Lenka s priateľom dobrovoľne "karanténujú" v Kambodži: Do štátneho zariadenia nepôjdeme

4.4.2020
0
Lenka C.

Zdroj: lc

Páčil sa vám článok?

Bratislavčanka Lenka sa začiatkom marca rozhodla nestornovať dovolenku v Ázii a spolu s priateľom odcestovať aj napriek koronavírusu, ktorý si šíril svetom. Dobrovoľne sa však rozhodli si pobyt nateraz predĺžiť, nechcú sa ocitnúť v štátom zriadenej karanténe a tvrdia že zatiaľ je pre nich bezpečnejšie necestovať domov.

Kedy ste s priateľom odcestovali do Kambodže? V akom meste sa nachádzate?

S priateľom sme na dlhoplánovanú dovolenku odcestovali 3. marca smer Ázia. Prvý týždeň sme strávili v Thajsku na ostrove Koh Samui, následne sme sa presunuli do Singapuru a potom do Kambodže. 

Plánovali sme tu ostať tiež týždeň a potom sa vrátiť domov, avšak medzičasom sa situácia vo svete rapídne zmenila, a to za extrémne krátky čas, možno 3-4 dni. 

Úplnou náhodou sme sa ocitli na maličkom ostrove v Kambodži, kde je vybudovaný rezort a na ktorom sme okrem personálu len my dvaja. Predtým, kým nás vôbec pustili na ostrov, nás prezrel lekár, zmeral nám teplotu, pýtal sa nás na cestovateľskú anamnézu a či nemáme nejaké symptómy ochorenia Covid-19. 

​Všetci zamestnanci ostrova sa zdržiavajú len v ich ubytovacích jednotkách hotela, keď sú mimo pracovnej doby a majú zákaz stretávať sa s ľuďmi z iných dedín či s cudzincami. Ochrana ostrova je pre všetkých prvoradá a úžasné je, že všetci to úplne bez problémov dodržiavajú. 

Zdroj: lc

​Lenka s priateľom. 

Nebáli ste sa odcestovať? V tom čase už koronavírus predsa valcoval celý svet..

V čase nášho odchodu bola práveže situácia v Ázii veľmi dobre zastabilizovaná, Čína úspešne zdolala koronu v prvej vlne a v ostatných ázijských štátoch bola situácia dobrá. Už v Thajsku sme videli, že ľudia nepanikárili, všade boli rozmiestnené dezinfekčné prostriedky, ktorými si neustále ľudia dezinfikovali ruky, pred obchodmi, v obchode, v hoteloch, kaviarňach ... jednoducho úplne všade. Na všetkých letiskách sú termokamery, na letiskách úplne všetci nosia rúška a ľudia sú disciplinovaní, dodržiavajú prirodzený odstup. A odchádzali sme vlastne, paradoxne, do bezpečnejšej časti sveta, lebo v Taliansku v tom čase začalo peklo. 

Zdroj: lc

​Pláž na ostrove. 

Čo sa týka návratu, prečo ste sa rozhodli predĺžiť si pobyt v krajine? Aké máte víza, nemali ste problém si ich predĺžiť?

Pobyt sme sa rozhodli si predĺžiť z viacerých dôvodov. Po prvé a najdôležitejšie - bezpečnosť! Ostrov, na ktorom sme, je úplne izolovaný od ľudí zvonku, takže máme dokonalú karanténu :)  

Po druhé, prácu, ktorú doma robím, nemôžem momentálne vykonávať, nakoľko prichádzam do bezprostredného kontaktu s klientom a jeho pokožkou. Priateľ pracuje naďalej, lebo jemu stačí k práci iba počítač a internet. 

Po tretie, teraz už je aj štátom nariadená povinná karanténa v štátnom zariadení. Nedám sa nakaziť niekým, kto je v tomto zariadení už nakazený, taktiež nemienime byť po niekom, kto možno mal covid v tom istom priestore, spať v tej istej posteli. Samozrejme, domácu karanténu chceme absolvovať, avšak do štátneho zariadenia odmietame ísť z obavy z nakazenia sa. 

Víza momentálne riešim s kambodžskou ambasádou, lebo tie sú platné len mesiac od vstupu do krajiny. Máme ešte dva týždne :) 

Nerozmýšľali ste nad repatriáciou? 

Nie, nad repatriáciou sme ani raz nepremýšľali. 

Donáška potravín pred vchod – ideálna alternatíva nákupov v čase koronavírusu

(pr) Koronavírus zastihol väčšinu obyvateľov nepripravených. Asi len málokto má v špajze rezervy jedla na dhšiu dobu dopredu. Či už ste si stihli urobiť zásoby ešte pred zavedením preventívnych opatrení alebo chodievate nakupovať aj teraz, donáška potravín priamo pred váš vchod predstavuje určite výraznú pomoc a zjednodušenie už i tak dosť zložitej situácie. Preto sme sa rozhodli pozrieť na to, kde všade si v týchto dňoch môžete v rámci Bratislavy a blízkeho okolia takúto donášku potravín objednať.

Ako dlho tam teda plánujete zostať?

To vôbec netušíme. Pokiaľ to bude možné a možno pokiaľ sa situácia nezmení. Ak Singapur otvorí opäť hranice, možno pôjdeme tam. Ale momentálne presný plán nemáme. 

Predsa len ste určite mali nejaké ciele, čo ste chceli vidieť. Stihli ste to?

Videli sme úplne všetko, čo sme chceli, rešli sme cely ostrov Koh Samui, zažili nádherný, čistý a ultramoderný Singapur a navštívili Angkor Wat v Kambodži. Mali sme šťastie. 

Zdroj: lc

Lenka na dovolenke.

V Kambodži je na počet obyvateľov aktuálne relatívne nižší počet nakazených, je to niečo vyše sto prípadov. Aké opatrenia proti šíreniu zaviedla tamojšia vláda?

Samozrejme, 14-dňovú karanténu, obmedzenie pohybu a stretávania na minimum, zvýšené dodržiavanie hygieny. Ľudia to tu bez problémov všetci dodržiavajú, veľa obchodov na pevnine je pozatváraných, prevádzky fungujú v obmedzenom režime , veľa hotelov zatvorilo, bary a ostatné prevádzky, kde sa združovali ľudia, sú tiež zavreté. Krajina zavrela hranice pre príchod ďalších cudzincov. Problémom totižto je aj to, že do krajiny chodí veľa backpackerov a práve francúzska skupina cca 30 ľudí je infikovaná covidom-19. Izolovali ich v hoteli, v ktorom bývali, takmer okamžite uzavreli hranice a nikoho do krajiny nepustili. To bolo asi 4. deň po tom, čo sme prišli do Kambodže. Myslím, že opatrenia robia veľmi rýchlo. 

Zdroj: lc

Koronavírus mimoriadne zasiahol cestovný ruch v Kambodži. Ako to tam teraz vyzerá z hľadiska turizmu? Čo všetko funguje a čo nie? Ako je to s verejnými miestami napríklad pláže?

Ako som už spomínala, veľa hotelov je zatvorených, neviem, ako to vyzerá na verejných plážach inde, lebo my sme na mini ostrove, ale keď sme išli na výlet loďou okolo najbližšieho väčšieho ostrova, tak všetky pláže boli úplne prázdne . 

Ulice sa vyprázdnili?

Predpokladám, že všetci dodržiavajú karanténu. Ľudia sú tu všeobecne disciplinovaní. 

Zdroj: lc

"Karanténu" trávia na ostrove 100 x 100 metrov.

Nosí sa v krajine rúško? Ako sa chránite vy voči nákaze?

Už som spomínala. My sme na izolovanom ostrove  (100 x 100 m). Rúška tu nenosí nikto, lebo nikto tu nie je nakazený. Lekár nás kontroluje dvakrát denne aj napriek tomu, že tu sme už dva týždne. Aj zamestnanci sú denne kontrolovaní. Cítime sa tu maximálne bezpečne. Keď pôjdeme medzi ľudí, tak si určite dáme respirátor FFP3, ktorý mame k dispozícii. Taktiež rukavice a používame aj veľmi vzácny esencialny olej, ktorý sa používal ešte v čase morovej epidémie. Volá sa Zlodeji (Thieves) a používam ho už roky na každej ceste lietadlom či iným dopravným prostriedkom a myslím si, že nás veľmi chráni. Odporúčam.

(nc)

Páčil sa vám článok?