V Devínskej Novej Vsi zrazil vlak dve maloleté dievčatá

1.6.2021
0

Zdroj: FB Polícia SR - Bratislavský kraj

Páčil sa vám článok?

AKTUALIZOVANÉ Mimoriadne smutný Medzinárodný deň detí. V Devínskej Novej Vsi zrazil v utorok popoludní vlak dve 13-ročné dievčatá. Jedno z nich, Laura, bolo na mieste mŕtve, druhé v kritickom stave previezli do nemocnice. Podľa našich informáci je druhé dievča, Linda, v stave mozgovej smrti.

"Dnes v čase o 14:43 h sme na linke 158 prijali oznámenie, že nad jedným z obchodných domov v Devínskej Novej Vsi zrazil vlak dve maloleté dievčatá. Na miesto sa okamžite dostavili všetky záchranné zložky," informovali policajti na sociálnej sieti. 

Hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Alena Krčová zrážku vlaku a dvoma deťmi potvrdila. "Žiaľ, zachrániť sa podarilo iba jedno z nich. Vzhľadom na citlivosť prípadu a fakt, že ide o maloleté osoby, viac informácií neposkytneme," dodala. Druhé dievčatko je podľa našich informácií v stave mozgovej smrti.

Dievčatá sa pravdepodobne na mieste fotili, pričom spozorovali prichádzajúci vlak. Keď sa mu rozhodli vyhnúť do druhého koľajiska, nevšimli si, že v tej chvíli prichádza zozadu v opačnom smere druhý vlak, ktorý ich následne zachytil. 

K tragédii sa na sociálnej sieti vyjadril aj známy psychológ z poradne IPčko Marcus Madro. Okamžite sa totiž v diskusiách objavili ľudia, ktorí hľadali vinníka toho, čo sa udialo. Zhodou okolností Madro s kolegyňami strávili uplynulý víkend jazdou po slovenských železničných tratiach, pri ktorých kontrolovali a umiestňovali nové vylepšené tabule na prevenciu samovrážd, ktoré zachránili už niekoľko životov. V tomto prípade však išlo o iný typ tragédie, keď nešťastie postihlo dievčatá pri spoločných tínedžerských dobrodružstvách. 

"Ako psychológ, ktorý je denne v kontakte s mladými ľuďmi, sa na to v tejto chvíli pozerám optikou toho, čo tínedžeri v tomto citlivom veku zväčša potrebujú. Práve v tomto najdynamickejšom období do 15 rokov sa mladý človek kompletne mení. Dochádza k premene všetkých stránok osobnosti, je to obdobie citovej explózie, silnej vzťahovačnosti, impluzivity, nedostatku sebaovládania, snahy o emancipáciu, neskutočne veľkej túžby niekam patriť, zažiť absolútne prijatie, uznanie a záujem. Mladí ľudia v tomto veku objavujú svet a zrazu ho objavujú inak ako dovtedy. V prvých rokoch života ich sprevádzali rodičia a iní dospelí, ktorí im ponúkali „svoje oči“, teraz ho prirodzene potrebujú skúmať, objavovať a experimentovať sami, s rovesníkmi a bez rodičov. Často spolu absolvujú rôzne výzvy, ktorých riziká a priame následky je pre takto mladých ľudí náročné, ba až vývinovo nemožné uvedomiť si vo všetkých podobách a dôsledkoch. V partii tak robia jednotlivci malé ústupky zo svojich zásad, ktoré v snahe o prirodzené udržanie záujmu, kamarátstva, sociálnych vzťahov, môžu skončiť tragédiou. Mohlo by to nás, dospelých, “lákať" k hľadaniu vinníka v partii rovesníkov, ktorý riskantný počin priniesol, hecoval do jeho ralizácie ďalších. Nejde to. Vinník neexistuje. Je to tragédia. Tínedžerský vek, ktorý má svoje úplne prirodzené špecifiká a všetci dospelí sme si ich skúsili na vlastnej koži, nemôžeme viniť. Prirodzené, z vývinového hľadiska zdravé správanie mladých, ktorí skúšajú a objavujú, nemôže byť na vine," uviedol psychológ. 

Zdroj: FB Polícia SR - Bratislavský kraj

Na mieste sa po nehode dievčatám okamžite snažili pomôcť záchranári. 

Vlaková doprava bola po nehode obojsmerne zastavená.

Železničná spoločnosť Slovensko na sociálnej sieti upozornila na prerušenú dopravu v tomto úseku. Cestujúcim odporučila použiť mestskú hromadnú dopravu z bratislavskej Hlavnej stanice do Devínskej Novej Vsi.

Hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky Ria Feik Achbergerová uviedla, že k nehode došlo na trati Devínska Nová Ves - Lamač a vzhľadom na prebiehajúce úkony nebudú úsekom niekoľko hodín premávať vlaky.

(ms, nc) 

Páčil sa vám článok?