Skutočný príbeh z Bratislavy: Vo svojom byte našla drogy, postup a správanie policajtov ju šokovali

11.5.2022
0

Zdroj: abn

Páčil sa vám článok?

Neuveriteľnú skúsenosť má za sebou naša čitateľka Katka (skutočné meno máme v redakcii), ktorá prenajala cudzím ľuďom svoj byt na Mierovej ulici v bratislavskom Ružinove. Bohužiaľ, stáva sa, že máte smolu na nájomníkov, ktorí vám odmietajú platiť či predávajú drogy. Čo však Katku šokovalo, bol postup policajtov, keď sa rozhodla situáciu riešiť.

Katka ešte v januári 2021 prenajala svoj byt manželskému páru a ich 30-ročnému synovi (mená máme v redakcii), no už v marci im musela dať výpoveď z dôvodu neplatenia nájomného. Nájomníci však z bytu jednoducho neodišli. Problém riešila i súdne, trápila sa ešte ďalší rok, to však ešte nie je to najhoršie. 

Od susedov sa totiž dozvedala, že v jej byte sa s vysokou pravdepodobnosťou predávajú drogy. Podozrivá jej bola i spotreba elektrickej energie, ktorá bola trojnásobne vyššia ako v iných bytoch. 

Hoci rodina nájomné neplatila a v byte naďalej žila, 24. januára 2022 jej už uplynula aj na rok uzatvorená zmluva na prenájom. V posledný januárový deň si chcela Katka preveriť, či podnájomníci  byt opustili, no tí v ňom naďalej žili a odmietli ju dokonca vpustiť dnu. Preto privolala policajnú hliadku.

Do svojho bytu sa nakoniec po polhodine v sprievode policajtov konečne dostala. "Najomník bol agresívny, byt bol v zlom stave a plynový kotol bol rozobratý. Pri odchode sa mi vyhrážal, že ma dá zabiť srbskou mafiou, ak sa ešte priblížim k dverám. Policajná hliadka ma však od podania trestného oznámenia odhovorila s tým, že to nemá zmysel a nič tým nedosiahnem," opísala začiatok prípadu Katka.

Zdroj: čitateľka

Toto urobili nájomníci s plynovým kotlom.

O dva dni sa jej však všetko rozležalo v hlave a podala na okresnú prokuratúru trestné oznámenie pre nebezpečné vyhrážanie sa a všeobecné ohrozovanie obyvateľov bytovky neodborným zásahom do plynového kotla. K oznámeniu priložila aj výhražné sms-ky nájomníka z minulosti.;

Nájomník však naďalej býval v byte a Katka netušila, či polícia vo veci nejako koná.  A tak sa 12. marca v prítomnosti manžela a svojho brata vybrala k bytu opäť. "Z bytu práve vyšiel mladý chalan, ktorého vonku čakalo Audi (EČV máme v redakcii) s nervóznym šoférom... Na rovinu som sa ho spýtala, čo kúpil, koľko tovaru kúpil a či vie, že je to trestná činnosť. Tento človek sa zľakol a povedal, že bude spolupracovať, ale nechce mať nič spoločné s tými nájomníkmi. A tak som o 13:46 h zavolala políciu. Poprosila som ich, aby tohoto muža preverili, priznal, že kúpil štyri gramy marihuany. Policajti ho vzali bokom, kúpený tovar mu nevzali. Mal dva sáčky marihuany, ktoré mi ukázal, no polícia ho po preverení totožnosti nechala odísť. Následne som poprosila policajtov, aby ma sprevádzali skontrolovať byt," približuje Katka. A potom sa začali diať naozaj zvláštne veci. 

Policajti ju najskôr mali vyzvať, aby im ukázala originál dokumentu, že je majiteľkou bytu a tiež aby im ukázala nájomnú zmluvu, ktorej platnosť už vypršala. "Pri sebe som mala len v počítači oskenované dokumenty a na internete dostupný výpis z katastra, avšak nástojili, aby som išla domov a doniesla originály. Nahliadnutie do katastra nechceli, že tam nie sú od toho, aby si pozerali kataster," opisuje Katka, ktorá sa teda vybrala po dokumenty do obce neďaleko Bratislavy, kde aktuálne žije. Tvrdí, že kým bola preč, policajti chceli odísť a zostali čakať na mieste až na naliehanie jej brata. "Asi o polhodinu som sa vratila aj so zmluvami, ktore nechceli ani vidieť a privítali ma komentárom, že tieto veci sa nerobia cez víkend, ale cez týždeň," dodáva naša čitateľka. 

S policajtmi sa vybrala do bytu, nájomník ju však nechcel vpustiť, dnu sa dostala až za pomoci mužov zákona, ktorí zapriečili dvere. "Pri kontrole bytu som našla náhodne päť umelohmotných boxov od zmrzliny, v ktorých bola marihuana.  Nájomníčka už bola na ceste vyhodit deku, do ktorej boxy zabalili,  von z balkóna, keď som ju prichytila. Ďalej som našla päť sáčkov neidentifikovaného hnedého prášku. Potom ešte jeden sáčok marihuany, ktorý som dala policajtovi, ale kým ho nechal na stole, nájomník ho kdesi schoval. V chladničke som zas našla 20 kusov Testosherone Enanthate a 15 kusov Trenbolone enanthate, čo sú veľmi silné syntetické anaboliká. V kúpeľni bola plná zásuvka nepoužitých striekačiek," vymenúva Katarína.

Zdroj: čitateľka

Deka, v ktorej boli zabalené zmrzlinové boxy s marihuanou.

Policajti, keď videli, čo sa deje, privolali kolegov z kriminálky. Nájomník podľa spomienok Kataríny po celý čas s kýmsi telefonoval. Kriminalisti po krátkej návšteve byt opustili s tým, že sa bude robiť jeho prehliadka, no potrebujú nejaké tri hodiny na vybavenie potrebných povolení a psa.

Zdroj: čitateľka

So steroidmi ​Trenbolone enanthate, ktoré našla v chladničke, sa obchoduje na čiernom trhu.

"Po troch hodinách prišli dvaja policajti, ktorí sa najprv pohádali s hliadkou, že prečo ich nevolali skôr, hliadka bola nahnevaná, že im skončila šichta," opisuje komunikáciu policajtov Katka. Potom nastala ďalšia zaujímavá situácia . Byt bolo potrebné zapečatiť, no podľa slov Kataríny v Bratislave sa žiadna pečať nenachádzala, a tak sa čakalo, kým ju niekto privezie z iného okresu.  Na pokyn jedného z policajtov však mali cestu kolegov vezúcich  pečať zrušiť.

Zdroj: čitateľka

V byte našla aj sáčky s hnedým práškom.

Následne sa podľa Katky v spálni policajti s nájomníkom dohodli, že si odvezú jeden sáčok s hnedým práškom a dva boxy marihuany. O tej nájomník tvrdil, že ju užíva zo zdravotných dôvodov.

"Potom zobrali nájomníkov na výsluch, byt s množstvom nájdeného materiálu zostal nezapečatený a mne povedali, že im mám od neho odovzdať kľúče. Tie že mi vrátia po výpovedi, na ktorú ma zavolajú v priebehu týždňa... " približuje Katka.

Policajti však čoskoro nájomníkov prepustili. "Na druhý deň v nedeľu 13.3.2022 sa táto rodina vratila do bytu na Mierovej, kde bol všetok materiál... Takto sa zmarili všetky dôkazy. Ja som ostala bez kľúčov od vlastného bytu a akéhokoľvek kontaktu zo strany polície. Sused, čo vlastní byt nado mnou, mi neskôr hovoril, že vo vodovodnej šachte u seba strašne cíti zápach marihuany," uzatvára Katka.

Dnes už nájomníci, ktorých dlh sa vyšplhal na 15.000 eur, v byte nie sú, po spomínaných udalostiach sa vysťahovali a prenajali si iný byt. Katka priznáva, že bolo i jej chybou, že si ich vopred nepreverila, keďže sa dá dohľadať, že sú dlžníkmi v zdravotnej poisťovni.

Ďalšie skutočnosti, ktoré Katku prekvapili, sa dozvedela v apríli, keď si ju policajti predvolali na výsluch. 
"Tam som sa dozvedela, že v záznamoch od polície chýbajú údaje o zákazníkovi, ktorý si marihuanu 12.3.2022 zakúpil a priznal to priamo pred nami aj polícii.  Vraj ho hliadka neidentifikovala a pri výpovedi žiadali odo mňa jeho popis. Taktiež v záznamoch chýbali informácie o tom, že sme museli odovzdať aj nahradné kľúče od bytu, ktoré sa v spise nespomínajú a boli zrejme odovzdané podvodníkom a to hneď po ich výpovedi ešte toho 12.3.2022, keďže sa vrátili bývať naspäť do bytu plného "zaujimavého" materiálu," konštatuje Katka.

O reakciu k týmto informáciám sme požiadali i políciu. "V súvislosti s vami uvedenými prípadmi sú vedené na útvaroch v pôsobnosti Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave trestné stíhania vo veci trestného činu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok a trestného činu nebezpečného vyhrážania sa, pričom z veci trestného činu nebezpečného vyhrážania sa vyplynuli ďalšie dva skutky. V prípade trestného stíhania vo veci trestného činu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok v súčasnosti prebiehajú znalecké skúmania a po ich ukončení bude vyšetrovateľom Okresného riaditeľstva PZ Bratislava II v danej veci rozhodnuté. Odbor kontroly a sťažností Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave neeviduje žiadnu vec v súvislosti s adresou Mierová ..., Bratislava. Nakoľko okolnosti uvedených prípadov sú v štádiu vyšetrovania, nie je možné poskytnúť bližšie informácie," reagovala na naše otázky bratislavská policajná hovorkyňa Jana Šimunková.

Faktom je, že Katka oficiálnu sťažnosť na postup polície nepodala. Nevidí dôvod, aby si ešte navyše komplikovala život a zaťažovala sa ďalšími problémami, keďže sa stará o malé deti a vlastných starostí má naozaj dosť.

Podľa najnovších informácií polícia v tomto prípade naďalej vedie aj trestné stíhanie vo veci podvodu (najomník dopredu zrejme vedel, že nebude platiť), pokiaľ ide o nebezpečné vyhrážanie sa, prípad odstúpili na okresný úrad ako priestupok. Ako sme zistili, problémový najomník bol už v minulosti trikrát právoplatne odsúdený za podvod. 

Prípad budeme naďalej sledovať.

(ms)

Páčil sa vám článok?