Krvavá dráma v Dúbravke: Muž strieľal do ľudí na ulici, súboj s políciou neprežil

28.9.2023
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

V bratislavskej Dúbravke sa počas noci zo stredy na štvrtok pri OC Saratov odohrala krvavá dráma, pri ktorej išlo náhodným okoloidúcim i privolaným policajtom o život.

Ako informoval portál noviny.sk, obyvateľov sídliska v noci prebudil výbuch aj streľba. Z okna bytovky totiž začal 31-ročný muž náhodne strieľať na ľudí kráčajúcich po ulici. "Po príchode policajtov začal muž útočiť aj na nich. Pri útoku došlo k zraneniu troch civilistov a jedného policajta," uviedli noviny.sk. 

Podľa svedka, ako uviedol portál, muž začal po jednej ráno najprv strieľať na chodcov z okna.

Zdroj: ms

Polícia miesto krvavého incidentu opáskovala, prebieha tu vyšetrovatenie.

"Potom vyšiel pred bytovku a streľba pokračovala. Na krátky čas streľbu prerušil, vbehol naspäť do bytu a po pár sekundách sa z bytu ozval výbuch. Na ceste z bytu vybehol na policajtov s nožom. A tí ho smrteľne zranili na medziposchodí. Muž mal vykrikovať, že ich pozabíja. Zranil troch civilistov a jedného policajta. Zranených ľudí susedia rýchlo z ulice ukryli a poskytli im prvú pomoc. Civilisti mali prestrelené ruky, jeden nohu," uviedli noviny.sk. 

Zdroj: ms

Policajti na mieste incidentu.

Podľa informácií Bratislavských novín došlo k incidentu nasledovne: Muž sa dlhodobo venoval výrobe pyrotechniky, ktorú z dlhej chvíle v uliciach odpaľoval. V noci však u neho v byte došlo k výbuchu a od pyrotechniky sa zapálila sedačka. Urýchlene ju vyhodil z okna. Prekvapení ludia na ulici však začali na neho kričať, "čo stvára". To ho zrejme rozzúrilo a spustil paľbu zo strelnej zbrane. Keď na miesto dorazila polícia, bol už ozbrojený "iba" dvoma nožmi. Neváhal však a jedného z policajtov dopichal, druhý ho následne zastrelil.

K udalosti sa vyjadrila i polícia. "Policajti Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave preverovali dnes krátko pred 01.00 h okolnosti incidentu streľby, ku ktorému došlo na Fedákovej ulici v mestskej časti Dúbravka," informoval nás policajný hovorca Michal Szeiff. 

VIDEO: Hasiči ráno na miestezmývali zo schodov krv.

Na mieste sa ráno nachádzalo množstvo policajtov vrátane vyšetrovateľov a technikov. Celé okolie incidentu je opáskované. Prišli i hasiči, ktorí postupne zmývajú z chodníkov krv.

Zdroj: ms

Zvyšky krvi na schodoch.

Útočník mal čistý register trestov. Polícia s ním v minulosti riešila iba priestupok v súvislosti s používaním pyrotechniky. Streľbu považujú policajti zatiaľ za skratové konanie. Informoval o tom vo štvrtok policajný prezident Štefan Hamran. Nájdené legálne držané zbrane podľa neho patrili otcovi útočníka.

"My sme túto osobu nikdy ani len nevyšetrovali," povedal Hamran. Potvrdil však, že polícia v oblasti streľby evidovala za kalendárny rok deväť nahlásení použitia zábavnej pyrotechniky. "Až na jeden prípad nám nikdy neoznačili ani žiadnu osobu, ani žiadny konkrétny byt," spresnil. Byt začali preverovať, nikto z neho s políciou nekomunikoval. Podozrivý z priestupku nereagoval ani na predvolanie polície. Nekomunikovali ani jeho rodičia, ktorí s ním žili v jednej domácnosti. Podľa Hamrana mala s ním ťažkosti komunikovať aj správkyňa domu.

FOTOGALÉRIA:

Päť legálne držaných strelných zbraní, ktoré zaevidovala polícia, bolo písaných na otca útočníka. Výbušné predmety podľa Hamrana zatiaľ nenašli. "Narazili sme len na zábavnú pyrotechniku, ktorej držba ani používanie nie je trestné," skonštatoval. Ako dodal, nedalo sa na základe používania zábavnej pyrotechniky predpokladať, že muž začne strieľať z okna na ľudí.

Šéf polície ocenil rýchly zásah policajtov. Vyzdvihol aj reakciu príslušníka, ktorý strieľal. Ide podľa neho o začínajúceho "dvaapolmesačného" policajta. V súčasnosti podľa neho prebieha prehliadka miesta činu a zaisťujú sa dôkazy.

Zdroj: ms

K streľbe došlo na Fedákovej ulici.

Dvaja zranení po nočnej streľbe zostali po operácii hospitalizovaní v Univerzitnej nemocnici Bratislava, tretieho po ošetrení prepustili domov. Uviedla to hovorkyňa nemocnice Eva Kliská.

"Jeden pacient s priestrelom ruky utrpel stredne ťažké zranenie, bol ošetrený a prepustený do domácej liečby, jeho stav si nevyžadoval hospitalizáciu. Ďalší dvaja pacienti utrpeli ťažšie zranenia, obaja sa museli podrobiť operačnému zákroku," priblížila Kliská.

Obaja sú podľa jej slov mimo ohrozenia života a pod stálym dohľadom zdravotníkov na jednotke intenzívnej starostlivosti. "Utrpeli strelné poranenie ramena a lakťu, jeden z týchto pacientov mal okrem strelných rán aj rezné rany v oblasti krku, ktoré mu spôsobil útočník," spresnila.

Jeden zo zranených sa nachádza v Nemocnici Bory. "Stav pacienta je stabilizovaný," uviedla PR špecialistka siete nemocníc Svet zdravia Bianka Krejčíová.

Ako neskôr informoval Szeiff, policajný vyšetrovateľ začal  trestné stíhanie vo veci zločinu útoku na verejného činiteľa, zločinu ublíženia na zdraví, zločinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami a zločinu všeobecného ohrozenia. Polícia začala trestné stíhanie aj vo veci trestného činu zabitia, a to v súvislosti so služobným zákrokom, pri ktorom došlo k usmrteniu páchateľa.

Na miesto tragického incidentu dorazil i starosta Dúbravky Martin Zaťovič. "K celej udalosti sa mi ťažko vyjadruje. Je mi veľmi ľúto, čo sa stalo. Je mi ľúto všetkých zranených nevinných občanov a ich rodín. Všetkým zraneným želám skoré uzdravenie a ich čo najrýchlejší návrat do každodenného života. Ďakujem aj všetkým občanom, ktorí pomáhali zraneným. Ich odvaha a nezištnosť pri pomoci si zaslúžia veľký obdiv. Takisto ďakujem aj polícií za rýchly zásah. Aj vďaka nim nemala táto udalosť dlhšie trvanie a ešte horšie následky. Zranenému príslušnikovi polície prajem skoré uzdravenie. Verím, že takáto udalosť sa už nebude opakovať a Dúbravka bude bezpečným domovom pre všetkých," uviedol starosta na sociálnej sieti.

Správu budeme aktualizovať. 

(ms, tasr)

Páčil sa vám článok?