Podvodníci majú novú fintu: Seniori počas telefonátu vyhadzujú šperky i peniaze na ulicu

22.6.2022

Zdroj: shuttestock

Páčil sa vám článok?

Policajti v bratislavskom Starom Meste zaznamenali v posledných dňoch rapídny nárast prípadov podvodov na senioroch, pri ktorých podvodníci využívajú rovnakú fintu. Upozornil nás na to bratislavský policajný hovorca Michal Szeiff.

Všetky prípady, ktoré sa v posledných dňoch odohrali, mali niekoľko spoločných prvkov. Obeťou bol vždy senior.

Neznámy podvodník seniorovi zatelefonuje na pevnú linku a predstaví sa ako policajt, vyšetrovateľ, nadporučík Juhás (alebo iné vymyslené meno) od „Dvoch levov“. Následne seniorovi povie, že na ceste k jeho bytu sú zlodeji, ktorí ho idú vykradnúť.  Následne "policajt", aby "zabránil krádeži", inštruuje seniora, aby sústredil všetky svoje cennosti, zlato, šperky a peniaze do igelitového sáčku. Ten má senior následne vyhodiť von oknom alebo z balkóna, pričom pod balkónom už čaká ďalší policajt, ktorý sáčok zoberie a uschová v bezpečí. Keď to senior urobí, podvodník telefón zloží.

Počas júna 2022 zaznamenali policajti v Starom Meste viacero takýchto podvodov. V dvoch prípadoch došlo k dokonaniu skutku. Pri prvom utrpela 96-ročná žena škodu vo výške 8.000 eur a v ďalšom prípade 84-ročná žena škodu vo výške 2.660 eur. Obe ženy po takomto telefonáte vyhodili z okna bytu tašky s obsahom šperkov, predmetov zo žltého kovu a peniazmi.

Polícia v tejto súvislosti dôrazne apeluje na občanov, aby sa o týchto prípadoch rozprávali so svojimi príbuznými – seniormi a osobami vo vyššom veku, a vysvetlili im, že ide o podvod.

(ms)

Páčil sa vám článok?