ROZHOVOR Primátor mesta Taipei o boji s koronavírusom: Prečo máme tak málo nakazených

18.6.2020
0

Zdroj: Shutterstock

Páčil sa vám článok?

Takmer 24 miliónov obyvateľov a ani nie 500 pacientov s COVID-19! Práve Taiwan sa so šírením nového koronavírusu dokázal v rámci sveta vysporiadať najlepšie. Aké opatrenia prijali v krajine proti pandémii vysvetľuje primátor hlavného mesta Taipei Wen-je Ko, ktorý je profesiou lekár.

Aká je momentálna situácia v Taiwane? Myslíte si, že už ste nad koronavírusom definitívne zvíťazili?

Doteraz (k 8. júnu 2020, pozn. autorky) bolo v Taiwane potvrdených len 443 prípadov ochorenia COVID-19, z toho 430 bolo vyliečených a prepustených z nemocníc. V dôsledku toho začala vláda mesta Taipei postupne zmierňovať intenzitu preventívnych opatrení a namiesto toho sa začala zameriavať na obnovu ekonomiky v meste. Napriek tomu je dodržiavanie sociálnej vzdialenosti a hygienických opatrení stále dôležité. Aj v našej komunikácii vyzývame verejnosť, aby aj naďalej zostala ostražitá. Osobne si myslím, že pokiaľ sa COVID-19 bude šíriť svetom, žiadne mesto nemôže tvrdiť, že nad týmto nákazlivým vírusom zvíťazilo, bez ohľadu na to, ako dobre si v boji proti nemu počína.

Úspech, aký ste v súvislosti s koronavírusom dosiahli v Taiwane, sa vo svete považuje za jednoznačný príklad dobrej praxe. Myslíte si, že vám k takémuto priam ukážkovému zvládnutiu situácie pomohlo aj poučenie sa z epidémie SARS z roku 2003?

Áno, tajomstvo úspechu Taiwanu spočíva v bolestivých spomienkach na vypuknutie SARS v roku 2003. Táto kríza priviedla Taiwan k lepšej pripravenosti nielen vo vláde, ale aj medzi obyvateľmi. Okrem toho môže byť jej dôsledkom aj väčšia ochota verejnosti dodržiavať obmedzenia s cieľom zabrániť šíreniu vírusu.

Bola epidémia SARS náročnejšia na zvládnutie ako pandémia koronavírusu? Ako ste vtedy zvládali neznámu situáciu, ktorá odrazu nastala?

Nie, práveže si myslím presný opak. Pacienti so SARS sú infekční, len ak majú horúčku, no pacienti s COVID-19 aj vtedy, keď nemajú žiadne viditeľné symptómy. Nie je preto ľahké zistiť, kto je nakazený a kto nie. To vysvetľuje, prečo sa počet potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 za pár mesiacov zvýšil na viac ako päť miliónov po celom svete.

Ak sa nemýlim, SARS vás naučil nosiť rúška aj za bežných podmienok, napríklad – pri jednoduchom prechladnutí. Ako dlho trvalo adaptovať sa do stavu, že verejnosť začala rúško vnímať ako celkom bežnú ochrannú pomôcku?

Vypuknutie SARS v roku 2003 si v Taiwane vyžiadala 37 obetí ma životoch čo našu spoločnosť totálne šokovalo. S cieľom potlačiť neznámy vírus vtedy vláda posilnila vzdelávanie v oblasti verejného zdravotníctva a podporovala nosenie rúška, resp. ochrannej masky na verejnosti. Masky boli v supermarketoch okamžite vypredané. Emócie plynúce z paniky spôsobili, že ľudia sa okamžite prispôsobili noseniu rúšok s cieľom zabrániť šíreniu epidémie. Veľa ľudí v Taiwane odvtedy používa masky ako nevyhnutné pomôcky na prevenciu aj proti bežným chorobám.

Zdroj: Archív

Primátor Taipei ​Wen-je Ko.

Bolo potrebné použiť aj nejaké špeciálne komunikačné nástroje? Napríklad u vás, v hlavnom meste – snažili ste sa verejnosť skôr motivovať alebo sa vo výsledku ukázali byť účinnejšími striktné opatrenia a zákazy vychádzania na verejnosť bez rúška?

Od vypuknutia COVID-19 v januári 2020 moja vláda nikdy nezakázala ľuďom pohyb na verejných priestranstvách. Namiesto toho ľuďom pripomíname, aby nosili masky, dodržiavali vzdialenosti a rešpektovali hygienické pravidlá s cieľom predísť infikovaniu sa vírusom.

V porovnaní s inými štátmi ste boli v boji proti COVID-19 v značnom oslabení už na začiatku, a to práve pre chýbajúce dáta od WHO, ktorá pred pár rokmi pod tlakom Číny vylúčila Taiwan zo svojich radov. Nemyslíte si, že keby ste tieto informácie mali k dispozícii, dokázali by ste situáciu zvládnuť ešte lepšie?

Vylúčením z radov Svetovej zdravotníckej organizácie bol Taiwan v boji proti COVID-19 postavený do zložitej situácie. Napriek nespravodlivému zaobchádzaniu zo strany WHO sa však stal pohotovejším a pri riešení kríz konal rýchlejšie a rozhodnejšie. COVID-19 sa prvýkrát objavil v čínskom Wu-chane v decembri 2019. Už v polovici januára ho navštívili experti z Taiwanských centier pre kontrolu chorôb (CDC), aby o tomto neznámom víruse zozbierali čo najviac informácií. O týždeň neskôr, čiže koncom januára, začalo CDC kontrolovať cestujúcich z Wu-chanu a následne aj všetkých cestujúcich z Číny. Taký je príbeh toho, ako sme z nespravodlivého zaobchádzania urobili hnaciu silu reformy.

Len 443 nakazených a 7 obetí COVID-19 – dokonca bez zavedení drastických obmedzení osobnej slobody – to sú čísla, ktoré boli pre mnohé štáty motivačné. Čo si myslíte, ktoré obmedzenia vám k dosiahnutiu takéhoto výsledku najviac pomohli?

Najdôležitejšou súčasťou našich obmedzení je umiestniť jednotlivcov, ktorí majú kontakt s nakazenými pacientmi alebo prichádzajú z krajín postihnutých vírusom, do domácej karantény na dobu 14 dní. Doteraz bolo v karanténe asi 28 000 ľudí, čo je iba 1 % z celkovej populácie mesta Taipei. Okresní manažéri v tomto prípade odviedli vynikajúcu prácu. Spolu s pokročilým systémom sledovania mobilných telefónov sú schopní udržať ľudí v domácej karanténe. Inými slovami, zvyšných 99 % populácie si stále môže užívať svoj normálny život. Výsledkom je, že Taipei nemá žiadnu hromadnú nakazenosť a toto opatrenie sa teda ukázalo ako nákladovo efektívne.

Jedným z účinných riešení na boj proti koronavírusu je spolupráca. Vieme, že akákoľvek spolupráca s inými štátmi je vo vašom prípade komplikovaná. Skúste však priblížiť, ako sa v kontexte koronavírusu v praxi prejavovala spolupráca miest v rámci vášho regiónu?

Súhlasím, že spolupráca je efektívnym riešením v boji proti COVID-19. Taipei je hlavným mestom Taiwanu, preto sú aj jeho preventívne epidemické opatrenia často dôležité aj pre ďalšie mestá a krajiny. Napríklad, od začiatku marca tohto roka sme poskytli trojmesačné úľavy podnikom vo forme zníženia nájomného za obchodné priestory a stánky na polovicu. Ostatné mestá nasledujú naše kroky zavedením podobnej politiky.

Viete pár príkladmi priblížiť aj to, ako sa prejavovala spolupráca miest v rámci iných krajín?

21. apríla sme poslali SOP - štandardný pracovný postup epidemickej prevencie vlády mesta Taipei tým mestám, ktoré majú s Taipei kontakty. Odvtedy sme si vymieňali informácie o osvedčených postupoch prostredníctvom videokonferencie s mestom Atlanta v Spojených štátoch amerických, aj so známym think tankom na Filipínach. Očakávame však, že o boji s COVID-19 bude s nami komunikovať viacero ďalších miest, aj keď výsledok ešte len uvidíme.

Malo by pre vás v takýchto situáciách zmysel nadväzovať spoluprácu napríklad so štátmi strednej Európy, prípadne konkrétne so Slovenskom? Bolo by pre vás užitočné vymieňať si know-how či poznatky?

Vítam príležitosť spolupracovať so Slovenskom a ďalšími krajinami strednej Európy, a to nielen v rámci prevencie epidémií, ale aj v oblasti technológií, cestovného ruchu, obchodu a investícií. COVID-19 zmenil spoločenský život a ekonomické aktivity sveta, preto sa aj vláda mesta Taipei snaží nachádzať obchodné príležitosti vyplývajúce z prevencie epidémií, napríklad v oblasti biotechnológie a telemedicíny.

Myslíte si, že podstatnú rolu v kontrole a poctivom monitorovaní všetkých nakazených zohralo využívanie inovácií a digitálnych technológií?

Všetci pacienti s potvrdenou diagnózou COVID-19 sa zároveň liečili v nemocniciach. Zo 443 nakazených bolo hospitalizovaných a po liečbe prepustených 430 pacientov. Monitorujeme iba jednotlivcov, ktorí majú úzky kontakt s nakazenými pacientmi alebo tých, ktorí prichádzajú z krajín postihnutých vírusom. Ako som už spomenul, ako účinný nástroj na monitorovanie domácej karantény sa ukázal systém sledovania mobilných telefónov.

Využívali ste v rámci technológií aj nejakú online platformu určenú na výmenu informácií?

Názory o prevencii epidémie ale aj iné otázky sme si s mestami vymieňali prostredníctvom videokonferencií, ktoré sa iste budú využívať aj v období po epidémii. Počet online platforiem na celom svete sa nepochybne zvýši.

Čo by ste odkázali Slovákom?

Povedal by som, že COVID-19 navždy zmení náš život. Nemali by sme preto zabúdať na spoluprácu a uvedomiť si, že je to jedinečná príležitosť na podporu špičkového vzdelávania.

Špičkový odborník Bratislave, i keď na diaľku

Primátor Taipei Wen-je Ko pôsobil v minulosti ako lekár v Národnej univerzitnej nemocnici v Taiwane. Okrem toho bol profesorom na Národnej vysokej škole medicíny v Taiwane, kde sa špecializoval aj na transplantáciu orgánov či na mimotelovú membránovú oxygenáciu, ktorej sa v Taiwane venoval ako prvý.

O úspešnom boji jeho krajiny s koronavírusom hovoril v rámci krízovej online konferencie Virtualtechsummit, ktorú organizuje myšlienková platforma z Bratislavy Future Proof. „Na konferenciách eventovej platformy Techsummit Events sa môžete stretnúť aj s ďalšími inšpiratívnymi hosťami. Vytvárame priestor na spoluprácu, inovácie či turizmus, to sú projekty, na ktorých ideme pracovať,“ uviedol riaditeľ spoločnosti Davy Čajko.

Alžbeta Jambrichová

Páčil sa vám článok?