ADVENTNÝ ROZHOVOR č.18: Prezident SZĽH Miroslav Šatan verí, že sa mu tieto Vianoce podarí trochu spomaliť...

18.12.2020

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Majster sveta z roku 2002 a víťaz NHL Miroslav Šatan je dnes prezidentom Slovenského zväzu ľadového hokeja, takže každodenne pendluje medzi Bratislavou a Limbachom, kde žije spolu s manželkou Ingrid a deťmi - 14-ročným synom budúcim hokejistom Mirkom a o štyri roky mladšou dcérou Viktóriou, ktorá je talentovanou krasokorčuliarkou. Ako zvyknú sviatkovať Šatanovci?

Spomeniete si na svoje prvé Vianoce v detstve, teda aspoň, kde ste ich prežívali a s kým?

Prvé Vianoce, ktoré si pamätám sme asi strávili ešte niekde v topoľčianskej bytovke. Mal som v tom čase len jedného mladšieho brata Petra a chodili nás pozrieť asi len starí rodičia, teda babka s dedkom. Chodievali sme ich občas navštíviť aj my, ale väčšinou to bolo až na ten druhý vianočný sviatok. Až keď som mal osem rokov, tak otec postavil rodinný dom v Jacovciach, kde sme sa potom presťahovali.

Zdroj: archív E.Š.

Malý Mirko pri vianočnom stromčeku spolu s mladším bratom Petrom...

Deti vnímajú sviatky predovšetkým cez darčeky - dostali ste aj vy taký, na ktorý ste dodnes nezabudli - buď vás veľmi potešil alebo ste po ňom túžili?

Na nejaký výnimočný vianočný darček z detských čias si už nespomínam. Väčšinou som si pod stromčekom nachádzal rôzne hokejové veci. Prvé korčule mi kúpili asi ako 6-ročnému, ale myslím, že to nebolo na Vianoce.

Čo pre vás znamenajú Vianoce dnes - ako ich vnímate a kde a s kým ich budete tráviť tento rok?

Štedrý večer strávime ako rodina doma a počas zvyšných dvoch sviatočných dní plánujeme návštevy u starých rodičov našich detí. A všade na nich čaká spoločný obed, vianočný stromček aj darčeky.

Ktoré predvianočné tradície neodmysliteľne patria aj do Vašej rodiny?

Adventný čas väčšinou trávime v akomsi predvianočnom zhone, aby sme všetko nachystali, ale podobné to má asi každý. Ale veľmi rýchlo to vždy príde – tie Vianoce a ešte rýchlejšie odídu. Vždy mi je to trochu ľúto, lebo si zvyknem vravieť, že by sa malo počas týchto sviatkov trochu spomaliť a vyčleniť si viacej času možno aj pre seba. Avšak realita je taká, že človek až do takého 22. až 23. decembra ešte naplno funguje v práci a až potom sa snaží vypnúť, prípadne prepnúť do vianočného módu. Tento rok by som chcel mať na Vianoce viacej voľna, pretože vždy sa len naháňam. Mikuláš bol aj u nás a doniesol pre deti kopu sladkostí, ktoré si našli ráno v topánkach.

Zdroj: Archív M.Š.

Rodina Miroslava Šatana - manželka Ingrid a ich deti Mirko a Vikinka.

Ako vyzerá Vaše štedrovečerné a vianočné menu - čo na stole nesmie chýbať? Kto je u vás doma hlavným kuchárom? 

O jedlo sa postará manželka a ja s deťmi robím stromček. Máme kapustnicu s hríbmi, nejakú rybu, ale skôr niečo menej netradičné než býva kapor, k nej si robíme zemiakový šalát, oplátky s medom, pečieme medovníky a ešte jeden taký špeciálny vianočný koláč – je to taký sladký chlieb, ktorý robíme iba raz za rok.

Už máte doma aj vianočný stromček alebo aspoň veniec na dverách?

Stromček mávame vždy živý a zdobíme ho podľa času, ktorý máme k dispozícii. Niekedy to stihneme už 23. decembra alebo najneskôr na Štedrý deň hneď ráno. Nechávame si ho asi týždeň po Novom roku, teda približne do Troch kráľov.

Aké vianočné pesničky patria medzi Vaše obľúbené a ktoré by ste odporučili vypočuť si čitateľom Bratislavských novín?

Počúvam všetky pesničky, ktoré sa na Vianoce hrajú. Väčšinou si pustím nejaké medley, v ktorom sú všetky tie najkrajšie melódie niekedy až po tie najväčšie odrhovačky. Mne osobne sa z nich páči napríklad skladba I Dreaming of The White Christmas.

Túto pieseň pôvodne naspieval Bing Crosby v roku 1942, ale jej českú verziu úspešne interpretoval aj Karel Gott:

(ars)

Páčil sa vám článok?