Stanú sa pánmi ulíc majitelia bojových psov?

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Viem, že nemožno všetkých majiteľov psov hádzať do jedného vreca, faktom však ostáva, že mnohí sú bezohľadní a arogantní. Celkom určite takáto charakteristika platí v prípade, o ktorom vám píšem.

Pred niekoľkými dňami som sa na ulici stretol s majiteľom psa, a to nie nejakého neškodného ratlíka, ale rovno - pitbula. Samozrejme, košík nemal, mojím jediným šťastím bolo, že ho jeho pán viedol na vôdzke. Keď som totiž prechádzal okolo, pes urobil prudký pohyb smerom ku mne, takže som bol nútený rýchlo zmeniť smer chôdze a ustúpiť. Na otázku, či sa bojím, som odpovedal, že pitbulov áno, na čo mi muž odporúčal, aby som teda nevychádzal na ulicu (!).

Musím povedať, že táto nehorázna arogancia mi doslova vyrazila dych a nezmohol som sa ani na jedno slovo. Iba v hlave mi vírili nevyslovené otázky: nestačí, že nás majitelia psov terorizujú tým, že sa ani neunúvajú na verejných priestranstvách odpratať trus po svojich miláčikoch, takže v meste sa povaľujú psie exkrementy doslova všade? Budú nás ešte aj ohrozovať nebezpečnými beštiami, ktorých chov je - nota bene - v niektorých krajinách zakázaný?

Psy bojových plemien už zabili viac ľudí, a to aj u nás. Nenastal čas na to, aby sa aj naši zákonodarcovia zamysleli a porozmýšľali, ako zariadiť, aby bol chov takýchto psov zakázaný aj na Slovensku a ich držba bola nelegálna rovnako ako nelegálne držanie strelnej zbrane? Alebo sa občania sami majú vyzbrojiť „devinami“, aby mali - keď sa odvážia vyjsť na ulicu - proti psom bojových plemien a ich agresívnym majiteľom aspoň nejakú šancu?

Peter Verner, Ružinov
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?