Minister vnútra Mikulec o dopravných nehodách: Určite by sa počet tých tragických dal ešte znížiť!

21.11.2021

Zdroj: koláž abn - FB Roman Mikulec - minister vnútra

Páčil sa vám článok?

Aj keď počty dopravných nehôd a ich obetí už roky klesajú, stále sa možno spoločne podieľať na zlepšení. Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) to uviedol na sociálnej sieti pri príležitosti nedeľného Svetového dňa pamiatky obetí dopravných nehôd. Mnohým tragédiám sa podľa neho dalo predísť.

"Kontroly používania bezpečnostných pásov, meranie rýchlosti či dodržiavania dopravných značení mnohí vodiči často vnímajú len ako nástroj na napĺňanie štátnej kasy. Často si neuvedomujú, že prevencia je mimoriadne dôležitá a spôsobí im menej bolesti a stresu ako následky dopravnej nehody," skonštatoval minister. Poukázal napríklad na dôsledky nepripútania sa pri ťažkých dopravných nehodách.

Úrad ekumenickej pastoračnej služby Ministerstva vnútra SR a Prezídium Policajného zboru upozornili na potrebu opatrnosti a ohľaduplnosti na cestách či už v pozícii vodičov, chodcov alebo cyklistov. "Za úmrtiami na cestách pri dopravných nehodách sa skrývajú rodiny, rodičia, ktorí prišli o deti, deti, ktoré prišli o rodičov, manželia, manželky," pripomenul riaditeľ úradu Milan Petrula. Dodal, že polícia práve svojou prítomnosťou aj na cestách dbá o bezpečnosť.

Od januára do konca minulého týždňa došlo tento rok podľa údajov Ministerstva vnútra SR k 10.379 nehodám. Zahynulo pri nich 197 ľudí a ťažko sa zranilo 732 osôb. V Bratislavskom kraji sa stalo za ten čas celkovo 18 tragických dopravných nehôd, pri ktorých zahynulo 20 osôb. Išlo o sedem vodičov, šesť chodcov, troch motocyklistov, troch spolujazdcov a jedného cyklistu. Pripomenula to na sociálnej sieti polícia pri príležitosti Svetového dňa pamiatky obetí dopravných nehôd.

Najmladšia obeť mala 15 rokov a najstaršia 80 rokov. Najviac dopravných nehôd sa stalo v okrese Malacky (5) a Pezinok (4). Najčastejšou príčinou dopravných nehôd v Bratislavskom kraji bolo porušenie povinností vodiča, neprispôsobenie rýchlosti svojim schopnostiam či nedanie prednosti v jazde. "Najtragickejším dňom na cestách je sobota, potom nasleduje štvrtok," spresnila polícia. Z policajnej štatistiky tiež vyplýva, že najviac nehôd spôsobili vodiči s desať- až 20-ročnou dĺžkou vodičskej praxe.

(TASR)

Páčil sa vám článok?