Voľby: Prezidentkou bude Zuzana Čaputová!

30.3.2019
0
Zuzana Čaputová

Zdroj: TASR - Michal Svítok

Páčil sa vám článok?

AKTUALIZOVANÉ Slovensko bude mať na čele štátu ženu, po sčítaní hlasov v prezidentských voľbách jednoznačne zvíťazila Zuzana Čaputová.

Po sčítaní 100 percent hlasov získala Zuzana Čaputová 58,4 percenta. Maroš Šefčovič mal podporu 41,6 percenta zúčastnených voličov.

Ešte pred uzavretím volebných miestností prišli obaja kandidáti do svojich centrál.

Zuzana Čaputová bola so svojím tímom i novinármi v Starej tržnici. Už po pol desiatej večer predstúpila pred prítomných a poďakovala členom svojho tímu, partnerovi Petrovi Konečnému i dcéram.

Tesne pred polnocou, keď už boli výsledky jasné, prišla medzi ľudí znova . Vyhlásila, že prijíma svoje zvolenie za prezidentku s veľkou pokorou a Slovensko si pýta zmenu. Vyzvala na hľadanie toho, čo nás spája. Sľúbila, že bude s ľuďmi a že sa bude uchádzať o dôveru aj tých, ktorých si ešte nezískala. Z výsledku bola šťastná. Teší ju predovšetkým, že víťazstvo dosiahla s vlastným názorom, bez populizmu, hovorením pravdy a bez agresívneho slovníka. Za podporu ďakovala v slovenčine aj v jazyku menšín vrátane rómskej.

FOTOGALÉRIA:

Poukázala aj na to, že hrádza medzi konzervatívnym a liberálnym nie je nezmieriteľná. "Dokázali sme ju premostiť," podotkla a vyzvala na spájanie. "Hľadajme to, čo nás spája, povýšme spoluprácu na lepšom Slovensku nad osobné záujmy," vyhlásila.

Jej prvá zahraničná cesta  ako prezidentky povedie do Českej republiky. "Českú republiku vnímam ako bratský národ, máme spoločnú históriu," vysvetlila. Tamojšieho prezidenta Miloša Zemana vníma ako legitímne zvolenú hlavu štátu. 

Čaputová sa plánuje stretnúť s predstaviteľmi politických strán, najmä koalície, keďže vládne. Hovoriť chce o dôležitých témach, jednou z nich je voľba generálneho prokurátora. Jaromírovi Čižnárovi sa budúci rok skončí funkčné obdobie. "Moja predstava je nielen vybrať dobrého kandidáta, ale ak by to bolo možné, upraviť aj spôsob voľby a menovania tejto dôležitej funkcie," povedala.

Politických lídrov chce oslovovať s témami spravodlivosti, životného prostredia, práv seniorov a iných skupín osôb so slabším hlasom v spoločnosti. V politike zdôrazňuje vecný a pokojný tón a potrebu hľadania prienikov. 

Z volebného výsledku je šťastná. "Teší ma nielen víťazstvo, ale predovšetkým, že sa udialo spôsobom, o ktorom sme mnohí pochybovali, či môže fungovať, že sa dá ísť do politického zápasu s vlastným názorom, že sa dá nepodľahnúť populizmu, že sa dá hovoriť pravdu, že sa dá zaujať a získať dôveru aj bez agresívneho slovníka a bez podpásových osobných útokov," uviedla. 

Zuzane Čaputovej prišiel zagratulovať prezident Andrej Kiska, ktorého vystrieda v paláci. Priniesol jej kyticu kvetov. "Opäť nám mnoho krajín závidí, že sme si zvolili prezidentku, ktorá symbolizuje hodnoty ako slušnosť" vyhlásil Kiska. Slovensko sa podľa jeho slov nachádza v morálnej kríze a potrebuje prezidentku ako je Zuzana Čaputová. "Prezidentku, ktorá povedala, že sa postaví zlu, ktorá povedala, že spravodlivosť je to, čo potrebujeme," doplnil s tým, že je potrebné vrátiť dôveru ľudí v štát.

Šefčovič poslal víťazke kyticu

Maroš Šefčovič mal centrálu v Hoteli Devín. Zástupcovia tlače boli v samostatnej miestnosti a ľudia  blízki Šefčovičovi zas na poschodí. Medzi jeho hosťami bol napríklad Ivan Gašparovič či Peter Kažimír. 

FOTOGALÉRIA:

​Keď boli výsledky jasné, predstúpil pred verejnosť opäť, zagratuloval víťazke a poslal jej kyticu. "Myslím si, že prvá žena, ktorá sa stane hlavou štátu, si ju zaslúži," vyhlásil. K zvoleniu za prezidentku Šefčovič podľa svojich slov Čaputovej zagratuloval aj telefonicky. "Povedal som jej, že od dnešného večera má pred sebou veľkú zodpovednosť, pretože sa stáva hlavou štátu. Zdôraznil som aj to, že sme mali, samozrejme, veľmi živú prezidentskú kampaň, ale pred Slovenskom stoja časy, ktoré si budú vyžadovať, aby Slovensko bolo zjednotené," opísal Šefčovič. Jeho príhovor si môžete pozrieť v nasledujúcom videu.

Vyjadrenie Maroša Šefčoviča k výsledkom volieb:

Vyjadrenie Maroša Šefčoviča po príchode do volebnej centrály:

(ms, tasr)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie články