ADVENTNÝ ROZHOVOR č.19: Herečka Bibiana Ondrejková má doma vianočnú maniačku - je ňou mladšia dcéra...

19.12.2020

Zdroj: koláž abn - Maroš Datko

Páčil sa vám článok?

Jej hlas poznajú fanúšikovia kultového seriálu Priatelia, kde nadabovala Phoebe a tvár diváci z viacerých divadelných predstavení či televíznych projektov. Herečka Bibiana Ondrejková moderuje v JOJ-ke, vychováva dve dospievajúce dcéry - Bibu a Grétu, píše knižky pre deti a našla si trochu času aj na to, aby sa s nami porozprávala o nadchádzajúcich vianočných sviatkoch.

Spomeniete si na svoje prvé Vianoce v detstve, teda aspoň, kde ste ich prežívali a s kým?

Moje detské Vianoce - to je mesto Senica, kde sme bývali alebo dedinka Čáry, kde sme tiež párkrát trávili Vianoce u mojich starých rodičov. Až na jednu výnimku, keď som bola počas Vianoc v USA, som vždy prežívala tieto sviatky doma s mojimi najbližšími. Dnes viem, že doma - to je kdekoľvek, kde sú ľudia, ktorých milujeme.

Deti vnímajú sviatky predovšetkým cez darčeky - dostali ste aj vy taký, na ktorý ste dodnes nezabudli - buď vás veľmi potešil alebo ste po ňom túžili?

Dodnes si pamätám napríklad na hovoriacu bábiku, alebo gramofón, ktorý som dostala, keď som bola tínedžerka. veľmi som po ňom túžila a patrične som ho aj zodrala.

Zdroj: koláž abn - archív B.O.

Malá Bibiana pózuje s bábikou, keď ešte nemohla tušiť, že ako dospelá bude písať knižky pre deti...

Čo pre vás znamenajú Vianoce dnes - ako ich vnímate a kde a s kým ich budete tráviť tento rok?

Vianoce dnes vnímam ako priestor na spomalenie. Oddych. Zbožňujem svetielkujúcu atmosféru, aj radosť a lásku, ktorá je vianočnou súčasťou. Tento rok budeme tradične dome, k našej základni sa samozrejme pripojí aj moja mama a verím, že nám opatrenia dovolia aj tradíciu druhého sviatku vianočného, kedy sa stretávam s mojimi súrodencami a ich deťmi. 

Ktoré predvianočné tradície neodmysliteľne patria aj do vašej rodiny?

Všetko u nás dodržiavame. Na zábradlie na schodoch zavesím vrecúškový adventný kalendár, naplním ho drobnosťami a peniazmi - pre každého na každý deň prekvapenie, Mikuláš k nám tiež zatiaľ chodí, na Luciu vypisujeme lístočky s menami potenciálnych frajerov, adventný veniec tiež nesmie chýbať. Vianočné pesničky u nás znejú od septembra - vďaka mojej mladšej dcére Grétke, ktorá je vianočná maniačka.

Zdroj: koláž abn - FB B.O.

Z herečkiných dcér veľmi rýchlo vyrástli veľké slečny. Biba má už 16 a Gréta je o dva roky mladšia...

Ako vyzerá Vaše štedrovečerné a vianočné menu - čo na stole nesmie chýbať? Kto je u vás doma hlavným kuchárom?

Moja mama pečie každý rok vianočky pre nás aj pre široké-ďaleké okolie. tento rok sa spolieham na ňu aj s vianočným pečivom, do ktorého sa už pustila. Oblátky dostávame od našej kamarátky Cilky. A tak pečieme, lebo sa nám chce. Tradične napríklad šišinky - naše obľúbené sladké guľôčky. Menu máme klasické - kapustnice dve, bielu a nebielu, kapra a iné ryby, fantastický šalát. Rozkrajujeme jablko, oblátkujeme. Ja som väčšinou v úlohe kuchtíka. Hlavný kuchár je osvedčený a chceme ho aj tento rok.

Zdroj: Archív B.O.

​Biba s Gizkou Oňovou v adventnom čase pravidelne navštevujú seniorské zariadenie v Moravanoch nad Váhom. Tento rok tam pochopiteľne nemôžu ísť. Na fotke z vlaňajška sú s riaditeľom penziónu Martinom Cifrom.

Vianočný stromček mávate živý alebo umelý? Kedy ho zdobíte a dokedy si ho nechávate? Mávate veniec aj na vchodových dverách domu?

Mávali sme živý stromček, ale vlani sme kúpili umelý, pretože si ho chceme nechať dlhšie. A ozdoby máme všade, kde sa dá. Máme niekoľko adventných vencov, veniec na dverách, osvetlený dom zvnútra aj zvonka, tiež stromčeky v záhrade. 

Aké vianočné pesničky patria medzi Vaše obľúbené a ktoré by ste odporučili vypočuť si čitateľom Bratislavských novín?
Tento rok to bude určite Krištof a Karel Gott, Driving Home for Christmas, nová aj stará Mariah Carey a nikdy u nás nechýbajú vianočné pesničky Roba Opatovského, Lucky Bílej či Dary Rolins.

A aj koledy. Tie spievame odušu. A ešte si určite vypočujeme aj pieseň Hallelujah či skladby Vaška Neckářa...
Mám pokračovať?
(ars)
Páčil sa vám článok?