Na chodníkoch zavadzajú pohodené kolobežky, no polícia ich vodičov potrestať nemôže

10.9.2022

Zdroj: FB Karlova Ves

Páčil sa vám článok?

Novelizovaný zákon o prevádzke vozidiel v cestnej premávke poslal elektrické kolobežky na vozovku. No reálne ich z chodníkov nevytesnil. Popri problémoch s rýchlou jazdou medzi chodcami, pretrváva medzi kolobežkármi ľahkovážnosť pri parkovaní zdieľaných kolobežiek. Na problematiku poukazuje na sociálnej sieti mestská časť - Karlova Ves.

S popularitou zdieľaných kolobežiek sa bratislavské ulice pasujú s ďalším fenoménom. Zaparkované zelené kolobežky lemujú chodníky, čakajúc na svoje využitie. Na tom by nebolo nič zlé. No v mnohých prípadoch zavadzajú pri prechádzaní peších. Zaparkované sú pred lavičkami, ktoré potom nie je možné využiť, alebo sú nezmyselne pohodené v trávniku. 

Prvotná myšlienka, že bezohľadné parkovanie kolobežiek by mala pokutovať polícia, je mierne zavádzajúca. Polícia totiž nemá právomoc na udeľovanie pokút za nesprávne zaparkované kolobežky alebo bicykle. Môže ich vodičov potrestať iba za jazdu na elektrickej kolobežke po chodníku (bežné kolobežky naopak po chodníku jazdiť musia a nepatria na cestu). Kráčať s elektrickou kolobežkou či bicyklom pi chodníku je úplne v poriadku. Lajdáckosť užívateľov zdieľaných kolobežiek rieši samotný prevádzkovateľ, ktorý však nechce pôsobiť zbytočne represívne. 

„Ak príde nejaká sťažnosť na konkrétnu kolobežku, vieme ju promptne priradiť k danej fotografii a ku konkrétnemu používateľovi. Ak by sa situácia s nesprávnym parkovaním opakovala, vieme daný užívateľský účet aj zablokovať. U najviac ´neporiadnych´ používateľov vieme aplikovať aj pokutu až do výšky 30 eur, doposiaľ sme sa však snažili situáciu riešiť bez finančných pokút,“ povedala Lucie Krahulcová, manažérka pre mikromobilitu Bolt. 

Najväčší prevádzkovateľ zdieľaných kolobežiek v Bratislave si tento problém uvedomuje. Používateľov aplikácie navádza k tomu, aby po ukončení jazdy zaparkovali kolobežku správnym spôsobom. „Pred koncom jazdy musí používateľ kolobežku aj vyfotiť. Odporúčame využívať na parkovanie predurčené parkovacie zóny alebo dostupné stojany na bicykle. Kolobežka by mala ostať prístupná pre ostatných cestujúcich, ideálne odstavená na rovnom povrchu a tak, aby nikomu nestála v ceste. Určite teda nie pred únikovými vchodmi, na zastávkach MHD, ani na súkromných pozemkoch,“ pokračovala Lucie Krahulcová. 

Prevádzkovateľ zdieľaných kolobežiek umožňuje ukončiť jazdu iba kolobežkám, ktoré používatelia zaparkovali správne. Ako je teda možné, že pohodené kolobežky sú už dlhé mesiace tŕňom v oku chodcov? „V prípade poskytovateľov zdieľanej mobility, či už ide o kolobežky alebo bicykle, nie je možné zaručiť, že stroje sú vždy dokonale zaparkované. Vandali ich môžu ľahko poškodiť, odhodiť alebo premiestniť. Vo všetkých mestách, v ktorých pôsobíme, však intenzívne spolupracujeme s políciou, aby sme tento druh kriminality úplne zredukovali,“ zakončila Lucie Krahulcová.

V Karlovej Vsi je takisto viacero stanovíšť, kde sú zdieľané kolobežky hromadne k dispozícii. Napríklad na Nám. sv. Františka, Kresánkovej alebo Pribišovej ul. sa v niektorých dňoch objavilo na mieste aj 20 kolobežiek. Mesto chce v spolupráci s prevádzkovateľmi tejto služby redukovať počet zaparkovaných kolobežiek na 10 kusov, čím by sa predišlo k nadmernému blokovaniu chodníkov alebo iného verejného priestoru. 

Foto: Príklad nevhodne a nezodpovedne zaparkovaných kolobežiek sme zaznamenali pri križovatke Karloveskej a Pustej ul.

Deň hasičov láka na ukážky techniky i zásahov, chýbať nebude sprievodný program

Ukážky hasičskej techniky, zásahu pri dopravnej nehode či predstavenie práce leteckých záchranárov čakajú návštevníkov sobotného Dňa hasičov. Podujatie sa koná v areáli bratislavského výstaviska Incheba. V rámci sprievodného programu sa predstaví Hudba Ministerstva vnútra (MV) SR či skupina Desmod. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Katarína Križanová.

​(ivk)

Páčil sa vám článok?