ADVENTNÝ ROZHOVOR č.11: Pre herca Andyho Hryca bývajú Vianoce smutné, ale nechce, aby to jeho vnuci pocítili...

11.12.2020

Zdroj: Archív A.H.

Páčil sa vám článok?

Aj keď si už v mladom veku vytvoril voči vianočným sviatkom averziu, ktorú v roku 2008 ešte viac umocnila tragická autonehoda, pri ktorej len dva dni pred Štedrým dňom prišiel o syna Huga, tak tento rok ťažko chorý herec Andy Hryc pred Vianocami neutečie do cudziny, ale strávi ich doma so svojimi najbližšími - manželkou Veronikou, dcérou Wandou a jej rodinou.

Spomeniete si na svoje prvé Vianoce v detstve, teda aspoň, kde ste ich prežívali a s kým?

Na svoje prvé Vianoce si nespomínam. Trávil som ich s mojimi rodičmi vo vile pod Slavínom, kde som sa narodil. Určite to bol veľmi príjemný čas, ktorý sa však veľmi rýchlo zmenil na nočnú moru, ktorú spôsobilo zatknutie a neskôr dlhoročná väzba môjho nevinného otca komunistickým režimom. Pravdu povediac, keď som videl tú všeobecnú radosť okolo mňa, vytvoril som si nechtiac, k tomuto sviatku nepochopiteľnú averziu.

Deti vnímajú sviatky predovšetkým cez darčeky - dostali ste aj vy taký, na ktorý ste dodnes nezabudli - buď vás veľmi potešil alebo ste po ňom túžili?

Áno, keď som mal asi desať, priniesol mi Ježiško bicykel, po ktorom som veľmi túžil. V tom čase som už ale vedel, že Ježiško ja moja mamina. 

Zdroj: FB A.H.

​Malý Andrejko Hryc...

Čo pre Vás znamenajú Vianoce dnes - ako ich vnímate a kde a s kým ich budete tráviť tento rok?

Dnes Vianoce vnímam, ako sviatok pokoja a radosti naprieč celým svetom, bez ohľadu na hranice, rasy, politické a náboženské motívy. Tohtoročné Vianoce budú, pochopiteľne poznačené fatálnou chorobou, ktorá ma začiatkom roka nečakane a zákerne prepadla.

Zdroj: FB H.H.

​Ešte kompletná rodina Hrycovcov aj so synom Hugom (vpravo), ktorý v roku 2008 zahynul pri autonehode v Lamači.

Ktoré predvianočné tradície neodmysliteľne patria aj do Vašej rodiny?

Ako rodič, snažil som sa svojim deťom pripraviť sviatočnú náladu so všetkým, čo k tomu patrí. Odkedy nás tragicky opustil dva dni pred Vianocami môj syn Hugo, stali sa tieto sviatky pre celú našu rodinu veľmi zložitým obdobím, ktoré sme posledných jedenásť rokov trávili radšej v zahraničí. Tento rok to bude prvý raz odkedy sme sami, ale to svinstvo, ktoré sa volá "leukémia" nikomu z nás radosť neprinieslo a ja som organizáciu osláv týchto sviatkov prenechal sa moju dcéru Wandu, aby si moji traja úžasní vnuci nevšimli, že v našej rodine bude predsa len smutnejšie, ako všade dookola.

Zdroj:

​Herec v súčasnosti bojuje so zákernou chorobou a dcéra Wanda mu je veľkou oporou..

Ako vyzerá Vaše štedrovečerné a vianočné menu - čo na stole nesmie chýbať? Pomáhate aj vy s prípravou nejakých jedál či nápojov?

Mojou doménou vždy bola príprava tradičného zemiakového šalátu podľa receptu môjho otca. Vzhľadom k môjmu aktuálnemu zdravotnému stavu, štafetu tento rok prevezme moja manželka. Na stole určite nebude chýbať miesto pre nášho milovaného Huga.

Vianočný stromček mávate živý alebo umelý? Kedy ho zdobíte a dokedy si ho nechávate? 

Nikdy sme nemali umelý vianočný stromček. Vždy sme mali nádherný voňavý prírodný stromček. Adventný veniec i venček na dverách, samozrejme nikdy nechýbali. Snažíme sa ich udržať najmenej do "troch kráľov". Po uplynutí tejto doby sa vždy všetka táto čečina zásadne spáli v krbe.

Zdroj: FB W.A.H.

Vnuci Andyho Hryca tento rok pomáhali mame s prípravou vianočných medovníčkov, aj keď na tejto snímke robia suši...

Aké vianočné pesničky patria medzi Vaše obľúbené a ktoré by ste odporučili vypočuť si čitateľom Bratislavských novín?  

V predvianočnom čase ma celý život rozčuľovali "jingle bells" a " merry christmas" už od konca októbra, ktoré chŕlia do éteru všetky možné rozhlasové stanice. U nás, v čase adventu je viac ako inokedy, počuť symfonickú hudbu, ktorá navádza v našej rodine sviatočnú atmosféru.

Aj slovenskí speváci nahrali v roku 2015 vianočnú pieseň so symfonickým orchestrom: 

(ars)

Páčil sa vám článok?