Prorektor UK: Umenie podporujeme, nadácia však naše návrhy odmietla!

12.5.2019
0
Radomír Masaryk

Zdroj: uniba.sk

Páčil sa vám článok?

Univerzite Komenského sa nepáči, ako reagoval správca Nadácie ARS NOVA Ivan Jančár (zároveň riaditeľ Galérie mesta Bratislavy) na obstavené dielo Rudolfa Sikoru v priestoroch školy. Najstaršia bratislavská univerzita sa bráni a odmieta tvrdenia, že k dielu sa nedá dostať. Správca nadácie to vidí inak a hovorí o ignorácií k umeniu a žiada od rektora ospravedlnenie. Čo si o tom myslí prorektor pre vonkajšie vzťahy UK Radomír Masaryk a ako celý problém vidí univerzita?

Prekvapil vás list a reakcia správcu nadácie?

Reakcia nás veľmi zarazila. Obvinenie rektora univerzity z pohŕdania  umením, to sú veľmi silné slová. Pán rektor sa celý čas v tomto spore  snaží o maximálnu ústretovosť. Problémy a spory sa zásadne snažíme  riešiť dohodou, nie emotívnymi vyjadreniami pre médiá.

Kedy ste požiadali správcu nadácie, aby dielo odstránili z vašich priestorov a prečo?

Na správcu nadácie sme sa prvýkrát obrátili v marci, hneď po nástupe nového vedenia, keď sme zistili, že umiestnenie diela  koliduje s plánom osláv storočnice našej univerzity. Opakovane sme prosili zástupcov  nadácie o ústretovosť pri presune diela, aby sme mohli realizovať oslavy podľa plánov. Hľadali sme rozumný kompromis, aby sme vedeli primerane prezentovať historický moment stého výročia založenia našej univerzity a  tým aj tradície vysokoškolského vzdelávania na Slovensku. Výstava je  súčasťou série podujatí, ktorej sa zúčastnia stovky významných hostí. Účasť prisľúbili aj najvyšší ústavní predstavitelia. Sto rokov najväčšej  slovenskej univerzity je historickým míľnikom pre celú našu krajinu.

Ako reagoval správca nadácie Ivan Jančár?

Pán správca všetky naše návrhy odmietol.

Nebolo možné výstavu k 100. výročiu Univerzity Komenského umiestniť do predného vestibulu?

Výstava má 74 panelov. Za sto rokov sme toho naozaj dosiahli dosť. Do vstupného foyer by sme vedeli umiestniť len veľmi malú časť z nich, navyše tam hrozilo, že by sme ohrozili priepustnosť hlavného vchodu do budovy. Preto sme zvolili kompromis – dielo je prístupné zo všetkých strán, aj keď nie je úplne viditeľné. Nie je to ideálna situácia, no vstupný vestibul máme iba jeden a dielo je veľmi rozmerné. Keďže druhá
strana sporu nereagovala na naše návrhy, nevideli sme inú možnosť.

Ivan Jančár hovorí o ignorácii a žiada ospravedlnenie. Aký máte vy vzťah k umeniu?

Univerzita aktívne podporuje umenie a spolupracuje s výtvarnými umelcami, divadlami, skladateľmi vážnej hudby, podporujeme aj mladé hudobné skupiny, aj začínajúcich či etablovaných umelcov. Radi  poskytujeme priestory pre kvalitné umenie. Bolo nám cťou poskytnúť priestory pre inštaláciu významného diela Ruda Sikoru. O to viac nás mrzí, že naša takmer dvojročná spolupráca zanechala takúto horkú dochuť.

Aký je teraz záver v súvislosti s inštaláciou Rudolfa Sikoru? Dokedy tam bude?

Inštaláciu by nadácia podľa písomnej zmluvy mala presunúť mimo  priestorov univerzity v priebehu júna 2019. Už je to teda otázkou len niekoľkých týždňov.

Nebolo možné tento problém vyriešiť kultivovane za stolom?

Iniciovali sme stretnutie za stolom hneď po tom, ako sme na problém narazili. Snažili sme sa vzniknutý problém aktívne riešiť. Naše snahy o dohodu však bohužiaľ nenašli odozvu.

(lb)

Páčil sa vám článok?