Má sa život v meste končiť o ôsmej večer, alebo Bratislava opäť prestane v noci žiť?

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Chcel by som reagovať na článok uverejnený vo vašich novinách pánom Krčmérym a pani Holickou. Tak najprv k pánu Krčmérymu, ktorý patrí k poctivým pracujúcim občanom Bratislavy, a víkend by najradšej prespal.

Žijú tu však aj ľudia, prevažne mladí, ktorí tiež poctivo pracujú, ale cez víkend by chceli celotýždenný zhon odfiltrovať zábavou a kde inde to môže byť lepšie ako pod holým nebom pri hudbe...

Pán Krčméry asi zabudol, že bol tiež mladý, alebo mu prekáža že na týchto akciách nevystupujú interpreti, ktorí by sa mu páčili, alebo jednoducho zanevrel na mládež a hovorí z neho závisť...Tiež spomenul pojem droga, áno hudba, ktorá je patrične zosilnená, je pre mnohých droga, ale domnievam sa, že vždy lepšia ako droga na báze chemickej...Takže pán Krčméry, zamyslite sa, či chcete aby Vaše deti či vnúčatá „fetovali“, alebo sa chodili zabávať pri hudbe ...

K článku pani Holickej. Milá pani, neviem, kde ste dostali informácie o tom ako zvýšená hlasitosť zvuku či hluku „zabija“... Zrejme hudbe vôbec nerozumiete, a ak áno, mali by ste pochopiť, že hudba sa dá naplno vnímať, iba ak vás plne obklopuje a je patrične nahlas, hudba totiž spôsobuje istý citový zážitok...A preto že to neviete pochopiť, alebo hudbe nerozumiete, nemusíte ostatných obmedzovať. Som sám hudobník a hudba ma sprevádza celý život a napĺňa ma energiou a myslím, že nie som sám. A moje zdravie? Som vo výbornej kondícii a myslím, že k tomu prispela práve hudba.

Martin Miklos, Bratislava

~ ~ ~
Som Bratislavčan a bývam v Petržalke. Už dlhší čas sledujem vašu aktivitu proti koncertom a kultúrnym akciám v Bratislave, ktoré, ako vy tvrdíte, znepríjemňujú život v našom meste. Nepochybujem, že neustále sa opakujúce koncerty každý víkend môžu byť na obtiaž obyvateľom priľahlých oblastí, ale mám taký pocit, že sa na celú problematiku pozeráte iba z jedného hľadiska.

Ako príklad by som uviedol summercelebration, ktorá sa uskutočnila v lunaparku približne po Veľkej noci. Je nepomerný rozdiel medzi pravidelným vyrušovaním okolia a veľkou kultúrnou akciou, ktorá je oživením života v meste. V ten večer som bol hrdý na to, že som Bratislavčan, lebo naše mesto zažilo naozaj na slovenské pomery nezvyčajnú akciu, ktorá prilákala ľudí z celého Slovenska, ale aj z Česka, Rakúska a Maďarska. Na tejto akcii sa zúčastnili tisícky mladých ľudí, ktorí už nebudú môcť povedať, že v Bratislave sa nič nedeje a je pre nich nezaujímavá a nudná.

Trochu tej tolerancie a pochopenia pre akcie podobného typu by som od každého Bratislavčana očakával, pretože je aj v jeho záujme, aby mesto pulzovalo životom a zarábalo na seba, a tým aj na svojich obyvateľov. Buďme niekedy aj tolerantní voči ostatným a skúsme chápať svet okolo seba v širších súvislostiach. Keby sa mi priamo pod mojimi oknami, raz alebo dvakrát do roka, odohrávali kultúrne slávnosti, napríklad folklórne alebo dychovkové, ja napriek tomu, že tejto hudbe nefandím, ba priam sa jej vyhýbam, ticho by som pretrpel jeden alebo dva dni a dokonca aj noci, keby som videl, že ide o veľkú kultúrnu udalosť, ktorá znamená pre mesto dobré meno a moji spoluobčania sa bavia a je im dobre napriek tomu, že ja trpím.

Ján Bardiovský, Petržalka

~ ~ ~
Bývam na Šancovej ulici, ktorá je nepochybne jednou z najfrekventovanejších ulíc Bratislavy. Cez deň sú na tunajší hluk všetci zvyknutí, ale v noci počuť prechod každej električky, trolejbusu, autobusu, ale zvlášť výkonných motoriek. A toto všetko je tu sedem dní v týždni, 365 dní v roku. Viem, že situáciu nevyrieši žiaden zákaz vjazdu motocyklov, ani podobné opatrenia.

Preto si myslím, že aj obyvatelia Starého Mesta musia zaplatiť daň za to, že bývajú v centre. Tým v žiadnom prípade nechcem schvaľovať nadmerne hlučné koncerty, iba chcem upozorniť na to, že centrum Bratislavy je aj kultúrnym centrom Slovenska, a preto treba počítať s takýmito akciami. Navyše treba oceniť to, že Bratislava konečne začala žiť aj v noci, podobne ako európske metropoly, a to aj napriek tomu, že nočná doprava je biedna, takže účastníci koncertov musia na cestu domov často používať taxíky, prípadne čakať na „nočáky“ aj vyše hodiny.

Všetci si teda budeme musieť na zvýšené hladiny hluku zvyknúť. Alebo chceme dopadnúť ako niektoré slovenské mestá, kde sa život končí o ôsmej?

Matúš Daubner, Staré Mesto
AD: NADMERNÝ HLUK Z KONCERTOV MÔŽE ZABÍJAŤ (BN 11/2000)

Páčil sa vám článok?