VIDEO: Čo treba urobiť, ak vám nejaká partia svojou hlučnosťou nedovolí v noci spať?

17.6.2020

Zdroj: TASR - Michal Svítok

Páčil sa vám článok?

Ešte, keď boli v rámci karantény počas korony zatvorené všetky reštaurácie, teda aj krčmy, tak sa niektorí štamgasti v túžbe po sociálnom kontakte presťahovali na ulicu, kde sa stretávali a popíjali často až do neskorých večerných hodín. Aj keď už sú dnes otvorené aj nočné bary, tak mnohí stále dávajú prednosť žúrovaniu vonku, pričom si neuvedomujú, že tým ostatných rušia...

Presne s takýmto problémom sa na sociálnej sieti posťažoval svojim známym aj obyvateľ Nového Mesta. "Bývam na rohu Trnavskej a Družstevnej ulice a na múriku pod balkónom mi začali po nociach vysedávať rôzne partie. Popíjajú, fajčia (dym mi ide do spálne) a rozprávajú sa (čím sú spolu dlhšie, tým hlasnejšie). Nemôžem skrátka zaspať a dnes o 2:50 h ráno som bol rozhodnutý ich vyhnať na neďalekú pumpu, zavolať mestskú políciu alebo na nich zhora začať hádzať sáčky s vodou. Čo by ste urobili na mojom mieste?"

Niekoľko susedov z tejto štvrte potvrdilo, že aj pred ich domami sa zvyknú stretávať ľudia, ktorým sa po záverečnej v podniku ešte akosi nechce ísť domov a tak sa usadia na múre či zábradlí, kde ďalej debatujú, prípadne konzumujú alkohol zakúpený práve na neďalekej čerpacej stanici. "My to zažívame každú jednu noc," posťažovala sa Milada a dodala: "Najhoršie je, keď sú ožratí a začnú sa tĺcť." Viacero Bratislavčanov sa v diskusii priznalo, že aj v blízkosti ich bydlísk sa takéto niečo viac-menej pravidelne deje. "Ak nemôžem pre hluk z ulice spať, tak otvorím okno a pekne ich poprosím nech sú tichšie, že spíme a skoro vždy stíchnu. Asi mám šťastie," napísala Brigita. Ondrej ponúkol takúto radu: "Za pár eur som v lekárni kúpil štuple do uší na spanie a odvtedy je mi jedno, čo sa deje pod oknami." Michal zo žartu navrhol, že sa treba obliecť do teplákovej súpravy, zobrať do ruky bejzbolku, zísť dole a začať im nadávať po rusky. "Uvidíš, že budú ticho ako pena!"  

A hoci sa viacerým diskutérom pozdával aj nápad ovlažiť ich studenou vodou, ak sú príliš hluční, tak prevážil názor, že treba takéto prípady nahlásiť polícii ako rušenie nočného pokoja. Slovenská legislatíva sa tomuto pojmu venuje v Zákone o priestupkoch, v Občianskom zákonníku ako aj v Zákone o ochrane zdravia ľudí. Priestupkový zákon hovorí o tom, že priestupku sa dopustí každý, kto v čase od 22:00 hod večer do 6:00 hod ráno ruší nadmerným hlukom nočný pokoj. Z hľadiska zákona je jedno či ide o noc počas pracovného týždňa alebo v rámci voľných, teda víkendových dní. Občan, ktorý má pocit, že susedia v dome, ich návšteva, prípadne neznámi ľudia na ulici sa správajú hlučne, teda majú pustenú reprodukovanú hudbu, vykrikujú, prípadne ho nejakým iným spôsobom rušia alebo obťažujú, môže takýto prípad nahlásiť na telefonickú linku 158 patriacu štátnej polícii alebo číslo 159, prostredníctvom ktorého by sa mal dovolať na centrálu Mestskej polície a oni by mali na miesto okamžite vyslať najbližšiu slúžiacu motohliadku. "Mávame takýchto hlásení počas letného obdobia viac a za tento priestupok môže náš príslušník udeliť osobe, ktorá ruší nočný pokoj blokovú pokutu až do výšky 33 eur," povedal pre Bratislavské noviny hovorca Mestskej polície Peter Pleva.

O najznámejší príklad rušenia nočného pokoja sa postarala vlani v lete bývalá tenistka Dominika Cibulková, ktorá si pozvala kamarátky a známych do bytu, kde si púšťali hudbu, spievali a tancovali ešte aj o pol tretej ráno, kedy na ňu bezmocní susedia zavolali policajtov, ale ona ich nepustila do domu, ich výzvy ignorovala a jej partia v zábave veselo pokračovala. 

 

Vzhľadom k tomu, že sa kedysi veľmi populárnej a obľúbenej športovkyni pred niekoľkými dňami narodil syn Jakub, tak sa dá predpokladať, že sa aspoň v najbližšom čase žiadne divoké žúry v jej byte konať nebudú.  

(ars)

Páčil sa vám článok?