento rok?

Vianoce budú podobné ako v predošlých rokoch. Bývame v rodinnom dome s mojimi rodičmi, takže za stôl zasadneme – naši, ja, Peťo a malý. Máme doma prírastok – dalmatínca, keďže môj predošlý pes nás po 15 rokoch navždy opustil. Ale  osobne sa na sviatky veľmi teším, lebo ja milujem tieto spoločne strávené chvíle a vianočné menu.

Zdroj: koláž abn - FB D.M.

Aj keď sa Dominiky často pýtajú, kedy bude mať Peťko súrodenca, tak tento rok do rodiny pribudol akurát tento roztomilý psík...

Ktoré predvianočné tradície neodmysliteľne patria aj do vašej rodiny?

Máme už aj okná vysvietené, nedávno sme ich s maminou vyzdobili ako aj dom, hoci zatiaľ iba znútra. Stromček ešte nemáme, ale nakoľko ja mám 23. decembra narodeniny, tak ho postavíme a ozdobíme asi až dnes. Piekli sme už perníčky aj linecké kolieska. Každý deň niečo upratujeme a pripravujeme sa na Vianoce. Je to obrovský dom a nie je reálne ho celý  vygruntovať za jeden deň. Vždy, keď ideme jesť pri stole, tak si zapálime príslušný počet sviečok na adventnom venci. Najviac to láka a baví nášho syna Peťka. Ten sa už na Vianoce, na Ježiška aj na darčeky veľmi teší, hoci ja ich zvyknem kupovať a baliť až na poslednú chvíľu. Asi patrím medzi ľudí, ktorí potrebujú byť v strese, aby niečo vyriešili alebo zariadili.

Zdroj: archív D.M.

​Za štedrovečerný stôl by mali rodinky Petra Zvolenského (vľavo) a Miroslava Mirgu zasadnúť v tejto zostave... 

Ako vyzerá Vaše štedrovečerné a vianočné menu - čo na stole nesmie chýbať? Pomáhate aj vy s prípravou nejakých jedál či nápojov?

Určite, že pomáham - pečieme s maminou rôzne koláčiky a ja sa od nej učím. A tento rok sme do prípravného procesu pri výrobe medovníkov zapojili aj môjho syna, ktorý nám pomáhal a dokonca si urobil si aj svoje vlastné perníčky. Na Štedrý večer robím šaláty ja spolu s manželom Peťom. Máme dva druhy. Jeden je klasický majonézový a druhý je so šľahačkou a smotanou – ide o recept od babky z tatinovej strany. Robievame rybu, ale nakoľko kapra nemáme veľmi radi, tak si dáme  buď tresku alebo pangasiusa. Varíme kapustnicu s hríbmi. Dáme si peniažky pod tanier, aby sa nám po celý rok množili. Všetci sa pomodlíme, rozkrájame si jabĺčko, rozdelíme si jednu oplátku a s medom si ešte dávame aj krížiky na čelá a až potom začíname jesť. Po večeri rozbaľujeme darčeky. Zvykneme pozerať v televízii Popolušku a chodievame pozrieť aj moju babku, tak snáď nám to vyjde aj tento rok. 

Zdroj: FB D.M.

Peťko tento rok mamine Dominike a babine Márii pomáhal s pečením vianočných koláčikov... 

Vianočný stromček mávate živý alebo umelý? Kedy ho zdobíte a dokedy si ho nechávate?

Stromček máme umelý, ale vyzerá ako živý. Asi pred tromi rokmi sme ho kúpili, bol trochu drahší, ale už sme museli investovať, lebo ten starý stromček nám už doslúžil. Mamina sa bojí živého stromčeku, že v ňom bude poschovávaný nejaký hmyz. Mne zase prekáža, že z neho padá ihličie a stále okolo neho treba upratovať. Zdobíme ho ja s Peťom a pomáha nám aj náš malý. Asi deň či dva pred Vianocami ho postavíme a máme ho vyzdobený až do Troch kráľov.

Aké vianočné pesničky patria medzi Vaše obľúbené a ktorú by ste odporučili vypočuť si čitateľom Bratislavských novín?

Tak bez pesničky All I Want For Christmas Is You si žiadne Vianoce neviem predstaviť a patria k tomu aj skladby ako Last Christmas, White Christmas, ale aj tvorba Justina Biebera sa mi páči. Ale rada si vypočujem aj nové slovenské vianočné piesne. Sama dobre viem, ako sa na tom ľudia narobia, kým niečo nové vznikne.

Dominika má dve vianočné skladby. Tá novšia sa volá Čas zázrakov a vznikla v roku 2017:

Ale zatiaľ najväčší úspech u poslucháčov má jej pesnička Šťastné a veselé z roku 2014:

(ars)

ADVENTNÝ ROZHOVOR č. 22: Moderátorka Adela Vinczeová vďaka manželovi ochutnáva na Vianoce bobaľky aj hriatô

Viete, kto má dnes meniny? Skôr než nájdete kalendár, tak vám prezradíme, že sú to nositeľky mena Adela. A na Slovensku asi nie je žiadna z nich známejšia, než moderátorka Adela Vinczeová, za slobodna Banášová. Nakoľko bola začiatkom decembra po pozitívnom teste v domácej karanténe, tak mala čas nám odpovedať na pár otázok o tom, aké budú mať s manželom Viktorom Vianoce...

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie