Klzisko aj tribúna pôjdu z námestia preč čo najskôr

30.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Nielen Bratislavčania milujúci toto mesto, ale aj jeho návštevníci krútia hlavou nad objektmi, ktoré kazia výzor staromestskej promenády na Hviezdoslavovom námestí.

Ešte v predvianočnom čase verejnosť tolerovala stánky vianočného trhu, ale trvalé umiestenie klziska a ošarpanej tribúny na najpríťažlivejšom námestí mesta stále dráždi. Čitateľ, ktorý si neželá byť menovaný, sa pýta, či sa nový starosta „...ktorého poznám ako ochranára a dobrého architekta”, môže zmieriť s umelohmotným klziskom a igelitovo-železnou opachou pred Hviezdoslavovou sochou. Pražania aj Budapešťania by sa podľa nášho čitateľa vzbúrili, keby niečo podobné stálo pred svätým Václavom či sochou Petöffiho.“ Poukazuje tiež na to, že za obecné peniaze si tu dlhodobo robí reklamu istá súkromná poisťovňa.

Adresovali sme túto otázku novému starostovi Andrejovi Petrekovi. Prostredníctvom svojho hovorcu nám odpovedal, že sa s názorom čitateľa jednoznačne stotožňuje. „Tak ako bol avizovaný koniec sezóny začiatkom marca,“ uvádza šéf komunikačného odboru miestneho  úradu Stanislav Jurikovič, “bude premiestnené aj zariadenie na kultúrne podujatia aj syntetická korčuliarska plocha.“ Viac sa na námestí podľa starostu neobjavia.

V utorok na zasadnutí staromestského miestneho zastupiteľstva došlo k posunu, keď starosta A. Petrek v odpovedi na interpeláciu jedného z poslancov prisľúbil, že mestská časť nebude s odstránením klziska a kopulovitej tribúny čakať do začiatku marca, ale odstráni ich čo najskôr. Problémom je dočasné uskladnenie klziska predtým, ako bude trvalo umiestnené na školskom dvore niektorej zo staromestských základných škôl. Problém by totiž mestská časť mohla vyriešiť spoločne so samosprávou hlavného mesta, ktorá priestory na krátkodobé umiestnenie klziska.

Rovnako by podľa vyjadrenia staromestského starostu A. Petreka malo byť z Hviezdoslavovho námestia odstránené aj zelené pôdium pod tzv. Hudobným pavilónom, ktoré nie je dlhodobo využívané a obmedzujú chôdzu po promenáde.

Okrem toho budú staromestskí poslanci v marci schvaľovať novelu nariadenia o pešej zóne, ktorá má okrem iného rozšíriť pešiu zónu aj o Župné námestie a zakázať na celom korze umiestňovanie mobilnej reklamy.

(gub)

Páčil sa vám článok?