V kauze vrážd v Moste pri Bratislave sa už štyri roky riadne nepojednávalo

9.2.2020
Páčil sa vám článok?

Približne štyri roky sa riadne nepojednávalo v kauze dvojnásobnej vraždy v Moste pri Bratislave z roku 2004, pri ktorej zahynul nevinný chlapec a jeho matka v dôsledku streľby na ich auto, a zdá sa, že skoré definitívne ukončenie dlhoročnej súdnej kauzy sa v blízkej budúcnosti ani nemôže očakávať.

Nový zákonný sudca Okresného súdu (OS) v Bratislave I v prípade Roland Kemény vytýčil minulý rok dva termíny, a to v októbri a júni, no pojednávania musel odročiť, lebo nemal vykázané doručenie predvolania poškodeného expolicajta Juraja Gálu. Ten mal byť obeťou vražedného atentátu štvorice obžalovaných na čele s bývalým bosom zemplínskeho podsvetia Branislavom Adamčom a jeho komplicmi. "Súd zisťuje aktuálny pobyt poškodeného prostredníctvom súčinnosti s Policajným zborom a Interpolom z dôvodu potreby doručenia predvolania poškodenému," uviedol pre TASR hovorca Krajského súdu (KS) v Bratislave Pavol Adamčiak s tým, že až potom môže súd vytýčiť termín procesu.

Naposledy v októbri 2019 mal súd dodatočne rozhodnúť o návrhu prokurátora, aby sa voči obžalovanému Karolovi M., nachádzajúcemu sa v Belize, konalo ako voči ušlému. "Z okolností tohto prípadu, ale aj iných prípadov, kde je na Karola M. vydaných niekoľko medzinárodných zatýkacích rozkazov, vyplýva, že sa trestnému stíhaniu v tejto veci vyhýba pobytom v cudzine," vysvetlil prokurátor.

Obhajca Karola M. Peter Schmidl však zdôraznil, že OS Bratislava I má k dispozícii aktuálnu adresu Karola M., a ten je so súdom v kontakte, ako je aj v kontakte s orgánmi činnými v trestnom konaní. Zatykače sú podľa obhajcu vydané nezákonne a obžalovaný sa pobytom na Belize len chráni pred nezákonným postupom orgánov.

V prípade sú okrem na doživotie odsúdeného Adamča a Karola M. spoluobžalovaní Jozef B. a Nikola P. Naposledy sa v kauze riadne pojednávalo v lete 2016. Potom predseda senátu Ján Jamrich išiel do dôchodku. Nový sudca Kemény musel spis nanovo naštudovať. Následne sa nepojednávalo preto, že spisový materiál sa dlhšie nachádzal na Ústavnom súde SR v Košiciach z dôvodu, že v roku 2018 podali ústavnú sťažnosť dvaja obžalovaní - Adamčo a Jozef B.

Mladú ženu a desaťročného chlapca Riška zastrelili v Moste pri Bratislave na konci roka 2004. Obeťou útoku mal byť otec zabitého chlapca a druh zabitej ženy, expolicajt Gála. Pokus zavraždiť ho však nevyšiel a zabijaci údajne omylom pripravili o život jeho blízkych. Od jesene 2013 sa na OS Bratislava I na samostatnom konaní pojednávalo voči údajnému objednávateľovi vraždy Gálu Radoslavovi Minárovi a voči Róbertovi Baloghovi. Spod obžaloby ich napokon OS Bratislava I a následne aj KS Bratislava oslobodil.

(TASR)

Páčil sa vám článok?