ADVENTNÝ ROZHOVOR č.21: Spevák Robo Opatovský nahral pesničku Snehuliak so svojou 6-ročnou dcérou...

21.12.2020

Zdroj: youtube

Páčil sa vám článok?

O spevákovi Robovi Opatovskom je známe, že má narodeniny na Vianoce, teda 25. decembra a na svojom konte už minimálne tri vianočné hity. Po profesionálnych interpretkách Jane Kirschner či Márii Čírovej mu tento rok urobila spevácku parťáčku jeho 6-ročná dcéra Hanka, s ktorou nahrali zimnú pesničku Snehuliak.


Spomeniete si na svoje prvé Vianoce v detstve, teda aspoň, kde si ich prežívali a s kým?

Mal som asi 5 až 6 rokov. Pamätám sa, ako sme trávili Vianoce u mojich starých rodičov. Štedrovečerná hostina začala modlitbou, dedko Opatovský nám urobil na čelo krížik z medu, babka fantasticky varila, nesmeli chýbať oblátky, kapustnica, samozrejme koncom 70-tych rokov klasika - vyprážaný kapor, pri ktorom sme si museli dávať veľký pozor na kosti, ale vždy to dobre dopadlo a práve tieto Vianoce si spomínam dodnes. 

Deti vnímajú sviatky predovšetkým cez darčeky - dostali ste aj Vy taký, na ktorý ste dodnes nezabudli - buď vás veľmi potešil alebo ste po ňom túžili?

Veľmi som túžil po gitare, tým, že môj otec krásne spieval a hral na gitaru, vždy som túžil byť ako on. Takže, keď som dostal moju prvú gitaru, bol to pre mňa ten najkrajší darček. 

Zdroj: FB R.O.

Otec ​Pavol Opatovský v náruči s malým Robkom v roku 1972 a otec Robo Opatovský s dcérou Hankou v roku 2014

Čo pre Vás znamenajú Vianoce dnes - ako ich vnímate a kde a s kým ich budete tráviť tento rok?

Dnes vnímam Vianoce cez moju dcéru Hanku. Najčastejšia otázka od konca októbra znie: "Kedy už budú Vianoce?" Rátame to, Hanka si urobila nezvyčajný „adventný" kalendár od začiatku novembra, kde si krúžkuje každý jeden deň a každé ráno odpočítava dni do Vianoc. Tieto Vianoce budú výnimočné, nakoľko sa nám podarilo dokončiť dom a teda to budú prvé Vianoce v novom dome. Manželka už od začiatku decembra vyberá vhodnú výzdobu, takže každým dňom v ňom máme viac a viac pestrých svetielok a rôznych ozdôb. 

Ktoré predvianočné tradície neodmysliteľne patria aj do Vašej rodiny?

Skalica, čo je mesto, kde bývame, je už od prvej adventnej nedele vyzdobená, takže s dcérou chodíme na večerné prechádzky, máme radi večernú vysvietenú Skalicu s Betlehemom pri kostole. Na prvú adventnú nedeľu sme do sveta vypustili našu zimnú pesničku s Hankou nazvanú Snehuliak. Na Mikuláša boli klasicky vyleštené všetky čižmičky a Hanka sa nevedela dočkať rána. Adventný kalendár tiež patrí k štandardnej výbave našej domácnosti, aj keď tento rok je to ako som už spomínal hand made atypický kalendár platný už od Všetkých svätých, teda 1. novembra. 

Zdroj: Mako Hindy

Vianoce sú v rodine Roba Opatovského veľkou udalosťou, na ktorú sa dcéra Hanka teší už od novembra...

Ako vyzerá Vaše štedrovečerné a vianočné menu - čo na stole nesmie chýbať? Pomáhate aj vy s prípravou nejakých jedál či nápojov?

Každý rok som bol v decembri viac na cestách a stál na koncertných pódiách ako bol doma.Ttento december je a aj určite bude úplne iný, takže budem viac doma, pomáhať, tvoriť nové skladby a zabávať sa s dcérou napríklad spievaním vianočných pesničiek. Na štedrovečernom stole nesmú chýbať oblátky, kapustnica a ryba. A pokračujem v tradícii pred večerou sa pomodlíme, poďakujeme a tiež robím ako môj dedko krížik z medu. 

Vianočný stromček mávate živý alebo umelý? Kedy ho zdobíte a dokedy si ho nechávate?

Máme jeden umelý a druhý živý. Prvý zdobíme na druhú adventnú nedeľu a druhý na tretiu adventnú nedeľu. Samozrejme, že ani veniec na vchodových dverách nemôže chýbať.

Aké vianočné pesničky patria medzi Vaše obľúbené a ktorú by ste odporučili vypočuť si na Štedrý večer čitateľom Bratislavských novín?

Tým, že mám tri vianočné albumy, pri všetkej skromnosti by som odporučil napríklad moje CD Vianočné duetá, poprípade trojicu mojich najväčších vianočných hitov -Vianočnú poštu, Čas sviečok s Jankou Kirschner alebo duet Vianoce s Máriou Čírovou.

Ako úplnú novinku, by som odporučil Vianočný album Jamieho Culluma, ktorý práve počúvam alebo minuloročný album Robbieho Williamsa.

A keď sa chcete zimne naladiť, tak napríklad aj pieseň Snehuliak – dueto s mojou dcérou Hankou.

(ars)
Páčil sa vám článok?