ADVENTNÝ ROZHOVOR č.10: Jednou z domén módnej dizajnérky Gabriela Giotto je zdobenie vianočného stromčeka

10.12.2020

Zdroj: archív G.G.

Páčil sa vám článok?

Jej tvorba už dlho zosobňuje ten azda najpestrejší progres v oblasti módneho dizajnu a značka Gabriela Giotto Fashion našu krajinu úspešne reprezentovala na mnohých medzinárodných podujatiach a chystá sa aj na svetovú výstavu EXPO 2021 do Dubaja. Poprosili sme Gabiku, aby sa trochu zastavila a porozprávala nám o svojich Vianociach.

Spomeniete si na svoje prvé Vianoce v detstve, teda aspoň, kde ste ich prežívali a s kým?
Vždy to bolo v úzkom kruhu rodiny (s rodičmi a sestrou), ale pamätám si ešte aj na tie krásne okamihy, kedy sme sa stretli úplne celá rodina vo veľkej vile mojich úžasných starých rodičov. Vtedy stará mama „Babika“ (ako sme ju familárne volali), s tými radostnými iskierkami v očiach vždy povedala: „Pozrite sa, čo môže vzniknúť z lásky dvoch ľudí!“. Myslela tým svoje štyri krásne dcéry a ich vlastné rodiny s deťmi, teda nami/ jej vnúčatkami. Milovala som ju! Vďaka jej jedinečnému pedagogickému talentu som vedela predčasne čítať, písať, počítať, takže som išla do prvej triedy už ako päťročná.

Deti vnímajú sviatky predovšetkým cez darčeky - dostali ste aj Vy taký, na ktorý ste dodnes nezabudli - buď vás veľmi potešil alebo ste po ňom túžili?
Kto z nás by nemiloval darčeky? Bolo ich určite viac, ktoré mi v detstve urobili radosť. Vždy sme ich so sestrou „ňúrali po skriniach ešte pred Vianocami“. Teraz s odstupom času mi však už viac rezonujú okamihy, kedy sa mne podarilo „trafiť sa do čierneho“ pri výbere darčeka pre najbližších. Baví ma vymýšľať a zháňať, potom baliť a predstavovať si, ako sa ten druhý poteší.

Zdroj: archív G.G.

​Gabika ako dievčatko (vľavo), ale zdá sa, že detská radosť z Vianoc, v nej zostala až do dospelosti...

Čo pre Vás znamenajú Vianoce dnes - ako ich vnímate a kde a s kým ich budete tráviť tento rok?
Vianoce pre mňa znamenajú pocit domova a teplo lásky najbližších. Z duchovného hľadiska nám majú pripomenúť, že Kristus (resp. Kristovo vedomie) sa má narodiť v každom jednom z nás. Treba vyrásť z presvedčenia, že niekto tam z vonku nás príde zachrániť (Spasiteľ). Jedinou cestou je naša vlastná individuálna transformácia. Vianoce strávim s mojimi milovanými rodičmi a najbližšou rodinou.

Ktoré predvianočné tradície neodmysliteľne patria aj do Vašej rodiny?
Pre mňa osobne sú také „malé“ Vianoce každú nedeľu, keď navštevujem svojich rodičov a zažívame neopakovateľné chvíle pohody. Zdieľame zážitky z celého týždňa, rozoberáme prečítané knihy, videné filmy, vášnivo debatujeme o aktuálnej politickej situácii a smejeme sa s ocinom, keď nás mamina prosí, aby sme aspoň počas obeda prestali a nechali si to ku káve. Áno, adventný veniec je u nás samozrejmosťou (jeden so sviečkami na stole a druhý ako ozdoba na vonkajších dverách). A nakoľko bola v týchto dňoch väčšina kultúrnych podujatí zrušená, ale človek sa vytešuje aspoň z tej krásnej vianočnej výzdoby v meste, ktorá signalizuje prítomnosť blížiacich sa Vianoc.

Ako vyzerá Vaše štedrovečerné a vianočné menu - čo na stole nesmie chýbať? Vy ste hlavnou kuchárkou a pekárkou? Ktoré jedlá či koláče patria na sviatky u vás medzi najobľúbenejšie? 
Milujem vôňu a chuť maminkinej vianočnej kapustnice, v ktorej sú hríbiky a slivky. Keďže po modlitbách a ocinovom požehnaní (slovom aj svätenou vodou) začíname oplátkami a medom, zvyšky medu v tanieri mi vždy tak „mňamkoidne“ dotvoria unikátnu chuť obľúbenej kapustnice. Nasleduje kapor so zemiakovým šalátom. Po večeri ideme k vianočnému stromčeku v mojej izbe, kde sa spolu tešíme z atmosféry a vzájomného obdarovávania. Všetko s kulisou čarovnej vianočnej hudby v pozadí i v našich srdciach. Potom pri TV v obývačke prichádzajú na rad tie všetky božské koláčiky, ktorých sa neviete dojesť (napriek sýtej večeri či poldňovému pôstu).

Zdroj: archív G.G.

​Gabriela na prechádzke so svojimi rodičmi, s ktorými bude tráviť aj nadchádzajúce vianočné sviatky...

Vianočný stromček mávate živý alebo umelý? Kedy ho zdobíte a dokedy si ho nechávate? 
Keďže som dizajnérka, zdobenie vianočného stromčeka je už dlhodobo mojou doménou. Je to moja najobľúbenejšia činnosť. Vždy si k tomu pustím set najlepších najkrajších vianočných hitov, aby som si vytvorila tú správnu atmosféru. Užívam si to naplno, milujem to ozdobovanie, dekorovanie a „tvorenie toho najmagickejšieho stromčeka na svete“, ktorým ten náš vždy určite pre nás je. Pre mňa je to asi tá najkrajšia aktivita, môj osobný vianočný rituál. A keďže je ten vianočný stromček taký čarovný, nechávame si ho väčšinou riadne dlho (nielen do Troch kráľov) ako taký talizman.

Zdroj: archív G.G.

​Vyzerá to tak, že na dizajne vianočného stromčeku si Gabika vždy dá mimoriadne záležať...

Aké vianočné pesničky patria medzi Vaše obľúbené a ktorú by ste odporučili vypočuť si čitateľom Bratislavských novín?  
Milujem Driving home for Christmas od Chris Rea:

All I want for Christmas (verziu z filmu Láska nebeská):

Ale aj notorické Last Christmas či Rocking around Christmas tree:

(ars)

Páčil sa vám článok?