Žilinka na základe paragrafu 363 zrušil obvinenie voči poslancovi Martinovi Borguľovi

20.1.2023
0
Martin Borguľa

Zdroj: Archív M. B.

Páčil sa vám článok?

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka zrušil rozhodnutie vyšetrovateľa o vznesení obvinenia voči poslancovi Národnej rady SR a bývalému komunálnemu politikovi v Starom Meste Martinovi Borguľovi (na foto) pre podplácanie i rozhodnutie špeciálneho prokurátora o zamietnutí sťažnosti obvineného voči uzneseniu obvinenia. Dôvodom je podľa šéfa prokuratúry nesplnenie podmienok na vznesenie obvinenia.

"Skutok, ktorý je uvedený v uznesení obvinenia, neobsahuje fakty, ktoré zamedzia zameniteľnosti skutku, opis skutku a trestné stíhanie sa neopieralo o náležité zistenia skutkového stavu v nevyhnutnej miere potrebnej na vznesenie obvinenia," uviedol Žilinka.

Podľa jeho slov neboli vôbec verifikované okolnosti, ktoré sa týkali dôvodov, pre ktoré došlo k obvineniu. Žilinka tak konštatoval nenaplnenie objektívnej stránky trestného činu podplácania. "A teda skutok, ku ktorému došlo, nie je možné kvalifikovať ako trestný čin podplácania," dodal.

Upozornil zároveň na povrchnosť orgánov činných v trestnom konaní v prípravnom konaní, dokumentoval to na nesprávnom označení spoločnosti vystupujúcej v kauze. Rozhodnutie bude v anonymizovanej podobe zverejnené na webe Generálnej prokuratúry (GP) SR.

Poslanec Národnej rady SR Martin Borguľa bol na jar 2022 obvinený z podplácania, ako jeden zo skupiny osôb. Voči vzneseniu obvinenia podal sťažnosť, špeciálny prokurátor Daniel Lipšic ju však zamietol. Poslanec sa bránil tým, že v celej kauze vystupoval ako poškodený a čelil vydieraniu.

(TASR)

Páčil sa vám článok?