Pre zvýšenie bezpečnosti rekreantov bude na dunajskej hrádzi platiť nový režim

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Dunajská hrádza, ktorá je prakticky jediným miestom v okolí Bratislavy, kde sa dá korčuľovať a bicyklovať, a ktorá je na mapách uvedená ako medzinárodná cyklistická cesta, bola tento víkend pre cyklistov na trase od Čunova do Gabčíkova uzavretá.

V praxi to vyzeralo tak, že na hrádzi pri Danubiane stálo auto so strážnou službou, ktorá ľudí ďalej nepúšťala. Na otázku prečo, odpovedali - máme to tak nariadené. Pritom stačilo odviesť sa po ďalší nájazd a tam na hrádzu opäť vstúpiť. Ak prišli ľudia autom, tak sa jednoducho odviezli ďalej a korčuľovali smerom od Čunova.

Ak to boli cyklisti idúci od Bratislavy, museli zísť na štátnu cestu (ktorá bola cez víkend mimoriadne frekventovaná, vozili sa tam aj tlupy motorkárov - rozhodne nie predpísanou rýchlosťou) a pri najbližšom nájazde vyši opäť na hrádzu. Pre rodiny s deťmi to bola malá adrenalínová skúška, ktorú si tí miernejší cestou späť zopakovali a tí drzejší sa jednoducho previezli okolo strážnej služby.

Musím podotknúť, že pracovníci strážnej služby boli mimoriadne nepríjemní a arogantní až po vyhrážky typu nasadíme vám želiezka a zmiznite. Rada by som vedela, kto vydal toto nariadenie a prečo, lebo na tieto otázky nám pracovníci strážnej služby neodpovedali. Som toho názoru, že ak je niečo vedené ako cyklistická cesta, tak by tam mali mať cyklisti prístup.

Ak je dané opatrenie vydané v súvislosti s irackou krízou, tak je na pováženie prečo až teraz a nie aj minulý týždeň.

Budem vám veľmi vďačná, ak sa danej téme budete na stránkach vašich novín venovať, pretože si myslím, že je to téma, ktorá zaujíma dosť ľudí a prísť o jednu z mála rekreačných oblastí len pre nejaké nelogické nariadenie „zhora“ by bolo pre Bratislavu škoda.

Zuzana Sečová, Bratislava
LIST ČITATEĽA

~ ~ ~
Do uzávierky tohto čísla novín sa nám nepodarilo zistiť, čo bolo dôvodom víkendového uzatvorenia hrádze. Dozvedeli sme sa, že na hrádzi boli urobené viaceré opatrenia, ktoré majú zvýšiť bezpečnosť cyklistov, korčuliarov, ale aj chodcov na dunajskej hrádzi. Vyžiadali si to čoraz častejšie kolízie, v dvoch prípadoch dokonca končiace sa smrťou, ku ktorým dochádzalo najmä počas letných víkendov, keď sa na hrádzi bicyklovali a korčuľovali stovky Bratislavčanov. O zmenách a novom režime na hrádzi bude správca cyklotrasy - bratislavská Správa telovýchovných a rekreačných zariadení - v najbližších dňoch informovať. Preto sa k tejto téme vrátime v najbližšom vydaní.

Redakcia

Páčil sa vám článok?