Urobia policajti v pešej zóne konečne poriadok?

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Na stránkach našich novín sme vlani viackrát kriticky poukázali na situáciu v pešej zóne v historickom centre mesta, kam si vodiči áut zvykli vchádzať, kedy sa im zachce a parkovať na najnemysliteľnejších miestach.

Oprávnenia na vjazd do pešej zóny vydávala a aj vydáva mestská časť Bratislava - Staré Mesto. Tá už prijala niektoré opatrenia, ktoré mali svojvôľu vodičov eliminovať. Na vstupoch do pešej zóny pribudli vysúvateľné, diaľkovo ovládané stĺpiky, mestská polícia začala vo zvýšenej miere zle zaparkovaným vozidlám zakladať „papuče“.

Problém s odťahovaním nesprávne zaparkovaných áut naďalej pretrváva - tzv. Malchárkova novela zákona o premávke na pozemných komunikáciách, ktorá možnosť odťahovania skomplikovala, stále platí.

Od začiatku tohto roka mestská časť prijala niektoré nové opatrenia, prostredníctvom ktorých sa snaží urobiť poriadok v pešej zóne. Oprávnenia na vjazd do pešej zóny bez uvedenia evidenčného čísla vozidla, ktoré boli v minulosti najviac zneužívané, sa už nevydávajú.

Ďalšia zmena spočíva v tom, že sa osobitne vydávajú povolenia na vjazd cez Hviezdoslavovo námestie a osobitne na vjazd cez Františkánsku ulicu. Účelom tohto opatrenia je, aby sa vozidlá nepohybovali svojvoľne po celej pešej zóne. Na oprávnenia na vjazd mestská časť vyznačuje aj konkrétne miesto (adresu), na ktoré sa jeho držiteľ mieni dostať. Informácia na oprávnení má slúžiť najmä mestskej polícii, aby jej príslušníci mohli preveriť, či sa vozidlo na určitom mieste zdržiava oprávnene.

Iný režim vjazdu do pešej zóny platí pre podnikateľov a iný pre obyvateľov pešej zóny. Rozdiel je v tom, že právnická osoba alebo podnikateľ musí preukázať, že má sídlo v pešej zóne a má možnosť parkovania na iných plochách ako na komunikáciách v pešej zóne. Obyvateľ pešej zóny to nemusí preukazovať, ale na komunikáciách v pešej zóne nemôže parkovať bez obmedzenia. Obyvatelia pešej zóny musia preukázať, že tu majú trvalé bydlisko. Mestská polícia tu tiež bude robiť častejšie kontroly.

Tieto zmeny platia od začiatku roka. Odvtedy uplynul príliš krátky čas na to, aby sa dalo objektívne posúdiť, či sú opatrenia dostatočné. Faktom je, že ešte aj v súčasnosti si niektorí arogantní vodiči dovolia parkovať na miestach, kde nemajú čo hľadať. Opakovane sa tak deje napríklad na Františkánskom námestí. Ako nám povedal veliteľ Okresnej stanice Mestskej polície Staré Mesto Jozef Hitka, o tomto probléme vedia. „Neprejde ani deň bez toho, že by tu naši ľudia neriešili nedisciplinovaných vodičov,“ uviedol.

(ver)

Páčil sa vám článok?