Vandalizmus je stále veľkým problémom

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Jedným z problémov Bratislavy je vandalizmus, o ktorom sa z neznámych príčin mlčí na všetkých úrovniach. Pričom spôsobuje miliónové škody.

Vysvetľujem si to iba tým, že väčšina kompetentných chodí autami, nie vlakom či MHD. Doprava sa síce zdražuje, ale aj pekné, nové či natreté vozne ostávajú napospas vandalom. Neviem, či šoféri MHD sú za svoje počmárané vozidlo zodpovední.

Napr. v Brne sa s týmto problémom vedia úspešne vyrovnať. Ako to robia? Prečo to u nás nikoho nezaujíma? To už nehovorím o stave zastávok MHD. Všetko sa platí z našich peňazí. Myslím, že tu sa neoplatí šetriť na mestskej polícii.

Ďalší príklad: vlaková stanica Bratislava Vinohrady. Drahé mramorové steny sú už počmárané, aj tu sa zrejme šetrí na personále, pretože, či ráno, či večer, nevidno tam jedného zriadenca železnice. Ešte väčšia skaza nás ohromí v neďalekej stanici Bratislava predmestie. V meste, na stenách budov, v podchodoch. To nemá nič spoločné s demokratickým postojom k náladám malej skupiny mládeže.

Veď tu nejde o stovky či tisíce ničiteľov, s ktorými by si polícia nevedela rady, ale iba o skupinky desiatok ľudí. Veľmi vás prosím, aby ste túto situácia zmapovali, zverejnili a rozpútali o nej diskusiu s kompetentnými osobami.

Miroslava Mičunková, Rača
LIST ČITATEĽA

~ ~ ~
Okrem dopravnej situácie sa v našom hlavnom meste zhoršuje aj bezpečnosť a poriadok na uliciach, na zástavkách MHD, v okolí Hlavnej stanice a napokon aj v samotných dopravných prostriedkoch. Na uliciach vidíme čoraz viac bezdomovcov, podobné živly (hluční, špinaví, agresívni ľudia) sa objavujú aj v okolí Hlavnej stanice (mimochodom, jej okolie vyzerá otrasne).

Čo je najhoršie, musíte sa obávať aj o bezpečnosť a zdravie svojich blízkych na zastávkach a v samotných prostriedkoch MHD. Prípady, ktoré sa stali mojim známym za posledný týždeň: obťažovanie na zástavke, bitka v nočnom spoji a poškodenie dopravného prostriedku, hlučné a agresívne správanie opitého bezdomovca v električke. Zapáchajúci a špinaví cestujúci sú bežným zjavom, okrem svojho vzhľadu obťažujú často aj agresivitou.

Môžete ako novinári zaoberajúci sa Bratislavou tlmočiť kompetentným nasledujúce otázky? Dokedy bude tento trend pokračovať? Čo robia ľudia zodpovední za poriadok v meste, ktorí sú platení z našich daní? Kedy sa urobí náprava? Kto už konečne urobí v meste poriadok?

Rastislav Turanský, Bratislava
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?