Dopady koronakrízy na domáce násilie: Neváhajte sa obrátiť na políciu či už ako obeť, alebo svedok

7.2.2021

Zdroj: FB KMC

Páčil sa vám článok?

V spojitosti s koronakrízou sa v minulom roku do popredia dostala téma domáceho násilia. Ak ste obeť alebo svedok domáceho násilia, polícia vyzýva, aby ste sa na ňu neváhali obrátiť na čísle 158. Informovala o tom na svojom Facebooku.

Polícia uviedla, že jednotlivé prípady zo slovenských domácností individuálne vyhodnocovala a realizovala v súlade s platnou legislatívou.

V rámci sledovaných trestných činov bolo v Slovenskej republike v roku 2020 spáchaných „príbuzným“ celkovo 1461 trestných činov, čo v medziročnom porovnaní predstavuje nárast o 55 prípadov. "Konkrétne, v prípade trestného činu týrania blízkej osoby a zverenej osoby bolo v roku 2020 zistených 477 trestných činov, čo je v porovnaní s rokom 2019 viac o 72 prípadov," informovala polícia na svojej sociálnej sieti.

Problematika domáceho násilia si vyžaduje efektívne riešenia a jedným z nich je aj inštitút vykázania podozrivého z týrania z domácnosti. "Počet vykázaní zo spoločného obydlia realizovaných príslušníkmi PZ každoročne stúpa a príslušníci PZ v čoraz väčšej miere využívajú tento inštitút, čo dokazujú aj čísla," upozorňuje polícia. Zatiaľ čo v roku 2018 bol počet vykázaní 844, v roku 2019 to bolo 892 a v roku 2020 až 1045 vykázaní zo spoločného obydlia.

Upozorňuje tiež na to, že závažné prípady domáceho násilia, ktorými sú týranie blízkej osoby a zverenej osoby sa často končia zo strany polície návrhom na podanie obžaloby, pričom sadzba v základnej skutkovej podstate tohto trestného činu začína na 3 až 8 rokov.

V posledných rokoch polícia prijala viaceré opatrenia na skvalitnenie a zefektívnenie služobnej činnosti v prípadov domáceho násilia, ktoré aplikovali v praxi. Deklaruje, že venuje zvýšenú pozornosť každému oznámeniu domáceho násilia, každý jednotlivý prípad individuálne vyhodnocuje. "Sme povinní prijať a preveriť každé oznámenie domáceho násilia, to platí aj v čase pandémie," vysvetľuje polícia s tým, že sa zameriava na včasnú identifikáciu prípadov domáceho násilia, vyhodnocuje riziko ohrozenia a prijíma potrebné opatrenia na ochranu ohrozených osôb, vrátane maloletých detí v domácnosti. K obetiam domáceho násilia pristupujeme obzvlášť citlivo a empaticky a sme na tieto prípady vyškolení.

Polícia upozorňuje, že je dôležité, aby obete o domácom násilí nemlčali a niekomu sa zdôverili, môže to byť príbuzný alebo akákoľvek iná osoba, ktorej dôverujú. "Ak viete o domácom násilí, neváhajte kontaktovať políciu na linke 158 alebo osobne na ktoromkoľvek útvare Policajného zboru skôr, ako sa bude násilie stupňovať," dodala na záver polícia.

(nc)

 

Páčil sa vám článok?