Čo sa deje na novej stanici mestských policajtov na Obchodnej?

21.9.2019
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Je paradoxom, že krátko po otvorení stanice mestskej polície na Obchodnej ulici, navyše len pár metrov od nej, sa udiala brutálna bitka, pričom ako prví reagovali štátni policajti. Pýtate sa, ako stanica funguje a čo za ten necelý mesiac muži zákona riešili?

Stanicu, ktorá má zvýšiť bezpečnosť na „divokej“ Obchodnej ulici, slávnostne otvoril primátor Matúš Vallo 22. augusta s tým, že bude slúžiť ako klientske centrum, sídlo novej zásahovej jednotky mestskej polície i víkendové operačné stredisko, ale tiež ako miesto na stretávanie ľudí, ktorí sa podieľajú na riešení problémov Obchodnej ulice.

Viacerí Bratislavčania však váhali, či stanica už naozaj začala fungovať, keď si všimli, že vnútri sa nesvieti a nikoho dnu cez sklené dvere ani nevideli. Hovorkyňa mestskej polície Barbora Krajčovičová ubezpečuje, že kontaktné klientske centrum funguje každý deň od pondelka do piatka od 9. do 18. hodiny. Mestskí policajti tu pracujú aj v noci.

„Od štvrtka do soboty v čase od 19. do 7. hodiny príslušníci zásahovej jednotky slúžia prioritne na Obchodnej ulici a v jej okolí. Služobnú činnosť vykonávajú aj v iných dňoch a časoch, a to v závislosti od personálnych kapacít, pričom pôsobnosť zásahovej jednotky je celomestská a jej príslušníci sa venujú aj ohrozeným lokalitám,“ uviedla hovorkyňa. Zároveň priznala, že na to, aby stanica mohla fungovať v plnom režime, ju treba posilniť personálne. Koľko a akých podnetov od ľudí za ten necelý mesiac riešili?

Občania sa na nich obracajú z rôznych dôvodov, niektorí potrebujú len bežnú informáciu, iní poradiť pri zložitejšom probléme, viacerí im tiež priniesli nájdené osobné doklady či iné veci. Za prvé tri týždne fungovania evidujú 23 podnetov, ktoré sa riešili okamžite, resp. postúpením príslušnému úradu. „Okrem toho, ľudia v priemere päťkrát denne chodia na naše pracovisko na Obchodnej ulici informovať sa o bežných veciach, ktoré nie sú osobitne evidované a vybavujú sa ihneď. Tiež nám tu osobne oznamujú podozrenie z páchania priestupkov,“ doplnila Barbora Krajčovičová. Pripomína, že touto službou sa mestská polícia snaží vytvárať pre ľudí pocit bezpečia a riešiť protiprávne konania, ktoré patria do ich kompetencie.

Dva zásahy cez víkend

V noci z piatka na sobotu 14. septembra bola vyslaná zásahová jednotka zo stanice mestskej polície k bitke dvoch ľudí na križovatke Obchodná – Poštová. Incident zachytil policajt na stanici vďaka jednej z nových kamier rozmiestnených v lokalite. Ani nie o dve hodiny sa opäť na Obchodnej ulici strhla bitka desiatich ľudí na zastávke MHD. V tomto prípade asistovali aj kolegovia z kynologickej hliadky, ktorí práve počas víkendov vypomáhajú na tejto ulici.

(ac)

Páčil sa vám článok?