ADVENTNÝ ROZHOVOR č.20: Humorista Milan Markovič by chcel vianočnú bublinu vytvoriť u dcéry v Španielsku

20.12.2020

Zdroj: Miroslav Košírer

Páčil sa vám článok?

Je tu Zlatá nedeľa a s ňou dostáva priestor v seriáli našich adventných rozhovorov herec, spevák, moderátor, humorista a najnovšie aj youtuber Milan Markovič. V lete oslávil už 77 rokov, ale neustále pracuje a jeho MM kabaret patrí k divácky úspešným projektom. Na tieto Vianoce chcel spolu s manželkou Martou odletieť do Španielska za dcérou. Podarí sa im to?

Spomeniete si na svoje prvé Vianoce v detstve, teda aspoň, kde ste ich prežívali a s kým?

Ako obvykle - otec, mama, sestra a ja na Kramároch v dome na Uhrovej ulici, ktorý stojí dodnes a len vďaka mojej vrodenej neodbytnosti nás nedávno aj s mojou dcérou vpustil dnu dnešný majiteľ toho bytu pán Švolík a po vyše šesťdesiatich rokoch som doslova s otvorenými ústami znova chodil po celom byte tam, kde bola detská izba, špajza, kuchyňa, spálňa aj jedáleň (príliš sa tam nejedávalo, ale tak sa vtedy nazývala obývačka), kde aj stávala vianočná jedlička až po strop. Zaujímavé - oveľa menší sa mi zdal ten byt než kedysi, v detských rokoch, teda začiatkom päťdesiatych rokov.

Deti vnímajú sviatky predovšetkým cez darčeky - dostali ste aj vy taký, na ktorý ste dodnes nezabudli - buď vás veľmi potešil alebo ste po ňom túžili?

Už si naozaj nepamätám, po čom som vtedy túžil, ale určite najonakvejší darček bol bicykel a inokedy zas stavebnice. Nebolo ešte Lego, ale pamätám sa na Merkúr, s tým som sa vedel zahrať dlhé hodiny. Rodičom sa muselo zdať, že zo mňa vyrastá zdatný konštruktér.

Zdroj: Archív M.M.

Malý Milanko so svojou sestrou Evou na Vianoce 1949 v dome na Uhrovej ulici. "Celkom náhodou sa zachovala táto fotka, čo nám stále visí v byte. Niektoré z ozdôb na stromčeku (napríklad podkovičku vpravo v strede) mám doma dodnes," napísal pán Markovič k fotografii, ktorá je veľmi exkluzívna, nakoľko dodnes ešte nebola nikdy nikde zverejnená.

Čo pre vás znamenajú Vianoce dnes - ako ich vnímate a kde a s kým ich budete tráviť tento rok?

Naše deti už veru nestriehnu pod stromčekom, kto bude rozbaľovať a pre koho. Keď už vnúčatám tiahne na tridsiatku, tak je asi jasné, že aj s Vianocami je to už inakšie. No a tie tohtoročné budú už naozaj zlomové, lebo by sme ich mali stráviť u dcéry v Španielsku.

Zdroj: koláž abn - FB M.Z.

​Milan Markovič s dcérou Miou, keď bola ešte Mirkou (vľavo) a v nedávnej minulosti...

Ktoré predvianočné tradície neodmysliteľne patria aj do vašej rodiny?

Veru ešte stále si na Mikuláša všeličo strkáme do topánok, aj vianočné sviečky horia obďaleč už veľmi malého stromčeka na stole, ale práve "vďaka" tej súčasnej nenormálnej situácii som zažil ten najúžasnejší "vianočný trh" v spoločnosti desiatich závideniahodných kamarátov. V súkromnej záhrade, kde po dlhé hodiny nepadlo vari ani slovo o politike, takže si asi viete predstaviť, ako sme sa mali.

Ako vyzerá Vaše štedrovečerné a vianočné menu - čo na stole nesmie chýbať? Pomáhate aj vy s prípravou nejakých jedál či nápojov?

Jabĺčko, oplátky s medom a cesnakom, rybacia polievka a rozlične upravovaná ryba, vždy na iný spôsob, iba nie vyprážaná. Takmer pri všetkom minimálne asistujem aj ja. Len ako som už spomenul, tieto Vianoce budú už oveľa dobrodružnejšie z každej stránky.

Zdroj: FB M.Z.

​Tri generácie Markovičovcov - vnuk, syn a dedo...

Vianočný stromček mávate živý alebo umelý? Kedy ho zdobíte a dokedy si ho nechávate? 

Posledné roky bol už len ten malý umelý, tohto roku to však začína byť všetko iné. Zopár tradícii vezieme aj na západ.

Aké vianočné pesničky patria medzi Vaše obľúbené a ktorú by ste odporučili vypočuť si čitateľom Bratislavských novín? 
V utorok 15. decembra sme uviedli v Zrkadlovom háji posledný tohtoročný MM KABARET, kde odzneli okrem iného aj naše obľúbené (a chvíľami aj značne inovované) koledy. Tam ste mali byť!

Ale ak chcete dačo naozaj špeciálne a pritom tradičné, tak by ste museli vlastniť CD od spoločnosti Naxos, na ktorom už pred viacerými rokmi Peter Breiner uviedol svoj album CHRISTMAS GOES BAROQUE. Jedinečná záležitosť!

P.S. Pôvodne sme do nášho seriálu adventných rozhovorov oslovili aj umeleckého šéfa Radošinského naivného divadla Stanislava Štepku, s ktorým Milan Markovič vytvoril nezabudnuteľnú dvojicu v kultovej kabaretnej hre Jááánošííík, keď stvárnil Štepka Jánošíka a Markovič Uhorčíka. Predstavenie malo premiéru v Radošine presne pred 50 rokmi.

Zdroj: RND

​Oslovili sme aj pána riaditeľa RND, ale prišla nám nasledujúca odpoveď: "Situácia, ale hlavne korona aj nás v divadle dobehla viac než nečakane a nepríjemne, a tak máme starostí vyše hlavu – pár dní pred chystanou premiérou hry Pán Strom... ktorá možno – vlastne iste – už v tomto roku nebude. Verte, nemám čas (a tuším ani vôľu) v tomto hektickom období idylicky spomínať na Vianoce. Ale nič mi nebráni v tom, aby som Vám i Vašim čitateľom zaželal: Dovidenia v lepších časoch," odpísal Bratislavským novinám Stanislav Štepka.

Pripomeňme si ich oboch slávnych komikov aspoň prostredníctvom archívnych televíznych záberov:

ADVENTNÝ ROZHOVOR č.19: Herečka Bibiana Ondrejková má doma vianočnú maniačku - je ňou mladšia dcéra...

Jej hlas poznajú fanúšikovia kultového seriálu Priatelia, kde nadabovala Phoebe a tvár diváci z viacerých divadelných predstavení či televíznych projektov. Herečka Bibiana Ondrejková moderuje v JOJ-ke, vychováva dve dospievajúce dcéry - Bibu a Grétu, píše knižky pre deti a našla si trochu času aj na to, aby sa s nami porozprávala o nadchádzajúcich vianočných sviatkoch.

(ars)

Páčil sa vám článok?