Ako sa žije v čase koronavírusu v turistickom raji? Prezradila nám to Zuzka z ostrova Bali

2.4.2020
Zuzana Kaduk

Zdroj: instagram/zuzanakaduk

Páčil sa vám článok?

Tanečníčka Zuzka trávi materskú dovolenku spolu s rodinou na turistami veľmi vyhľadávanom ázijskom ostrove Bali. Ako vyzerá život na ostrove počas hrozby koronavírusu, prezradila pre banoviny.sk.

S priateľom ste sa rozhodli načas opustiť Slovensko a vycestovať do Indonézie. Ako dlho plánujete zostať žiť na ostrove? 

Ľudia vo všeobecnosti zostávajú na miestach, kde sú šťastní, kým ich zámer nepokazí nejaký zásadný vonkajší vplyv. Tým sa riadime aj my. Momentálne nám život na Bali vyhovuje.

V akej oblasti pracuje tvoj priateľ? Ovplyvnilo jeho prácu šírenie koronavírusu?

Môj priateľ má prácu, ktorá nie je závislá na mieste, ale musí sa do istej miery časovo prispôsobiť. Ľudia v online svete majú aktuálne viac práce ako inokedy, a tak je to aj v jeho prípade. 

V Bratislave si viedla hodiny tanca, prečo si sa rozhodla dočasne skončiť s tancom a odísť na Bali? Si aktuálne na materskej, plánuješ učiť tanec aj na Bali?

Aktuálne som mama na plný úväzok s vášňou pre tanec a yogu. Tanec mi nikdy zo života nezmizne, i keď sa ním momentálne neživím. Na Bali som viedla hodiny tanca, ale momentálne mi dáva zmysel byť opäť študentom a vzdelávať sa či čerpať inšpiráciu. Teším sa, keď opäť začnem viesť lekcie.

Je niečo, čo ti chýba zo Slovenska?

Rodina a priatelia.

Čo ti zatiaľ dal život na ostrove, aký je rozdiel žiť život na Bali verzus v Bratislave?

Ľudia sa zameriavajú na to, ako sa dá, nie ako sa nedá. Pozerám sa na to z pohľadu, čo NÁM ako rodine dá život na Bali. Ako na nás vplýva počasie, čerstvé ovocie a zelenina, ale najmä energia, ktorá ide z ľudí. Nerada by som to porovnávala so životom v Bratislave. Slovensko má veľa pozitív, ale je veľa vecí, ktoré by sme sa mohli od obyvateľov na Bali učiť. 

Ako vyzerá váš bežný deň na Bali? Čo robíte inak ako pred obdobím šírenia ochorenia COVID-19?

Pred izoláciou a karanténou sme každý mali veľa aktivít. Detské krúžky, yoga, fitko, tanečný tréning, práca v co-working kaviarňach, čas s priateľmi… Momentálne toto všetko robíme v našom domčeku :)

Zdroj: instagram/zuzanakaduk

Nemáte problém s vízami? Aké máte víza a na ako dlho?

Pred pár dňami vláda potvrdila, že ľudia, ktorí sa rozhodli na Bali zostať, nepotrebujú víza až do odvolania. To nám uľahčilo veľa rozhodnutí. 

Vláda vydala povolenie na automatické predĺženie povolenia na pobyt udelené uviaznutým turistom na Bali. Poznáš niekoho, kto takto musel zostať na Bali?

V okolí máme ľudí, ktorí po niekoľkých rokoch z Bali odcestovali, ale aj ľudí, ktorí sa rozhodli dobrovoľne zostať tak ako my. Ľudia prirodzene zvažujú svoje aktivity a plánujú budúcnosť. Nariadenia a zmeny prichádzajú na dennej báze, a tak sa všetko dynamicky mení. 

Čo sa týka Indonézie, potvrdených prípadov je podľa štatistík cez tisíc, vy na ostrove ochorenie zatiaľ nemáte. Ako sa chránite vy?

Myslím, že ľudia s ochorením pribúdajú, ale keďže sme v izolácii, nemáme presné štatistiky. Médiá sledujeme len minimálne. Chránime sa v karanténe, ktorú sme zaviedli ešte, keď Bali normálne fungovalo a bolo plné turistov. 

Vláda u vás vyzýva obyvateľov k „social distancing“, teda izolovať sa čo najviac doma. Dodržiava sa to? Sú ulice prázdne?

Žiaľ, ulice prázdne nie sú. To, že tu nie sú turisti je, samozrejme, citeľné, ale domáci obyvatelia stále chodia do práce a presúvajú sa. Myslím si, že to môže situáciu ešte dosť ovplyvniť. 

Zdroj: zk

Predpokladám, že rúško sa u vás nenosí alebo sa mýlim?

Práve neopak. Rúška poznajú a nosia dlhodobo, keďže sa prepravujú väčšinou na skútroch, a tak sa chránia rúškom voči smogu. Skôr sa stretávame s tým, že rúško nemajú na sebe turisti. 

Bali je turistická destinácia, drvivá väčšina domácich pracuje v turizme. Máš známych, ktorí museli zatvoriť prevádzky – plážové bary, požičovňe a podobne? Ako im plánuje v tomto smere plánuje pomôcť vláda?

Všetko okolo nás sa pomaly zatvára alebo mení len na prevádzku, ktorá funguje ako donáška. Je asi otázka času, kedy sa zatvorí úplne všetko. Informáciu o pomoci zo strany vlády nemáme. 

Čo je u vás všetko zatvorené a čo, naopak, povolené? Aké tam máte explicitné regulácie?

Ako si zhrnula vyššie, zatvorené sú plážové bary, reštaurácie, kaviarne. Pomaly zatvárajú aj pláže. Verím, že potraviny a lekárne budú podliehať len minimálnym opatreniam.  

Zdroj: zk

Zatvorený detský klub

Pláže sú zatvorené? Dohliada sa na dodržiavanie napríklad políciou?

Dnes, pri našej dennej rutine, ktorou je vychádzka na pláž, nás polícia vyzvala, aby sme odišli. Zistili sme, že je to všeobecné nariadenie a zatvárajú každú väčšiu pláž v okolí. 

Zdroj: zk

​Zatvorená pláž na Bali

Plánovala vás prísť navštíviť rodina alebo priatelia v období ešte pred koronakrízou?

Pôvodne sme plánovali vycestovať my na Slovensko na pár týždňov. Momentálne nevieme, o koľko to musíme posunúť. 

(nc)

Páčil sa vám článok?