Aj za útok psa môžete dostať pokutu. Mestskáči riešili 20 priestupkov

5.6.2023

Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa

Páčil sa vám článok?

Aj vychovaný a socializovaný pes môže ublížiť, a to ako inému psovi, tak aj človeku. Pripomína to bratislavská mestská polícia (MsP), ktorá apeluje na majiteľov psov, aby nezabúdali na svoje zákonné povinnosti ani pri vychádzke s nimi. Za nerešpektovanie pravidiel hrozí pokuta. Pre TASR to uviedla hovorkyňa bratislavskej mestskej polície Barbora Krajčovičová.

"Od začiatku tohto roka sme riešili celkom 20 prípadov útoku psa. V troch prípadoch išlo o útok psa na človeka a v 17 prípadoch o útok psa na iného psa alebo zviera," skonštatovala Krajčovičová.

Podľa nej sa nedá v tomto smere označiť ani jednu z lokalít v hlavnom meste za "vyslovene problémovú alebo najvyťaženejšiu". Šanca útoku psa sa zvyšuje na verejných priestranstvách s väčšou koncentráciou psičkárov, avšak k útoku môže dôjsť "kedykoľvek a kdekoľvek". A to najmä v prípade, ak majiteľ nemá psa dostatočne pod kontrolou.
V zmysle zákona môže viesť psa iba osoba, ktorá je fyzicky aj psychicky spôsobilá a schopná ho ovládať v každej situácii. Zároveň je povinná predchádzať tomu, aby pes útočil alebo iným spôsobom ohrozoval človeka či iné zvieratá. Rovnako tak musí vedieť zabrániť škodám na majetku, prírode a životnom prostredí. "Práve skutočnosť, že sa majitelia psov dostatočne nevenovali vodeniu psov, prípadne ich nedokázali dostatočne ovládať, bola najčastejším dôvodom toho, že pes niekoho napadol," poznamenala Krajčovičová.

Podľa polície nemusí ísť ani o úmyselný útok. Stať sa môže napríklad to, že pes uvoľnený z vôdzky môže udrieť či zvaliť na zem človeka. Obzvlášť jednoduché to je najmä v prípade dieťaťa. Nebezpečnými sú tiež kolízie so športovcami, bežcami či cyklistami. K nešťastiu môže dôjsť aj v prípade, keď pes vbehne pod kolesá auta. Zabúdať netreba ani na to, že niektorí ľudia pociťujú pre zlú skúsenosť strach či úzkosť v blízkosti psa. Psičkárov preto polícia vyzýva, aby im nespôsobovali ďalší stres.

Povinnosti, ktoré musia psičkári dodržiavať, vyplývajú zo zákona, ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov, ale aj z príslušných všeobecne záväzných nariadení jednotlivých mestských častí. Za ich nerešpektovanie je možné riešiť priestupcu v blokovom konaní do výšky 33 eur. V prípade útoku psa môže mestská polícia udeliť v správnom konaní sankciu do výšky 165 eur.
V roku 2022 evidovala mestská polícia od januára do júna 21 prípadov útoku psa. V desiatich prípadoch išlo o útok psa na človeka.

​(tasr)

Páčil sa vám článok?