Pozor, toto sú 4 najčastejšie metódy, ako vám podvodníci stiahnu z účtu peniaze

21.9.2021
0

Zdroj: shuttestock

Páčil sa vám článok?

Bratislavská polícia nás informovala o prípadoch podvodných telefonických volaní, pri ktorých v snahe získať peniaze podvodníci zneužívajú dôverčivosť ľudí. Tieto prípady majú vždy spoločné jedno – snahu získať prihlasovacie údaje do vášho internet bankingu. Policajti zverejnili metódy, ako to podvodníci najčastejšie robia.

"Za posledné obdobie sme zaznamenali viacero druhov legiend, ktoré podvodníci využívajú na okradnutie ľudí. Za využitia týchto legiend sa im podarilo okradnúť už viac ako 70 ľudí, v takmer 70 prípadoch je vedené trestné konanie a celková škoda bola v súvislosti s týmito prípadmi vyčíslená na 448.000 eur," informoval nás bratislavský policajný hovorca Michal Szeiff.

Legendy sú nasledovné:

1. Legenda policajt 

V týchto prípadoch páchatelia volajú na mobilný telefón alebo pevnú linku väčšinou z utajovaného čísla, v dvoch prípadoch sa tak stalo z telefonického čísla so slovenskou mobilnou predvoľbou a v jednom prípade zo zahraničia. V ostatných prípadoch bez zverejnenia volajúceho čísla. Páchatelia sa občanom v telefóne predstavujú ako policajti, ktorí občanom oznámia, že majú napadnutý bankový účet a je potrebné ho zablokovať. Následne sú ľudia prepojení na „pracovníčku“ konkrétnej banky, ktorej nahlásia prihlasovacie údaje k svojim účtom. Tie im následne vybielia.

2. Legenda podvodov prostredníctvom bazárových portálov

V týchto prípadoch páchatelia volajú prípadne zasielajú SMS zo zahraničných telefónnych čísiel (Česká republika, Rumunsko, Rakúsko, Ukrajina) a komunikujú síce po slovensky, ale v prípadoch písomnej komunikácie nespisovne (pravdepodobne preklad prostredníctvom translatora). Podvody policajti zaznamenali prostredníctvom portálov bazos.sk, bazar.sk, ale aj prostredníctvom FB Marketplace. Podvodníci reagujú na inzeráty na uvedených inzertných portáloch, najčastejšie prostredníctvom aplikácie whatsapp, cez ktorú komunikujú s občanmi. Tým pošlú link s odkazmi na fiktívne platobné brány, kde budú poslané peniaze za kupovaný tovar.  Na týchto bránach však musíte zadať všetky údaje k svojim platobným kartám vrátane potvrdenia overovacích kódov. Po získaní uvedených údajov vám z ich účtu stiahnu peniate.

Zoznam falošných linkov je nasledovný:
- bazos-sk.track-p2p.info/cash49170541,
- kurierska služba https://bazos.sk-info.deposit-deals.com/cash70300680,
- kurierska služba https://postasksafe.shop/tracks/12 0280056599,
- bazos-sk.track-pays.info - registrovaná na Andrey Lebov, Lenina 56, Novgorod, RUS,
- Bazos-sk.secure-payments.info/219401420
- bazos-sk-pay.pw/2194379440
- bazar-sk.online-payments.tech/3177186961
- bazos-sk.p2p-track.info/cash51432609
- 3dsec-depay.site/bazos/sk/info
- gls-sk.legaltransfer.store/3ds1626628824581046
- gls-sk.legaltransfer.store/cash795808507
- GLS-legal transport
- gls-sk.legaltransfer.store/cash32400121
- gls-sk.legaltransfer.shop/cah92861269

3. Legenda Microsoft

Podvodníci za využitia tejto legendy volajú na mobilné telefónne čísla z medzinárodných telefónnych čísiel (predvoľby Nórsko, Nemecko, Sri lanka, Španielsko, Rumunsko a pod.). Po anglicky hovoriace osoby vstupujúce pod menami napr. Alex, Brian, Romeo, Jesica alebo Kevin vystupujú v mene spoločnosti Microsoft. Občanom oznámia, že majú napadnutý počítač, prípadne vypnutú, respektíve neplatnú licenciu na Microsoft a je potrebné, aby si do počítača nainštalovali program (Team Viewer, Ultra Viewer, AnyDesk, AeroAdmin, AirDroid a pod). Prostredníctvom týchto programov získajú prístup do počítačov  a následne ľudí inštruujú, aby sa prihlásili do svojho internet bankingu. Tým získajú prístup do internet bankingu a následne z účtu stiahnu peniaze. 

4. Ďalšie spôsoby využívané na oklamanie dôverčivých ľudí:

- zavolá lekár, ktorý povie, že syn volaného mal autonehodu a má zašitý jazyk, v dôsledku čoho nemôže hovoriť a je nutnú doplatiť prípadne zaplatiť za operáciu. Občan musí zaplatiť a poslať peniaze na konkrétne číslo účtu

- podvodník kontaktuje občana prostredníctvom sociálnej siete a uvedie mu, že pracuje na ropnej plošine a od občana požaduje zaslať peniaze na konkrétne číslo účtu

- páchateľka sa v telefóne predstaví ako vojačka z Afganistanu, ktorá má matku z Nitry a chce jej poslať balík s obsahom 850.000 eur, potrebuje však zaplatiť poplatok za poštu.

- občanovi príde SMS z neznámeho čísla s textom, že má zablokovaný bankový účet a na jeho odblokovanie musí zadať číslo účtu a heslo

- občan prijme telefonát, v ktorom sa mu páchateľ predstaví ako „lekár“ ktorý oznámil že rodinný príslušník volaného mal dopravnú nehodu a následne mu prepojí „policajta“. Ten ho inštruuje, aby vložil konkrétnu sumu peňazí do obálky a zaniesol ju na konkrétnu adresu.

(ms) 

Páčil sa vám článok?