Seniori stále prichádzajú o celoživotné úspory. Niektorí ich zavesili na konáre stromov

28.6.2022

Zdroj: pexels.com

Páčil sa vám článok?

Bratislavskí policajti pravidelne informujú o prípadoch trestnej činnosti, ktorú páchajú najmä na osobách vyššieho veku doposiaľ neznámi páchatelia. Tieto prípady sa vyznačujú viacerými spoločnými znakmi : dochádza k nim využitím telefonického kontaktu prostredníctvom pevnej linky, páchateľ využije dôverčivosť seniora a uvedie ho do omylu využitím rôznych vymyslených legiend, senior prichádza o svoje celoživotné úspory ich prevodom na bankový účet podvodníka alebo – vhodením finančnej hotovosti a cenností z okna.

Za posledné obdobie evidujeme na území bratislavského kraja už takmer desať skutkov, ktoré sa vyznačujú práve uvedeným spôsobom, tzn. senior cennosti a peniaze vyhodil z okna. V období posledných dňoch sme zaznamenali nasledovné skutky:
1) 87-ročnú seniorku kontaktoval telefonicky neznámy páchateľ ktorý sa predstavil „ako nadporučík Juhás“ a uviedol jej, že disponuje informáciou o tom, že ju práve teraz idú vykradnúť neznámi zlodeji. Seniorka bola najprv nedôverčivá, avšak podvodník odovzdal telefón svojej „kolegyni“, ktorá túto legendu potvrdila a zároveň seniorku uistila, že jej chcú pomôcť a preto musí zobrať všetky svoje cennosti, vložiť ich do kabelky a tú následne vyhodiť z okna. To seniorka, ktorú podvodníci uviedli do omylu a využili jej dôverčivosť aj spravila a do koženej kabelky okrem finančnej hotovosti vo výške 4.500,-€ vložila aj svoje doklady, vernostné karty, dioptrické okuliare a fotografie rodinných príslušníkov. Veci následne vyhodila z balkóna bytu na trávnik.


2) Aj v druhom prípade sa podvodník vydával za príslušníka policajného zboru, tento krát za „policajta Martinca“ a kontaktoval rovnako na pevnej linke 77-ročnú Bratislavčanku. Dôverčivú ženu presvedčil o tom, že je potrebná jej spolupráca s policajným zborom spočívajúca v tom, že vloží všetky svoje celoživotné úspory do koženej tašky, ktorú zavesí na konár na dohodnutom mieste, tašku prídu ukradnúť zlodeji a policajti ich priamo pri čine zadržia. Žena do dámskej koženej tašky vložila svoje doklady, vernostné karty, preukaz poistenca, kľúče od bytu finančnú hotovosť 4.470 ,-€ a tašku zavesila na konár v blízkosti Vlasteneckého námestia v Petržalke. Z miesta sa v zmysle inštrukcii vzdialila a zo vzdialenosti niekoľkých metrov sledovala ako kabelku vzala z konára neznáma žena, zvesila ju a utiekla. Na miesto však neprišiel ani „policajt Martinec“ ani policajti ktorí by „v rámci akcie zadržali zlodejku“.

3) Podvodníci však využívajú aj staršie „MODUS OPERANDI“ o čom sa presvedčil aj 94-ročný senior v treťom bratislavskom okrese. Toho telefonicky kontaktoval na pevnej linke podvodník, ktorý mu uviedol, že je jeho zať Dušan a potrebuje, aby mu senior požičal peniaze na kúpu vozidla zn. Volkswagen. Senior sa v zmysle inštrukcii vybral do pobočky banky, v ktorej zrealizoval bankový prevod na číslo účtu, ktoré mu uviedol podvodník. Senior previedol sumu 7.910 ,-€. Po príchode domov kontaktoval svojho skutočného zaťa a následne zistil, že sa stal obeťou podvodu.

Bratislavská krajská polícia v tejto súvislosti dôrazne apeluje na občanov, aby sa o týchto prípadoch rozprávali so svojimi príbuznými – seniormi a osobami vo vyššom veku, a vysvetlili im, že sa jedná o podvodné konanie podvodníkov a aby nevyhadzovali svoje úspory a cennosti z okna na ulicu alebo ich nechávali pred dverami do bytov.

Všetky nahlásené prípady mali niekoľko spoločných prvkov, medzi ktoré patrí:
- Obeťou je senior, osoba vyššieho veku
- Neznámy páchateľ ju kontaktuje telefonicky na pevnú linku
- Predstavuje sa ako policajt, vyšetrovateľ, nadporučík Juhás (alebo iné vymyslené meno) od „dvoch levov“
- Po nadviazaní komunikácie so seniorom/seniorkou uvedenie legendu o tom, ako sú na ceste na uvedenú adresu zlodeji, ktorí idú vykradnúť práve jej/jeho byt
- Z dôvodu, aby zabránil krádeži, inštruuje seniora aby sústredil všetky svoje cennosti, zlati, šperky a finančnú hotovosť do igelitového sáčku
- Ten má senior následne vyhodiť von oknom alebo z balkóna, pričom pod balkónom už čaká ďalší policajt ktorý sáčok zoberie a uschová v bezpečí
- Následne so seniorom preruší komunikáciu

"Cieľom týchto volaní je iba jediné, získať a vylákať od vás vaše peniaze," uvádza polícia. 

​(ivk,FB)

Páčil sa vám článok?